Witam serdecznie!
Noszę się z zamiarem otworzenia sklepu (najprawdopodobniej z odzieżą), na początku miały to być garnitury, ale rynek jest nasycony i towar drogi, klientela wybredna. Mogę kupić jakieś łachy z Tuszyna ale nikt mi tego później nie kupi. Pracowałem w tej branży trochę i się orientuje co i ile potrzeba.
Teraz pracuje w firmie zajmującej się produkcją odzieży dla młodzieży i myślę, że to by było chyba lepsze.
Mam zamiar otworzyć coś ala skate shop połączony ze sklepem sportowym. Wiem wiem, ciuszki te też nie należą do najtańszych, ale mam dużo znajomych w takich firmach, więc na początek nie musiał bym wszystkiego kupować za gotówkę ale brać w komis.
Mieszkam w Łodzi, są tu z tego co wiem 2 większe sklepy tego typu (na pewno jest więcej, ale te dwa przewodzą)
Mam takie pytanie, czy mogli byście mi podpowiedzieć jakie wydatki muszę wrzucić w koszty stałe i zmienne?
Mam tu taką małą listę, o czym zapomniałem?
Czynsz za sklep
ZUS
Podatki
Zatowarowanie
Wystrój sklepu + umeblowanie + wieszaki
Komputer + oprogramowanie
Kasa fiskalna + szuflada
Czytnik i skanery kodów
Czytniki kart (chociaż nie wiem czy to jest konieczne)
Kalkulator
Metkownica
Wszystkie media (prąd, woda, Internet, telefon itp.)
Ochrona
To taka moja mała burza mózgu
Powiedzcie mi ile mniej więcej kosztuje utrzymanie takiego sklepu (metraż myślę ok. 50-100m, lub maly box w hali ok. paru metrów- nie to jest najważniejsze ale cała reszta)
Pozdrawiam
[/code]