Można łatwo policzyć
kasa fiskalna
waga
regały+meble
koszty najmu + media
ZUS + US + księgowa
TOWAR + samochód
Pozdrawiam
a ja szukam odpowiedniego lokalu i narazie Kicha
|
Sklep spożywczy - strona 2 |
Sklep spożywczy
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Można łatwo policzyć
kasa fiskalna waga regały+meble koszty najmu + media ZUS + US + księgowa TOWAR + samochód Pozdrawiam a ja szukam odpowiedniego lokalu i narazie Kicha
Chcę założyć sklep spożywczo przemysłowy na wsi około 1500mieszkańców. Chciałem się dowiedzieć jakie są wymagania w stosunku do pomieszczenia. Posiadam pół budynku o wymiarach 3,40m x 8m.
Jakie są wymagania sanepidu w stosunku do pomieszczeń. Czy w budynku musi być: woda, toaleta, kanalizacja lub inne media?
Jako ze mam podobne plany to przyłanczam sie do tematu,
czyli wszystko na temat spozywczaka jak to jest z wyposazeniem, co zrobic aby otrzymac lodowki od firm typ Coca-Cola czy browaru, jaki jeszcze sprzet mozna wychaczyc od w/w firm, jak najlepiej rozliczac sie z US, na jakiego typu produkty mozna dac wieksza marże a na ktore mniejsza i w ten sposob przyciagnac klientow. Czy mozna w takim spozywczaku sprzedawac np. leki ?? Czy potrzebuje, duzego dostawczaka, czy da sie dogadac z hurtowniami aby przywoziły towar? Wiem ze post chaotyczny, ale to zbieg mysli ktore w tej chwili przeszły mi przez głowe.
witam . Prowadzę sklep spozywczy i na wstępie odpowiem ze w sklepie spozywczym musisz spełniać wymogi unijne tzn tak zwany HCCP napewno znajdziesz gdzies na stronkach - przede wszystkim pełny sanitariat odrebna umywalka do rąk odzielnie zlewozmywak woda cie pła i zimna stosowanie przepisó BHP tez napewno znajdziesz gdzieś instrukcje ale przewaznie trzeba to opłacić fachowcowi bo sa za to wysokie kary. tak samo z sanepidem towar musi być odpowiednio przechowywany prowadzone zapiski temparatur przechowywania oraz w jakiej temperaturze towar został przywieziony. Odnośnie lodówek to Coca Cola wstawia lodówki na wynajem nic nie łacisz tak samo Pepsi itp na mrozonki też raczej dają lodówki do uzytkowania inne lodówki niestety trzeba kupić. Marże na towary sa rózne papierosy srednio 12 procent . prasa 15-17 procent na inne artykuły kupujesz tam gdzie taniej i doliczasz swoją marżę .Napisalam o papierosach i prasie bo tam sa ceny nabite i nie mozesz ich przekroczyc i taka marżę uzyskujesz Jest to moze trochę zawiłe ale na bierząco to wszystko wprowadasz i się uczysz. .powodzenia
Dziękuję. Coraz więcej się mi rozjaśnia :)
Czytałem właśnie o HCCP i doczytałem że
Mam jeszcze pytanie czy jest można gdzieś uzyskać, choćby odpłatną, pomoc w założeniu takiego sklepu. Myślę że warto by było zapłacić za taką pomoc. Wszsytko było by fachowo i profesjonalnie zrobione. Jeszcze jedno pytanie. Nie mogę nigdzie znaleźć czy są jakieś wymagania odnośnie wielkości pomieszczenia na sklep. Jeżeli tak to jakie? Będę bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi.
witam ponownie odnosnie powierzchni nie ma zdnych wymagań musza byc spełnione tylko warunki sanitarne i BHP Instrukcji konkretnej nie znajdziesz najlepsza szkoła to nauka na własnych błędach - moze to troche przerazic ale uwież to najlepiej i nie traktuj tego jako porażki - błedy nigdy nie sa porazką bo wyciagniesz odpowiednie wnioski. generalnie sam poznasz klientów co potrzebują i jaka cene mozesz im zaoferowac przeważnie w spozywce jet to 25 procent do ceny zakupu uwzględniajac WAT na niektóre mozna wiecej bo musisz liczyc sie ze stratami bo cos nie sprzedasz a tego troche jest częśc jak ja to nazywam sa to przymosówki ze wezmiesz do domu i nie zmarnujesz ale klientowi nie podasz To narazie wszystko Prosze o pytania to w miare moich widomości odpowiem
To w takim razie mam jeszcze pytanie.
