|
sklep odziezowy |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam pytanie czy ktos moze orientuje sie czy w sklepie z odzieza z wadami typu oderwana metka ,czy innego typu uszkodzenia kiedy klient kupuje taki towar wiedzac o tym moze po jakims czasie go reklamowac?czy w takich sklepach nie obowiazuje reklamacja ?
Niestety nieobowiązuje.
Oczywiście, że obowiązuje ale kupując towar widzisz jego wady i je akceptujesz.
Ale czy z prawnego punktu widzenia mozna taki towar zareklamowac?
z prawnego punktu widzenia mozna zawsze wszystko zareklamowac
pytanie tylko czy skutecznie jesli wiesz o wadzie i akceptujesz taki towar ,to reklamacja jest bezprzedmiotowa jesli np kupjesz buty bez sznurowadeł i na to masz obnizona cene to nie mozesz przyjsc za pół roku i skarzyc sie ze ci buty spadaja ale jesli odpadła podeszwa ( czyli nie to co było podstawą przeceny i nie to było wadą ) to masz prawo do reklamacji skutecznej i wymiany na sapogi bez sznurowadeł
dziekuje za odpowiedzi .Nurtuje mnie jednak to pytanie.czyli nie ma mozliwosci zareklamowania takiego towaru.ale jak w razie czago udowodnic ze w czasie sprzedazy nie bylo sznurowek a albo ze podeszwa nie odpadala jezeli klient przyjdzie po pol roku z taka reklamacja co sprzedawca ma na usprawiedliwienie przeciez nigdzie nie jest napisane z jaka wada kupilosmy towar
jesli kupjesz towar z przeceny niepełnowartościowy za okazyjną cenę ,to chyba wiesz co robisz
przeciez kupując buty za 1zł z odpadajacą podeszwą ,nie mozna przyjsc za pół roku i powiedzieć wymiencie mi na nowe ,dobre bo podeszwa odpada wyprzedaze i outlety maja to do siebie ze sprzedaje sie towar tanio byle sie go pozbyć taka jest idea przeceny no chyba ze ktos sprzedaje towar który wart jest 100zł , na szybach napisze 200zł i przecena na 150zł a wariatki leca na szpoping bo jest przecena powazna firma wie dlaczego robiła przecenę i czy ta wada to wada której nie było czy też przyczyna przeceny i wyprzedaży i nie bedzie unikać uznania reklamacji a jak trafisz na krętacza to i towaru kupionego po normalnej cenie nie beda chcieli wymienic na wolny od wad wszystko zalezy nie tylko od prawa ale i od ludzi
Ja jak sprzedaje klientowi towar z wada i obnizam mu na nia cene to opisuje wade na paragonie np. Daje mu paragon fiskalny i pisze na nim, ze zamek w kurtce jest zepsuty.
W takim wypadku ustrzegam sie przed takimi klientami, ktorzy przychodza wlasnie za pol roku reklamowac wade na ktora zostala obnizona cena bo jak wiadomo podstawa reklamacji jest paragon fiskalny. A na nim wszystko ladnie pisze:-)
|
|