|
Sklep upominki coś w rodzaju "Wszystko po 5zł" |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam :) Ostatnio przyszedł mi pomysł na otwarcie sklepu w jednym z większych miast Polski (Łódź) sklepu z upominkami i coś w rodzaju "wszystko po 5zł" Bywałem wielokrotnie w tego typu sklepach i nieraz można znaleźć coś ciekawego za niewielkie pieniądze i ruch prawie zawsze jest w tego typu sklepikach. Nosze się nawet z zamiarem złożenia wniosku o dotacje w UP. Narazie robię rozeznanie co i jak, zapoznałem się nawet z ofertą kilku Hurtowni tego typu i wydaje mi się to dość korzystną ofertą. Jaką marże narzuca się na towar w tego typu sklepach? Czy wogule waszym zdaniem tego typu interes ma jakąkolwiek szanse na przetrwanie? Może ktoś z was myślał kiedyś o tym interesie,albo najlepiej prowadził lub prowadzi tego typu działalność? Jak to wygląda w tzw. szarej rzeczywistości :) ? Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje i uwagi na ten temat. Pozdrawiam Marcin
Nikt nic nie ma do powiedzenia w tym wątku bardzo proszę o opinie i porady
Witam mój znajomy otworzył taki sklep w miescie około 10 tys ludzi. Na początku kilka lat temu zyski były zadowalające, jednak ludzie z czasem poznali się na jakości tych towarów i konkurencją stały się supermarkety.Ja bym wszedł w coś innego:)
Powodzenia
Moim zdaniem 10 tys ludzi to troche maławo bo rzeczywiście wieść o jakości i innych rzeczach tego typu rozejdzie się od sąsiada do sąsiada tak samo jak to ,że przykładowa marchew w markecie "x" jest tańsza niż w markecie "z" Takie jest moje osobiste zdanie na ten temat, a wiadomo że czym większe miasto tym więcej możliwości ale i oczywiście większa konkurencja :/ Ja obserwowałem tego typu sklepy i wydaje mi się, że nie powodzi im się aż tak źle i zawsze ktoś jest w tego typu sklepie a w weekendy i przed jakimiś większymi imieninami czy świętami pracownik zasuwa na pełnych obrotach. Pozatym wiele ludzi wydaje się być podejścia, że lepiej kupić cześciej a coś gorszej jakości i tańsze niż wydać kosmiczne pieniądze a i tak może się okazać że nie posłuży to zbyt długo (hipermarkety), wiele ludzi liczy się teraz z każdym groszem! Nie chce się ograniczać do towarów tylko kiepskiej jakości tzw. Chińszczyzny . Chce żeby każdy znalazł coś dla siebie od chemi po domowe pantofle czy drobne artykuły gospodarstwa domowego. Również chciałbym żeby sklep kojarzył się z upominkami na różne okazje, pomysłów mam sporo tylko właśnie prosiłbym o wasze sugestie i uwagi na ten temat :) ? Pozdrawiam wszystkich odwiedzających ten temat
PS. Tomku co byś proponował? W co wszedł byś innego bedąc na moim miejscu?
w temacie masz odpowiedz..... jesli sprzedajesz wszystko po 5 zl - to wiesz jaka masz marżę.... Towar kupisz w hurtowni średnio za 2-3,50 za sztuke...oczywiscie sa i tansze rzeczy ale to juz totalne buble... Kiedys prowadzilam taki sklep w miescie 40 tysiecznym - oplaty mnie zżerały wiec zrezygnowalam ale ruch w interesie byl, tyle tylko, ze sama jezdzilam do Piaseczna po towar a to bylo meczace...
