Witam już od kilku miesięcy obserwuję pomysły internautów na biznes, szukając pomysłu na własny biznes. Wpadłem na może i ciekawy pomysł z tym, że nie wiem czy jest on opłacalny, ale zaczne od poczatku.
Miasto w którym zamierzam prowadzic działalnosc - ok 50000 mieszkańców jesli chodzi o aspekt gospodarcze miasta - wysoka konkurencja jesli chodzi o handel , "niestety" w mieście działają już sklepy dużych znanych sieci, które sa bardzo dużą konkurencją dla osób prowadzacych np. sklepy z odzieżą (są sklepy markowe) spożywka ( w miescie działaja 3 markety) podobnie wyglada to w innych dziedzinach handlu, do czego zmierzam - moim zdaniem trudniej niż w dużym mieście ponieważ nie ma wystarczajacej ilosci potencjalnych klientów, a konkurencja naprawde bardzo duża.
Mój pomysł
Naprawde solidnie przejrzałem cały rynek handlu bolesławieckeigo i doszedłem do wniosku, że jest jedna możliwosć - sklep z tanim (nowym) kobiecym obuwiem.
dlaczego?? w mieście jest wiele sklepów z obuwiem, najwięcej jest sklepów proponujacych obuwie zarazem męskie i damskie w jednym sklepie , są to najcześciej sklepy o dużym metrażu. Ja myśle raczej o małym sklepie ( mam tu na uwadze czynsz) , i z butami tylko dla pań ( to kobiety są najczęściej klientami sklepów z obuwiem ) no i muszą to być buty tanie (np 25 -40 zł za parę)- sklepy o których wspomniałem wcześnie są skierowane głównie dla ludzi dla których zakup butów za 100 czy 200 zł to normalnosc . Ja myślę raczej o bardziej oszczędnych klientach których w miescie i jego okolicach napewno by nie zabrakło. Wybrałem sklep z obuwiem również dlatego, ponieważ jest to chyba najłatwiejsza z możliwych opcji pod względem prawnym ( nie sa potrzebne żadne koncesje itp)
No i teraz zadaje początkowe pytanie czy będzie się to opłacało??
Poniżej oszacowałem średnie wydatki i zarobki takiej firmy ( i tu proszę o pomoc ,czy moje wyliczenia sa poprawne) no i z tego co widze to nie jest to taki świetny pomysł. W moich ogólnych obliczeniach uwzgledniłem przykładowy kredyt na prowadzenie takiej działalności. Firmę zarejstrował bym na moją bezrobotną żonę (wiem że jest możliwosć dotacji z urzedu pracy, ale z góry wolę założyć, że takiej dotacji nie otrzymam). Z tego co widzę na otwarcie i poczatkowe utrzymanie działalnosci muszę mieć conajmniej 10000 zł.
Proszę o przeanalizowanie, uzupełnienie i poprawienie moich ogólnych obliczeń .
UTRZYMANIE
1 miesiąc
kasa fiskalna 2000 zł
lokal 500 zł
towar 4000 zł
otwarcie i zus 500 zł
inne (reklama , lada) 1000 zł
comiesięczne utrzymanie
lokal 500 zł
zus 300 zł
inne 200 zł
kredyt 500zł
1500zł miesięcznie utrzymanie + towar
zakładam, że na jednej parze obuwia zarobie ok 15-20 złotych( prosze napisać czy to niezaduża marża) no i że dziennie sprzedam ok 8 par obuwia.
z góry dziękuje