|
Sklep Odzieżowy - strona 5 |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Proponuje użyć opcji szukaj.
Witam, mam pomysł na sklep z odzieżą i moje pytania SA następujące po 1 czy ubrania można sprowadzać z Np. USA i sprzedawać je w swoim sklepie? Po 2 wiece ile potrzeba na start? Chodzi mi o mały sklep nie jakiś wielki po 3 powiedzcie wszystko, co o tym wiecie i prosiłbym o wypowiadanie się osób, które coś naprawdę wiedzą.
Witam!
Mam na imię Marcin. Od 3 miesięcy prowadzę sklep odzieżowy z modą męską i damską w przedziale wiekowym od 16 do 26 lat. Na otwarcie sklepu podjąłem yndusz z urzędu pracy DE MINIMIS w kwocie 14.400 zł a także własny wkład 20 tys. zł. Jeżeli chodzi o lokal to ma powieszchnię 50 m2 i znajduję się niedaleko centrum miasta. I teraz mam kilka pytań otóż maj i czerwiec był miesiącem gdzie byłem naprawdę zadowolony z handlu ponieważ miałem satysfakcjonujące mnie utargi( a początki zawszę są trudne) lecz już lipiec i początek sierpnia jest tragiczny czym to jest spowodowane??? Towar jest a może to okres wakacyjnny robi swoje... Naprawdę nie wiem co myśleć i troszkę się martwię:( Dlaczego tak się dzieje??? Chciałbym w jakiś sposób zareklamować sklep proszę o kilka rad. Nie chcę aby to była kampania reklamowa na którą wydam dużą kwotę lecz coś co będzie w miarę tanie i skuteczne. Proszę o pomoc osoby mające doświadczenie w handlu odzieżowym... Z góry dziękuje!
Czesc.
Nie martw sie slabymi utargami - wszystkie mniejsze sklepy, nie na zasadach franczyzy maja ten sam problem w tym okresie. spowodowane to jest wyprzedazami !!! Ot, cala filozofia. W jakim miescie masz sklep i z jaka odzieza? Pozdrawiam
Ja mam ten sam problem lipiec i sierpień to tragedia.
witam .. chce otworzyć sklep odzieżowy z markowymi ciuchami jak nike reebok lacoste puma i inne .
moge prosić znawców o jakąś pomoc .. jestem początkujący i nie znam jeszcze kosztów takiego sklepu . chce wynająć lokal tylko nie wiem jakiej wielkości oraz jaką nazwe , bo chyba nie mogę napisać nazwy ciuchów bo sa zastrzeżone . proszę o parę rad . dziękuje
przegladam to forum od dawna jest tu mnostwo tematow na ten temat:)
ale widze ze chyba pan naprawde poczatkujacy to lepiej dac sobie spokoj z takimi pomyslami no chyba ze bazar:) pozdrawiam
Ja też się zastanawiam czy na rynku w ogóle jest jeszcze miejsce bo przecież tych odzieżowych to chyba więcej niż spożywczaków jest.
Proponuje zacząć od badania rynku, biznesplanu może jakiś SWOT itd.
