|
Sklep opony. |
Sklep opony.
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.Zamierzam otworzyć serwis opon.Czy ktoś z forumowiczów orientuje się jakie rabaty maksymalne można dostać od cen detalicznych w Hurtowniach ogumienia??Może jest ktoś z branży i podpowie jak wyglądała/wygląda sprawa na obecny sezon zimowy na opony z grupy Michelin i Goodyear??Jakie rabaty można dostać zakupując towar prosto od producenta ??Czy może dołączyć do jakiejś sieci serwisów o ile jest to możliwe ??Pozdrawiam
Witam
Serwis czy sklep? Mi osobiście serwis kojarzy się z wulkanizacją (montaż i wyważanie) koszty są znacznie większe bo trzeba kupić specjalistyczny sprzęt. Jeśli sklep to ok. Co do cen to się nie orientuje jakie są upusty, ale bez wątpienia zależą one od ilości opon jakie będziesz brał od hurtownika. Wiadomo, że na początku nie będą to jakieś ogromne ilości, bo musisz mieć w sklepie opony kilku producentów. Ale myślę że minimum 30% powinieneś zarobić na jednej oponce. Nie działam w tym biznesie więc dokładnie nie wiem. Ale pomysł jak najbardziej popieram, obecnie w Polsce jest coraz więcej autek więc ciągle rośnie zapotrzebowanie na opony. pozdr
Serwis, montaż wyważanie i inne pierdoły z tym związane.Z mojich obliczeń wynika iż zostanie mi około 5-10% .Gdyby było to 30% nawet bym sie nie zastanawiał wiecej.
hmmm 5-10% troszkę mało jak na moje oko, ale mogę się mylić. Zawsze możesz pomyśleć o sprzedaży opon używanych i nadwyżek w niemieckich magazynach, oponki wiadomo przywieziesz sobie z Niemiec. Takie opony mają duże wzięcie a tym bardziej jeśli będziesz prowadził wulkanizacje.
O jakich nadwyżkach piszesz ??????Z tego co sie zorientowałem to w tym biznesie jest bardzo duża konkurencja i nie prosto jest się przebić na dobrą pozycję.
W Niemczech w wielu magazynach jest tak, że jeśli nie sprzedadzą opony przez 2 lub 3 lata to sprzedają je potem taniej, żeby tylko się ich pozbyć a w ich miejsce biorą nowe opony.
Witam Ja mam mobilny serwis ogumienia i własnie szukam hurtowni w Niemczech ktore posiadaja nowe opony 2lub 3 letnie ale nowe. Jestem w stanie kupic nawet calego tira, tylko gdzie tych hurtowni szukac? Jak ma ktos namiary to prosze o podpowiedz. pozdrawiam
Z tego co zdążyłem się zorientować to dwu trzy letnich w dobrej cenie raczej nie znajdziesz, raczej 5 letnie i starsze.
Bzdurą jest, że w branży oponiarskiej osiąga się marże w wysokości 30 procent. A na pewno nie firma startująca w biznesie i nie dysponująca dużym kapitałem obrotowym. Upusty u dystrybutorów opon są uzależnione od ilości oraz terminu, kiedy je kupujesz oraz rodzaju płatności: przelew czy gotówka (najczęściej 1 lub 2 "oczka procentowe" więcej)
Przed sezonem przy zatowarowaniu na Grupę Goodyeara możesz otrzymać około 32-34% i podobnie, może trochę więcej na Grupę Michelin, lecz tylko w odpowiednim momencie, później upusty topnieją. Jednak z tych uzyskanych 30-kilku procent musisz oddać conajmniej 15-20%, aby być konkurencyjnym, a to i tak mało. Co do współpracy z producentami opon musisz sprzedawać duże ilości, pow. 4000. Jest tzw. okres przystosowawczy dla dystrybutorów, ale tylko tych, które są w sieci typu Premio, First Stop czy Driver. Aby być jednak dealerem jednej z serwisowych sieci trzeba dysponować dobrze wyposażonym, dużym serwisem w doskonałej lokalizacji oraz posiadać duży potencjał rozwojowy. Pozdrawiam, LB
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sklep opony.": - sklep - felgi opony + wulkanizacja - Sklep Alufelgi/opony nowe/używane - Sklep- akcesoria motoryzacyjne, tuningowe, opony, nowe i uży - opony - opony
• Strona 1 z 1
|
|