|
Sklep spożywczy - strona 4 |
Sklep spożywczy
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Wiecie co czytając te posty dochodze do zdania ze każdy sam musi sobie odpowiedziec czy biznes sie opłaci czy tez nie . ja znam sklepy które mają obrotu miesiecznego 80 100 a nawet 130 tys, i ich własciciele nie zapierniczają tylko mają ludzi od pracy w sklepach. imnni zaś piszą ze to nieopłacalny biznes i wogóle porazka ale ja to sobie tłumacze ze moze inne regiony kraju bogatsze inne nieco biedniejsze.
znajomy właśnie zainwestował głównie w alkohol i jakieś tam tymbarki itp
zrezygnował w ogóle z szynek serów chleba warzyw i w zamian wstawił od przedstawiciela 3 automaty do gier i ma procent od przegranych pieniędzy. więc mówi że woli mieć te trzy automaty niż konkretnie spożywkę i lepiej na tym wychodzi
Może to jest jakaś droga - dzisiaj rozmawiałem z osobą z firmy, która m.in. handluje alkoholem (sklep detaliczny).Dzięki sprzedaży przez sklep internetowy upłynnili w grudniu 4 tyś butelek szampana detalicznym klientom...
Jeśli chodzi o mały sklep spożywczy to marny biznes, w Polsce i tak takie sklepiki są wszędzie a poza tym powstaje coraz więcej supermarketów, więc branie się za sklep spożywczy to słaby pomysł.
czy mógłbym prosić?
1. wynagrodzenia z zus 7%
2. czynsz 3% 3. koszty transportu 2% 4. amortyzacja 1,5% 5. straty towarów 1% 6. koszty napraw i energii 2% 7. telekomunikacja i pozostałe 2% razem koszty 16,5% średnia marża 20% zysk brutto 3,5% nie chciało mi się przepisywać wszystkich podpunktów a skaner mi padł; jak dobrze pamiętam to wallmart-niekwestionowany lider na rynku fmcg osiąga właśnie koło 3,5%
dziękuję.
mamy już wymagania sanepidu, mamy lokal, mamy jakieś pieniądze. czym kierować się przy zakupie wyposażenia i jakie ono powinno być na przeciętny sklep ogólnospożywczy 30-40 mkw? podobnie z samochodem.
wszystko oczywiście zależy od kasy, od tego jaki charakter ma mieć Wasz sklep, czy ma być samoobsługowy czy nie(swoją drogą to widziałem samoobsługę na właśnie około 30mkw i wyglądało to naprawdę świetnie i również bardzo dobrze funkcjonowało). taki sklep jak wasz można wyposażyć za 10k ale można też i za 100k. najlepiej pochodzić po innych sklepach, zorientować się czego w ogóle chcecie, następnie skonfrontować to z rzeczywistością tj ilością posiadanej gotówki i powinno coś wyjść. co do samochodu to też nie będę oryginalny i musicie mniej więcej się określić ile chcecie wozić jak często no i co..tyle
jak jakieś szczegóły z mojej działalności to na pw
zaś bez przesady ale w zależności od róznych waruków zysk jest ok 5-7% taki powinien być w malym srednim sklepie sa inne koszty wszystko indywidlane obliczane zalezy od marż bo na vódce 15% a na warzywach chemi nawet 50 % czesem 100
kolego 100% to ty możesz sobie na zapałkach zarabiać. wyliczenie jest dla WŁAŚCICIELA sklepu, nie zaś dla pracującego w sklepie właściciela, jeśli sam cokolwiek robisz w sklepie, powinieneś wypłacić sobie pensję właśnie z tych siedmiu procent...rok temu na szkoleniu branżowym wyliczaliśmy z kolegami...mało kto miał więcej jak 2% a sklepy to i po 300mkw mają...
u nas w tamtym roku było obrót ok40-50tys miesieczne zysk netto dla właściciela 48000zł albo 46000zł tu był zysk rzędu 8% i ty mówisz ze 3,5% wszystko zależy od wielu czynników
Rmg7 czy Ty wiesz o czym mówisz? Zysk 48000 czy też 46000 miesięcznie???
Nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz.Ja prowadzę sklep i życzyłabym sobie zarobić 1/10 tej sumy.
rmg7 ty to chyba z jakiejś innej bajki jesteś, albo rodzice nie chcą ci prawdy powiedzieć
moim zdaniem najważniejszym czynnikiem jest klient zbadaj najpierw otoczenie sklepu na jakich klientów możesz liczyć sprawdź konkurencje jak daleko jest ile ich jest ja prowadziłem prawie dwa lata sklep spożywczy zysk jest znikomy a musisz zwrócić uwagę że towar nie jest trwały warzywa owoce nabiał wędliny mają krótką przydatność i nikt tego zwrotu nie przyjmie jak pieczywo czyli koszta dochodzą jeśli ktoś będzie potrzebował odpowiedzi lub instrukcji jestem dostępny na pw.
pozdrawiam
No wlasnie, automaty do gier, to jest biznes!
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|