Witam,
myślałem nad otwarciem sklepu odzieżowego lecz niestety jeszcze nie mam wszystkich potrzebnych informacji dlatego zwracam się do Was. Mieszkam w miejscowości liczącej ponad 5 tyś osób. Mieszkam praktycznie w centrum miejscowości. Na sklep przeznaczył bym pomieszczenie na parterze, aby ominąć koszty czynszu. Ubrania by były dla szerokiej gamy odbiorców, lecz skupił bym się na nacisku dla osób 15-25 roku życia. Szczególnie dla młodych dziewczyn, ponieważ sądzę że to najlepszy rynek zbytu. Ubrania miały by być eleganckie nowe lecz po niskiej nie wygórowanej cenie, przeznaczone dla klasy średniej odbiorców. 1)Teraz mam pytanie ile będą wynosiły stałe składki i koszty jakie będę musiał odprowadzać pomijając podatku od dochodów do US (19%)? 2)I posiadam kapitał 10-15tyś który mogę poświecić na zakup towaru czy to wystarczy na start? 3)Mam pytanie czy ten interes ma szansę utrzymania się w obecnym czasie? 4)Gdzie znaleźć producentów stosunkowo taniej odzieży i dostawców w Małopolsce? (Ewentualna jest możliwość sprzedaż na pobliskich bazarach w dni największego ruchu w miastach (20tys.)- dodatkowy rynek zbytu). Pozd. Krystian
witam,
zamierzam otworzyć ze wspólnikiem sklep odzieżowy. Doradźcie mi jak w takiej sytuacji oblicza sie podatek; przykład: załozmy w czerwcu obrót w sklepie 10 000zl pensje pracowników brutto 2000 czynsz 2000 brutto prąd, woda 100 brutto kwoty podalem teoretydcznie, potrzebny mi je sam sytem wyliczania podatku, niewiem do konca co bedzie w tej sytuacji kosztem , wydaje mi sie ze znapewno czynsz netto + pensje pracownikow + zakup towaru ? ( niewiem jak tutaj mozna policzyc wartosc zakupu towaru bo raczej z paragonów nie bedzie to wynikac) Kwote czynszu podalem netto poniewaz VAT oblicza sie niezaleznie od kosztów do opodatkowania prawda? Bede wdzieczny za wyjasnienia
A może warto kupić programik do prowadzenia podstawowej ksiegowości? Widziałem kilka freeware (np. na dobrepreogramy.pl)
Jeżeli liczysz na kokosy ze sklepu odzieżowego a nie miałeś z tym do czynienia wcześniej to możesz się przejechać. Ja prowadze dwa sklepy odzieżowe i jak narazie jeden tylko zarabia a drugi utrzymuje pierwszy. Dobrze się zastanów nad lokalizacją i docelową grupą klientów.
Witajcie forumowicze!
Więc na początek coś o sobie. Mam 19 lat i chodzę do liceum wieczorowego. Od niedawna zacząłem się interesować biznesem Po wakacjach chcę zacząć działać! Jestem zdania tego że nie warto czekać na nie wiadomo co.. :) No dobrze.. teraz miał bym do was kilka pytań. Chcę otworzyć sklep odzieżowy ale nie jakiś markowy lecz też nie totalne badziewie. Na razie środków własnych nie mam i liczę na dofinansowanie z UP oraz UE Chcę również po wakacjach iść do pracy i zaciągnąć jakiś kredyt - na razie tylko myślę.. Dobra więc tak. Mieszkam w mieście ok 25 tys. mieszkańców, lecz sklep bym chciał otworzyć w mieście 12 km oddalonym od mojego - 65 tys. mieszkańców. Za lokalem bym się rozglądał blisko centrum o powierzchni około 40m.kw Czy można się starać jednocześnie o dotację z Urzędu pracy i UNII? Przykładowo z UP bym przeznaczył 15 tys na zakup towaru a za kasę z UNII bym chciał urządzić, wyposażyć sklep. Wszystkie wypowiedzi będą dla mnie bardzo cenne! :) W świecie handlu jestem początkującym wobec tego czy mam szanse się wybić? Rozglądałem się po hurtowniach i ładne w dobrej cenie widziałem jeśli marżę dam na początek 30% będzie z tego na opłacenie wszystkich opłat (media, podatki, pracownika [ na razie jednego ] ) ? Czego muszę się obawiać, martwić i zwracać szczególną uwagę przy zakładaniu sklepu? I jeśli ktoś by mógł bardzo prosił bym o napisanie co w jakiej kolejności należy zrobić. Czyli załatwianie w jakim i co pierw urzędzie itp itp. Chcę mieć odzież damską oraz męską ale głównie stawiam na damską. Jeżeli znacie dobre hurtownie odzieży prosił bym o dane, strony www itp. Jeżeli to ma znaczenie to ubrania będą w przedziale cenowym ~50-130 zł. Jeżeli coś mi się przypomni będę dopisywał tutaj. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
Witam!
Chcę otworzyć taki mały skateshop i mam kilka pytań, może banalnych ale jestem dość "zielony" w tym temacie. Kwestia pierwsza: Chciałbym sprzedawać odzież firm takich jak "Tribal" "B3" "Mass" itp. ciuchy pozyskiwałbym z hurtowni. Czy muszę mieć jakieś licencje/koncesje/pozwolenie od producentów? Czy tylko kupuje od hurtowni i mogę sprzedawać? Druga sprawa: Jeśli mógłbym już sprzedawać tą odzież to z tego co wiem mogę się posługiwać tylko nazwami firm, ale nie mogę używać loga. Czy to tak właśnie działa? Pozdrawiam.
|
|