Witam poszukuje dla znajomych sprawdzonych metod na zwiększenie sprzedaży w ich samoobsługowym sklepie spożywczym. Znajomi nie poruszają się biegle w Internecie dlatego poprosili mnie o przysługę :). Mam kilka swoich pomysłów ale nie są one sprawdzone i ciekaw jestem waszych pomysłów, wiadomo co dwie głowy to nie jedna ;)
Moje pomysły:
- wprowadzenie programu lojalnościowego np. kup minimum za 40zł i weź udział w losowaniu rowerka górskiego
- jakie są skuteczne promocje?
- wyraźne zakomunikowanie cen/promocji przed sklepem, jesli tak to w jaki sposób? (teraz nie ma nic na temat cen ani produkt ów na zewnątrz budynku sklepu)
- może wystawianie części towaru przed sklep? (czyli produkty "wychodzą do klientów" - to na przykład zaobserwowałem ostatnio na zachodzie w spożywczakach),
doradźcie proszę jakie zabiegi w waszych sklepach zwiększyły sprzedaż podczas wieloletnich praktyk sprzedażowych w branży spożywczej...
Jeszcze parę słów o specyfice sklepu znajomych:
jest to samoobsługowy sklep spożywczy na wzór "Żabki", jedno stanowisko kasowe z czytnikiem kodów kreskowych, całość zintegrowana z programem do obsługi takiego sklepu, poziom estetyki/wykończenia wnętrz w środku również na poziomie "Żabki", powierzchnia sprzedażowa to ok 100m2, sklep ma dwa oddzielne pomieszczenia:
1) pierwsze pomieszczenie to spożywka czyli: stojaki z typową spożywką + stoisko alkoholowe (alkohol 40%, piwa, wina, likiery, itp) + stoisko z prasą + stoisko z chemią + stoisko z warzywami + stoisko z nabiałem + stoisko z pieczywem + stoisko z ciastkami + stoisko z napojami
2) drugie pomieszczenie to mięsa i wędliny
miasto: 250 tys. mieszkanców, sklep jest usytuowany na osiedlu domków jednorodzinnych, szacuje ze średni dochód na rodzinę na osiedlu to ok 4000-5000 zł, sklep spożywczy w tym miejscu prowadzony jest od ponad 15 lat z tym że od pół roku w nowym większym budynku, co miesiąc roznoszona jest gazetka z promocjami, gazetke dostarcza siec z którą moi znajomi podpisali umowe
będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!