Witam was drodzy forumowicze. Wiem że temat spożywczego sklepu internetowego był już poruszany na forum, ale było to w 2006r. mamy 2009 wiec trochę się zmieniło.. więcej osób ma dostęp do internetu..coraz więcej osób jest "zabieganych" i niema czasu na zakupy. Chciałbym prosić was o opinie..i rozwianie wątpliwości.
Miasto w którym chciałbym prowadzić sklep ma 170tys mieszkańców, niema jak do tej pory żadnej takiej działalności w najbliższej okolicy..Sytuacja jest o tyle prostsza że mam sklep spożywczy także nie musiałbym zaopatrywać się w innych sklepach (tak jak to było poruszane w poprzednich postach). Problem jest taki że sklep mam 20km oddalony od tego miasta.. Z czasem oczywiście można by było wynająć jakiś lokal "na uboczu" tego miasta. Samochód posiadam, jest to Matiz Van (ok.6l gazu/100km) Renault Kangoo (towar z hurtowni) oraz Rovera 400 (10l gazu/ 100km) pracowałbym oczywiście z kolegom, także jeździlibyśmy na zmianę.. Pytanie:
1) Jak sądzicie czy takie przedsięwzięcie jest opłacalne?
2)Jakie są szacunkowe koszty reklamy (myśle tu o gazetach, bilbordach, ulotkach) oraz cena takiego sklepu internetowego?
3) Jaką dodatkową marżę powinienem doliczyc do produktów
4) Czy koszt dowozu towaru 10-15 zł przy zakupach za min. 20zł jest atrakcyjny (oczywiscie im wieksze zakupy tym ten koszt mniejszy)?
Sądze że na początku dostawy byłyby ok. 2/3 razy dziennia powiedzmy o godz. 10, 18 i 21żeby nie przejeżdzac za często tych 20km
Jak sądzicie będą chętni do zakupów w takim sklepie?