|
Sklep z alkoholem - strona 4 |
Sklep z alkoholem
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chyba jednak jest sposób na ominiecie przeszkody wiekowej przy tego typu działalności. Wiąże się jednak on z pewnymi utrudnieniami. Takim sposobem jest sprzedaż przez internet/telefon wraz z dowozem towaru na wskazane miejsce. Wówczas do klienta jedzie nie kurier tylko pracownik sklepu - doręczyciel który może na miejscu wylegitymować osobę odbierająca alkohol. Nie wiem jak by to było z opłacalnością ale byłoby można. Na trochę podobnej zasadzie działają taxi robiące zakupy, także alkohol. Niestety ogranicza to liczbę klientów do najbliższej okolicy i generuje koszty w postaci pracownika z samochodem i przejeżdżanych kilometrów. Dodatkowo trzeba byłoby się zabezpieczyć przez żartami małolatów - zamówią a potem nie będą mogli odebrać bo małolaty.
Witam
Mam pewnien pomysl na sklep z alkoholem, mam juz lokal we wlasnym domu, jest on prawie wykonczony. Mam kilka pytan gdyz wysokosc tego przybytku jest 2,20 ile musze miec minimum dla sanepidu. Mysle ze bede musial sie obnizyc z podloga nie wiem czy to 2,20 przejdzie i czy schodki od drzwi wejsciowych w dol...przejda? czy musze wydzielic jakies pomieszczenie dla pracownika i czy musze miec umywalke. Jako towar w sklepie planuje miec glownie alkohol + przekaski typu chipsy. Pozdrawiam
Musisz miec umywalke i WC.
Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, 5 minutowa rozmowa i wiesz wszystko...
Doszedłem do etapu w którym pierd**** opisywanie każdemu co i jak z czym (przynajmniej to co już wiem, chociaż każdego rodzaju działalności opisać nie jestem w stanie). Nie korzystają z opcji SZUKAJ i nie chce im się nawet wykonać jednego telefonu czy wizyty. Wbrew pozorom, jest od groma informacji, które trzeba Ci przekazać. Możemy dyskutować o opłacalności, biznesplanie, pomysłach i wszystkim innym, ale o szczegóły dowiaduj się tam, gdzie uzyskasz konkretne odpowiedzi. Dopiero później pytaj, jak je ominąć. Pozdrawiam
No...Dzieki
skoro juz jestes taki zorientowany to moze jestes w stanie mi odpowiedziec gdyz prawdopodobnie musialbym sie obnizyc z poziomem pomieszczenia od okolo 30cm i zastosowac schodki z poziomu wokol budynku do pomieszczenia uslugowego. Czy to przejdzie i kto to zaakceptuje, oraz czy najpierw musze sie starac o odpowiednie pozwolenia. Rezerwuje jutrzejszy dzien na telefony ale jesli ktos wie chetnie poslucham rady moze ktos jeszcze przeczyta Pozdrawiam ;)
Nie chciałem Cie urazić, ale taka jest prawda.
W zasadzie odpowiedz moja jest krótka: nie znam się na przepisach dotyczących wymiarów. :) Zrób listę pytań, począwszy od wymiarów pomieszczenia, pozwoleń, dostępu do sanitariów, wentylacji, pomieszczeń gospodarczych i działalności tego typu na terenie własnego domu. Jedną sprawą zajmuje się sanepid drugą bodajże sanepid budowlany czyli ci co mówią Ci dzień przed otwarciem, że nie masz barierki nikomu do niczego nie potrzebnej i otwierasz za miesiąc :) Albo odbiór budowlany w sumie, zależy jak kto woli
Witam
Jestem studentem zarządzania i zajmuję się właśnie pracą zaliczeniową której tematem jest biznesplan. Wybrałem dosyć ciekawą działalność związaną z prowadzeniem sklepu monopolowego. Bardzo bym prosił ludzi pomocnych którzy mają pojęcie o poglądowym dochodzie z prowadzenia takiej działalności gospodarczej o kontakt na wiadomość prywatną. Robię to tylko w celach naukowych i będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś się odezwie. Potrzebuję prognoz przychodów ilościowych oraz wartościowych, oraz kosztów działalności. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Nie wiem jak to jest ale paczki od kuriera to może odebrać tylko osoba pełnoletnia a poza tym może klienta wylegitymować właśnie kurier i sprawa załatwiona.
witam
Mam małe pytanie odnośnie pozwolenia na prowadzenie sklepu monopolowego. Mam już lokal, jestem po słowie z właścicielem, lokal ten mieści się w bloku mieszkalnym. Czy aby starac sie o koncesje wystarczy mi zgoda właściciela lokalu czy muszę też miec zgodę spółdzielni? Bo właściciel zgadza się na tego typu działalnośc lecz sądzę że ze zgoda spółdzielni może byc kiepsko. Dodam że w pobliżu nie mieści się żadna szkoła, przedszkole, kościół czy cmentarz. Jak to z reguły wygląda podczas rozmów z prezesem/zarządem, robią duże problemy czy raczej podpisują zgodę bez przeszkód? Pozdrawiam
Witaj
Ja też będę otwierał sklep z alkoholami i potrzebowałem zgody ze spółdzielni żeby dołączyć do dokumentacjj sanepidu -społdzielnia wydała pozwolenie bez problemu. Najlepiej idz do spoldzielni i zapytaj czy nie maja przeciwskazan.