"Czarne oczy" A możesz coś powiedzieć więcej na temat tego typu sklepu. Czym się kierować przy wyborze towaru? Jakie masz doświadczenia? Co najlepiej się sprzedawało za twoich czasów? Jakie opłaty Cię zżerały, z tego co wiem Zus jest tańszy przez pierwsze 2 lata działalności więc zostaje tylko koszt wynajmu lokalu z tych większych co miesięcznych wydatków? Koszta pracowników też odpadają gdyż na początek chce to prowadzić sam ewentualnie z dziewczyną. Z tego co się orientuje nie wszystko w takich sklepach jest właśnie po 5zł znajdzie się zawsze i tańszą i droższą rzecz w takich sklepikach. Co do towaru to wydaje mi się że trzeba jechać zrobić rozeznanie,zacząć współprace z jakąś hurtownią a później można zamawiać towar za pomocą kuriera za pośrednictwem np. internetu z tego co się orientowałem to hurtownie przy większych zakupach przywożą towar własnym transportem, nie są to jakieś wygórowane koszty. Dziekuje za zainteresowanie tematem i pozdrawiam
wszystko do kuchni, talerze, miski, obrusy, itp. zabawki, artykuly swiateczne, lampki, bombki itp.
Zus, oplata za lokal, oplata za wynajecie mieszkania, oplata za opiekunke do dziecka, benzyna - do Piaseczna mialam ponad 250 km a kursy byly srednio 2 razy w tygodniu ze wzgledu na pojemnosc auta, towaru nikt mi nie przywozil, moze teraz sie to zmienilo nie wiem, pisal tu gdzies jakis chlopak - ma towary po 1,60 do sklepow po 2,50 poszukaj - ma to samo co w piasecznie
Wiem przeglądałem tematy o tych artykułach po 1.60zł od niego i nawet mieszka niedaleko mnie więc będę w najbliższym czasie się chyba z nim kontaktować. Może ktoś tam był u tego pana? Coś kupował? Kontaktował się :) ? Zamieszczam to co znalazłem na temat transportu w jednej z hurtowni którą znalazłem w Internecie:
Jeżeli wartość zamówienia przekroczy 200 PLN netto, towar wysyłamy na nasz koszt, w przeciwnym wypadku do wartości zamówienia doliczamy koszt transportu 20 PLN brutto. W innych hurtowniach wszystko odbywa się za pomocą firmy kurierskiej lub przy większych zamówieniach ich transportem. Tak więc widać transport nie jest największym problem :) Koszty paliwa odpadają wystarczy pojechać, zorientować się co nam potrzeba a później już tylko uzupełniać asortyment choćby przez Internet.
Właśnie o czymś takim myślałem, może nie przesadzał bym tylko z artykułami świątecznymi za bardzo bo na to jest "sezon" ale jak się nie sprzeda to co później z tym robić?! Myślałem jeszcze o jakiejś drobnej chemii (np. proszki do prania z zagranicy podobno są tańsze niż nasze odpowiedniki), może jakichś kosmetykach tańszych. Pozdrawiam PS. Czarne oczy brałaś towar tylko z tej hurtowni w Piasecznie ? Może ktoś kiedyś kupował towar w jakichś innych hurtowniach? Słyszałem, że dobra hurtownia jest też w Częstochowie?
Witam
Trochę ostatnio siedzę w tym biznesie ze znajomym. Posiadam (dokładnie mój znajomy) towar przeważnie produkcji polskiej, więc jego jakość jest o wiele lepsza, niż chińskich odpowiedników. Część towaru sam produkuje, a część ma bezpośrednio od producentów. Towar ten wożę do hurtowni oraz sklepów z serii "3, 4, 5 zł" Głównie śląsk i małopolska. Artykuły do kuchni: Drewniane: chlebaki, deski do krojenia (różnego rodzaju), wałki, pałki, tuczki do mięsa, stojaki na kubki, stojaki na papier, kije do mopów, komplety łyżek i sztućców drewnianych, wieszaki, dziadki do orzechów itp Metalowe: tortownice, blachy do ciast (różnego rodzaju), praski do ziemniaków, tarki (różnego rodzaju), zestawy noży itp. Wśród innych artukułów mam: sznurki i sznury różnego rodzaju, linki powlekane, spinki do bielizny, ceraty, trzepaczki do dywanów, łapki na myszy, stopki do drzwi garażowych, szczoteczki do rąk z pumeksem, myjki, torby na zakupy, szatkownice (małe, duże), ostrzałki do noży, rękawice wampirki oraz wiele innych artykułów tego typu;) Jeśli ktoś jest zainteresowany to pisać. Tylko poważne oferty! Podam wtedy bliższe info na priv
|
|