Mam już pomieszczenie w którym ma zamiar założyć sklep. Pomieszczenie jest bez żadnego uzbrojenia, jakie uzbrojenie powinno być tzn. toaleta, szatnia itp.? Nie będę zatrudniał pracowników. Jaka instytucja odbiera pomieszczenie? Do jakiego urzędu najpierw uderzyć względem lokalu? (jeżeli chodzi o założenie działalności to znam procedury) Będę wdzięczny za informacje.
Witam ponownie niestety musi byc doprowadzona woda i musi byc toaleta bez tego nie pozwolą Odbior musi byc dokonany przez sanepid.zanim zaczniesz sprzedawać trzeba zgłosic do miejscowego sanepidu,Jeszcze jedno jezeli lokal jest przy własnym domu i toaleta w zasięgu to tylko woda musi byc i tak jak pisałam odzielnie do rąk odzielnie zlewozmywakNajlepiej pojechac do sanepidu i ktoś napeno powie .Napeno przestrasza bo wypiszą długa listę i duzo nagadaja ale to jest wszystko do zrobienia to na pierwsze zdaje sie okropne nie zrazac się Powodzenia acha jeszcze jedno napisz czy to lokal przy domu czy całkiem oddzielnie stojącyPrzy domu to będziesz miał mniejsze koszty jezeli wolnostojący bez mediów koszty spore.
Muszę Cię zmartwić nawet najmniejsze sklepy mają obowiązek
stosować HACCP .Ja prowadzę malutki jednoosobowy sklep i jestem cały czas gnębiona przez sanepid. Najgorsze jest to ,że ciągle czepiają się nowych rzeczy. Nikt nie chce/w sanepidzie/ powiedzieć o wszystkich wymaganiach, jedyna odpowiedż to taka,że pani obowiązkiem jest wiedzieć i stosować!
Czyli z sanepidem będę walczył :) dziękuję za informacje.
Budynek mam wolnostojący ale wyposażony w podstawowe media, jest jednak problem bo budynek jest do remontu i wszystkie instalacje będzie trzeba wymienić. A jeżeli chodzi o jakieś dotacje lub zmniejszanie kosztów założenia takiego sklepiku, to moge liczyć na pomoc z jakiejś strony np. UE, gmina? Zaznaczę że to będzie moja pierwsza działalność gospodarcza (słyszałem że są z tej racji jakieś ulgi lub pomoc finansowa).
Zyczę powodzenia.Niestety nie mogę udzielić
żadnej rady,gdyż od dawna prowadzę działalność i przepisy dot.nowo otwierane działalności mnie nie dotyczą.
Pytałem już o wymagania w stosunku do powierzchni ale dowiedziałem się że prawdopodobnie wymagana jest wysokość conajmniej 3 metry, a moje pomieszczenie ma wysokość 2,5m. Czy da się przeskoczyć jakoś ten przepis?
Mój sklep ma 2,5m wysokości i nikt nie wymaga więcej.
Rozejrzyj się większość sklepów ma taką wysokość.
A ja dalej szukam lokum, ale cos ciezko to widze i chyba bede musial zrezygnowac z mojego sklepu w tej wiosce :mad:
Do brodatego!
Może to i dobrze,bo to wcale nie są takie kokosy jak by się mogło wydawać. To nie te czasy,kiedy na sklepiku spożywczym można było naprawdę zarobić. Ja ciągnę ten interes,bo nie bardzo wiem co innego mogłabym robić. Coraz częściej myślę o wyjeżdzie za granicę. Podjęłam już nawet pierwsze kroki w tej sprawie. Pozdrowienia.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|