witam serdecznie
mój post związany jest z takim pomysłem od 1,5 roku prowadzę sklep ogólnospożywczy, sklep prosperuje ale zawsze bardzo dużo towaru się marnuje przez co dużo naprawdę sporo pieniędzy tracę już myślałem na całkowitym zamknięciu sklepu gdyż nie daleko niecały kilometr jest duże centrum handlowe a w nim duży supermarket spożywczy oraz są ciężkie miesiące że trudno wyrobić się z opłatami a i są syte miesiące lecz ich jest zbyt mało ; ) zastanawiałem się na przebranżowieniem sklepu i zaryzykowaniem sprzedaży innego odmiennego towaru w rejonie w którym działam nie będącego i taki miałem dylemat co robić aż nie dawno wpadł mi artykuł pod tytułem "Jak poprawić zyskowność sklepu" oraz zasada z którą miałem do czynienia na studiach zasada Pareto nigdy jej nie brałem pod uwagę w mojej działalności w tym artykule mówi ona że " 20 proc. produktów generuje aż 80 proc. obrotów" i produkty nie rentowne powinny być usunięte ze sklepu gdyż w dłuższej skali działalności prowadzi do zamknięcia sklepu. Zastosowałem tą zasadę do mojego sklepu i wyszło że najbardziej rentowne są ciasta na wagę a na drugim miejscu wszystkie rodzaje słodyczy potem napoje oraz piwa a następnie na trzeciej pozycji kawa, herbata i makarony reszta jest na samym szarym końcu i w tym towary o krótkiej przydatności, więc podjąłem decyzję że zaryzykuję z asortymentem jednego gatunku będzie to asortyment słodyczy czyli: ciastka na wagę (największa marża u mnie w sklepie i największy zysk) cukierki itd. oraz ciasta, bułki słodkie, przez napoje, piwo, kawy, herbaty, ale największe nastawienie na ciastka na wagę i przy głównym założeniu że ma być to sklep dużym asortymentem słodyczy, dlaczego z największym nastawieniem na ciastka na wagę gdyż jak zwróciłem uwagę w pobliskim supermarkecie oferowane są tylko ciastka paczkowane a nie ma na wagę przez co możliwe jest że dlatego to jest towar najbardziej rentowny w moim sklepie oraz zastanawiam się czy żeby do tego wprowadzić duży wybór win nie dla panów z pod monopolowego ale ... wiadomo i właśnie chciałbym się poradzić czy ktoś może prowadzi tego typu sklep zajmujący się oferowanie asortymentu słodyczy i czy to ma szanse bytu ? ? ? z góry bardzo dziękuję za posty z odpowiedziami
pozdrawiam