Witam.
Mam pewien pomysł na działalność gospodarczą. Mianowicie, sklep z chemią gospodarczą.
Mieszkam w małym mieście. Jest kilka mniejszych lub większych tego typu sklepów, ale myślę, że spokojnie jeszcze znajdzie się miejsce na tego typu sklep.
Lokal bym miał, kapitał początkowy też, ale jest kilka problemów.
Nie miałem nigdy styczności z tego rodzaju działalnością, dlatego jestem laikiem w tej dziedzinie.
Zastanawiam się jak na początku zatowarować sklep, w sensie co kupić i ile kupić - to chyba największy problem.
Zasadniczo, klient może przyjść i zapytać o cokolwiek (markę, produkt, typ) więc w sklepie pasowałoby mieć dosłownie wszystko.
Z drugiej strony, jak się za dużo kupi, a to nie zejdzie, bo okaże się, że ludzie tego nie kupują, to co ja z tym potem zrobię?
Teraz... czy istnieje możliwość zatowarowania sklepu przez jakieś firmy (tak jak np. w przypadku sklepów z częściami samochodowymi, hurtownia typu intercars tworzy ofertę zatowarowania sklepu)? Czy lepiej to zrobić samemu, tylko w oparciu o jakie kryteria?
Jeśli możecie, to napiszcie kilka słów.
Poza tym, nie wiem czy orientujecie się, czy w Polsce można takie artykuły (chemia gospodarcza) kupować samego producenta, czy tylko poprzez hurtownie?