|
Sklep odzieżowy - obrót w małym miasteczku |
Sklep odzieżowy - obrót w małym miasteczku
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, piszę biznes plan, chciałabym Was zapytać jakich mogę się spodziewać miesięcznych obrotów w sklepie odzieżowym w miasteczku gdzie jest 4 tys mieszkańców, w pobliżu mam 4 konkurencyjne sklepy (ale niezbyt dobrze prowadzone, bo albo ciuchy tandetne, jak z lumpeksu tak wyglądają, albo bardzo drogie bluzki, nie ma nic pomiędzy). W tym miasteczku jest spore bezrobocie, ale na rzeczach praktycznych nie oszczędzają (wiem, bo mam tam sklep wielobranżowy). Asortyment byłby w granicach cenowych 20-40 zł za bluzki, na otwarcie będę miała jakieś 350szt samych bluzek + jakieś suknie balowe, garsonki, spodnie itd. Strzelam: Czy miesięczny obrót rzędu 7tys to realne czy nie, mało czy dużo?
Wiem, że nikt nie jest wróżką i nie przewidzi obrotów, są sklepy co zarabiają po 50tys miesięcznie. Mnie chodzi o średnią obrotów, albo chociaż granice od do, nie pytam o obrót w dobrze prosperujących sklepach, trzeba wziąć pod uwagę, że będę świeżym sklepem. Więc chciałabym wiedzieć czego mogę się spodziewać na początek. Obserwowałam jeden sklepik odzieżowy, który otworzył się na przeciwko mojego wielobranżowego. Sądząc po sklepie odzieżowym z ubrankami dziecięcymi, który otworzył się w kwietniu i w grudniu już miał kasę fiskalną czyli przekroczył 20tys (a przekroczył, przez wypisywane rachunki na odzież), to gwarantowany zysk był ok. 2,5tys. A ile mógł mieć w rzeczywistości (oprócz rachunków) z 5tyś? Jeśli ktoś nie chce podpowiadać w poście, proszę o wiadomości prywatne.
Raczej dużego obrotu to on nie miał, jak zaczął w kwietniu a w grudniu miał dopiero kasę. Piszesz, że jest spora konkurencja, bezrobocie....nie lepiej otworzyć drugi sklep wielobranżowy w pobliskiej miejscowości? Moja rada- daj sobie spokój z ciuchami i otwieraj drugi sklep wielobranżowy.
Co tam w nim sprzedajesz? Pytam się, bo prowadzę podobny interes.
a masz może w tym sklepie takie artykuły metalowe??
W tym miasteczku, ważny jest towar i dobra cena, jak jeden butik za zwykła czarna bluzkę z cyrkoniami wywalił cenę 66zł, a drugi niedaleko niego za tą samą 33 to jak oni funkcjonują? Kopiują z siebie towar i walczą cenami, zamiast pomyśleć o innym profilu odzieżówki. Posłuchałam klientek czego im brakuje w tym miasteczku i dlatego mam zamiar otworzyć odzieżówkę. Wszystko w jednym lokalu i stworze coś na wzór mini pawilonu (wszystko w jednym miejscu). W wielobranżowym mam wszystko, tekstylia, szkło, zabawki, upominki itd. Każde miasteczko ma inaczej... w drugim mieście co mam wielobranżowy, to co tam schodzi - nie schodzi w tym pierwszym i na odwrót. Najlepiej znaleźć potrzebę na rynku i ją zaspokoić:)
Artykuły metalowe? czyli śrubki, narzędzia itp? nie, takich rzeczy nie mam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sklep odzieżowy - obrót w małym miasteczku": - Sklep monopolowy 24/h w małym miasteczku (20tyś) - sklep odzieżowy w małym mieście - Bar w małym miasteczku - Pub w małym miasteczku ? - Spa w małym miasteczku<25 tys
• Strona 1 z 1
|
|