|
Sklep samochodowy |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chę otworzyć sklep samochodowy ale nie wiem od czego zacząć i ile to bedzie kosztowało może ktos otwierał juz taki rodzaj działalności i mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny:)
Masz na mysli sklep z samochodami? Myslę że chodzi Tobie bardziej o sklep z częściami? Ja na twoim miejscu zrezygnowałbym z tego pomysłu. Pomyśl, kto ma dzisiaj czas na samodzielne kupowanie części w sklepie. Klient prowadzi auto do warsztatu, zamawaia usługę, odbiera i płaci. Nic go nie obchodzi, a płaci tyle samo jakby przywiózł swoje części. Mało tego, większość już mechaników nie chce udzielać gwarancji na usługę w wypadku gdy klient sam kupuje części. Wynika to z prostego procesu, tzn. mechanik sam kupuje części u swojego dostwcy u którego ma jakiś rabat. Zarabia wtedy dwukrotnie - raz na usłudze, drugi raz na marży z części. Duże firmy które zajmują się sprzedażą części samochodowych proponują swoim klientom (warsztatom) umowy lojalnościowe. W zamian za współpracę oferują najczęściej jakiś sprzęt do wyposażenia warsztatu. Jakbyś jednak miał zamiar ruszać z tym sklepem to musisz przygotować się na ogromne koszty. Musisz kupić towar, terminu nikt Ci nie da bo jesteś "nowy". Na towar, żeby w miarę mieć czym handlować, musisz wydać najmniej ok 50 tyś zł. Dochodzą jeszcze koszty lokalu, komputera (w tej branzy bez niego się nie obejdziesz), oprogramowania, itd. Jeżeli mimo tego dalej chcesz się tym ineteresować, chętnie pomogę - mam doświadczenie w tej branży - zapraszam na emaila:
|
|