jasne ze bede kombinowal , bo kto nie kombinuje nic nie zyskuje
niedlugo sie wybieram do inter-carsu porozmawiac o ewentualnej wspolpracy.. jestem ciekaw co z tego wyjdzie :D
Moze ktos jeszcze wyrazi swoja opinie na temat sklepu motoryzacyjnego ?
|
Sklep motoryzacyjny - strona 7 |
Sklep motoryzacyjny
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
jasne ze bede kombinowal , bo kto nie kombinuje nic nie zyskuje
niedlugo sie wybieram do inter-carsu porozmawiac o ewentualnej wspolpracy.. jestem ciekaw co z tego wyjdzie :D Moze ktos jeszcze wyrazi swoja opinie na temat sklepu motoryzacyjnego ?
Jak tam otwieranie sklepu-powiodlo sie?
Myslicie że 50 tys na towar wystarczy w 1 fazie działalności?, czy ważniejsza jest reklama, promocja czy jednak stan magazynowy towarów. Jakie ciekawe pomysły promocyjne dotyczącej tej działalności polecilibyscie mi na początek.
Wg mnie na pewno nie wystarczy. Mój ojciec jest taksiarzem w średnim mieście (70 tyś. mieszkańców), 2 jego kolegów założyło taki sklep, tak jak mu mówili 100 tyś. pln wpakowali w towar i "nic nie było widać":)
Wszystko zależy gdzie ten sklep ma powstać, wiesz oni mają ułatwione zadanie (jako eks-taksiarze dają rabatykolegom z większości korporacji, miejscowym mechanikom itp.). W większym mieście na pewno trudniej się będzie utrzymać.
A CO SADZICIE O KUPNIE TOWAREU PO LIKWIDOWANYM SKLEPIE MOTORYZACYJNYM?
Uważaj, żebyś sie nie wpakował w badziewie. Mam na myśli nie tyle wadliwy towar, co towar "niechodliwy". W takim sklepie części na przykład do VW Golfa, Passata, czy Seicento ida jak woda. Natomiast jak rozbiłem swoje Vito, to lampę sprowadzali mi na zamówienie. Jeśli ktoś likwiduje sklep, to najprawdopodobniej pozbywa się tego, co mu nie zeszło.
tez moim pomyslem jest otwarcie sklepu motoryzacyjnego... i tez mam do zainwestowania okolo 50 tys zl a drugie 50 tys zl , postarac sie wziasc "kredyt kupiecki" czyli 100 tys, wydaje mi sie ze juz jest calkiem sporo i mozna te "najpotrzebniejsze" rzeczy juz zakupic , typu , paski , filtry , oleje itp..
Nie wiem czy wiesz co to za hurtownia inter - cars ? oni wgrywaja ci swoj program na komputer i mozesz od nich zamawiac , dowoza 2 razy dziennie , tak wiec jak niemasz czegos na stanie mozesz zlukac w program dodac swoja marze i powiedziec np. klientowi ze bedzie nastepnego dnia rano . Jestem przekonany ze 90% sklepow motoryzacyjnyvh wlasnie tak robi , badz robilo na poczatku swojego istnienia ... bo zeby miec sklep zapoatrzony w 100% to bys musial miec cala hurtownie :) pozdrawiam
A JAKIE MACIE POMYSŁY NA PROMOCJE I SPRZEDAŻ CZĘSCI SAMOCHODOWYCH
szef mojego kumpla ma 3 sklepy z czesciami i naprawde bardzo dobrze sobie radza (3 wspolnikow) Na poczatku wyplyneli z 1 sklepem w miescie 40tys (byli jako sklep nr 2 na rynku) potem weszli na miasta oddalone odpowiednio o 15 i 25 km i tam powtaly 2 kolejne sklepy. Co do funkcjonownia tego biznesu to maja dostep przez siec i program do stanow magazynowych hurtowni i tak wlasnie kompletuja dostawy na zamowienie (2 razy dziennie) rano i po poludniu.Oczywiscie najpotrzebniejsze rzeczy sa na sklepie, rabaty dla mechanikow taxiarzy policjantow to normalka ok 10-15% nawet. Z tego co sie orientue to zatrudniaja chyba 4 lub 5 osob w pierwszym sklepie i oprocz tego sami czesto tez siedza i obsluguja takze przemial jest bardzo dobry.
Co do reklamy to kupili na miescie (glownie przy swiatlach i trasach) billboardy z fajna pania i samochodem, i oplacili troche paliwa 10ciu chlopakom co maja auta dobrze przerobione obkleili je niewielkimi napisami i w miasto. Na dzien dzisiejszy sie nie reklamuja wogole... Chyba narazie nie musza;)
A CO MYŚLICIE O SPRZEDAŻY CZESCI I AKCESORIÓW NA ALLEGRO, WE WŁASNYM SKLEPIE INTERNETOWYM ITD?
Tez planuje otwarcie sklepu z częściami. Czy za zainstalowanie tego programu jest jakas oplata?? Czyli hurtownia we własnym zakresie dostarcza towar?? Jakie oprogramowanie na komputerze jest potrzebne do prowadzenia tego rodzaju dzialalnosci??
Witam
A co byscie zaproponowali czym handlowac na targowisakch i gieldach? Jaki towar najszybciej by sie sprzedawał? Oprócz pokrowcow, kolpakow i wycieraczek do samochodow. Chodzi mi zeby sobie jeszcze dorobic w wekendy. pozdrawiam i prosze o propozycje
ja znam osoby od lat utrzymujące się z handlu używanymi częściami, i oponami. mozesz również pomyśleć o przyczepie gastronomicznej, bo z tego co obserwuję to ma na giełdach spore obłożenie
Chcialbym otworzyc sklep motoryzacyjny w miescie 50 tys mieszkancow.Co prawda juz istnieje kilka sklepow, ale uwazam ze rynek jest chlonny i jeden wiecej tez ma prawo bytu.Na dodatek jak wiadomo malo kogo stac na nowe auto i sredni wiek samochodu polaka to 13 lat.A w takim aucie zawsze jest cos do wymiany. Na poczatek chcialem miec asortyment do trzech marek Opel,VW,Audi. Z czasem rozszerzyl bym rodzaj oferowanych marek. W swojej ofercie na poczatek mialbym filtry,oleje i moze troche chemi samochodowej. A z czasem rozszerzyl swoja oferte o nowe czesci i marki.
Moje pytania Czy myslicie ze z taka mala oferta warto wchodzic na rynek? Czy 50000 zl starczy na rozruch takiego interesu? Czy mozna uzyskac jakies srodki z unii na taka dzialalnosc ew.urzad pracy?
odswiezam temat
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|