Potrzeba by też współpracy infomatyka:P otwarcie bazy danych prowadzenie jej ..... a reszte się domyśl:P
Sklep monopolowy powinien mieć przede wszystkim dobrą lokalizację, najlepiej miejsce gdzie przejeżdżają samochody (dobrze żeby miały się gdzie zatrzymać) i gdzie w pobliżu znajdują się mieszkania, domy itp. Jeśli jest zapewniony odpowiedni przepływ ludzi to nawet ceny tzw 100% nie odstraszają. Opłaty koncesyjne są uzależnione od obrotów, pierwsza opłata jest niższa niż następne, no chyba że się mało sprzedaje :) W lecie najwięcej zarabia się na piwie, w reszcie okresu zyski są podzielone pomiędzy wódę i piwo. Żeby dostać pozwolenie zrobienia sklepu w bloku najprawdopodobniej potrzebna będzie zgoda wspólnoty mieszkańców. Moim zdaniem niema co szaleć z godzinami otwarcia. Sklep czynny do 1 w nocy wystarczy. Co więcej pijani delikwenci drący mordę pod oknami lokatorów mogą sprawić kłopoty. Czy biznes jest opłacalny? jeśli lokalizacja dobra to tak. Sam prowadzę dwa sklepy spożywcze, stoiska monopolowe mam dobrze zaopatrzone. Ceny piw trzeba trzymać w odpowiednich ryzach a jeśli chodzi o wódkę to spokojnie te 30% narzutu można dawać, no chyba że Biedrona wywali cenę na coś to wtedy dobrze trzymać gardę i walczyć. Jeśli dobrze kupisz to jesteś w stanie na przyzwoitym narzucie na półce mieć tą flaszkę De Luxa 500 ml za 19 zł, a tego idzie naprawdę sporo. Znam gościa który nie miał nic, otworzył sklepik i po roku zmienił auto na Forda z salonu :) Oczywiście koleś ma trochę złe pojęcie bo nie zapłacił dwóm czy trzem dostawcom i myślał że co w kasie to jego ale to już inna historia. Każda impreza w mieście skutkowała sklepem z kolejkami od 19 do 1 w nocy. Zaopatrywać można się w hurtowniach ale czasem nie trzeba szukać daleko. Makro ma z reguły bardzo dobre ceny na wódkę, jeśli jest to jakiś produkt z gazetki to żadna hurtownia nie podskoczy, Absolwenta czy Sobieskiego można czasem kupić w takich cenach że mógłbyś do hurtowni sprzedawać. Jeszcze jedna sprawa, trzeba się uzbroić w dystans do ludzi, czasem po alko przychodzi taka żulernia że aż włos się jeży, ale po jakimś czasie się człowiek przyzwyczaja.
Mogłby mi ktos mniej więcej rzucić koszt otwarcia sklepu z alkoholami? Mówię oczywiście o kosztach zakupu towaru i wyposażenia sklepu. Chcialbym docelowo sprzedawać tam tez różnego rodzaju artykuły tytoniowe tj. cygara i inne artykuły pochodne oraz dobre przekąski. Zdaję sobie ze cena wynajmu lokalu jest względna a koszt koncesji juz znam z wcześniejszych postów dlatego o to nie pytam. Widzę, że wypowiadają się tu ludzie mający doświadczenie w tym biznesie więc prosze o pomoc. I czy to prawda, że starając się o dotacje na otwarcie takiego biznesu można liczyć tylko na kasę na wyposażenie bez towaru? Pozdrawiam.
Witam,
Ja mam natomiast pytanie o pisemną zgodę właściciela budynku na sprzedaż alkoholu. Czy może mi ktoś z was podesłać jakiś wzór jak ona powinna wyglądać, co zawierać?! Bo nigdzie nie mogę znaleźć konkretów na ten temat, tylko informacja że jest potrzebna. Dziękuję za pomoc.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sklep z alkoholem - strona 4": - Sklep z alkoholem 24h - dotacje na sklep z alkoholem - 150.000 PLN - duży sklep z alkoholem - sklep z alkoholem tytoniem itp - Mobilny sklep z alkoholem
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
|
|