Witam.
Chciałbym prosić Was drodzy forumowicze o doradzenie mi w kwestii doboru podatku dla mojego sklepu z używaną odzieżą dziecięcą.
Oto jak wygląda sprawa.
Mam zamiar ubiegać się o dotację z UP na tego typu działalność. Wiem, że mój urząd przyznaje dofinansowanie na handel odziezą w przeciwieństwie do innch tego typu instytucji w innych województwach które zabronily ów typu handlu w swoich regulaminach.
Mam mętkil w głowie ponieważ nie wiem na jakich zasadach rozliczać się ze swojej działalności w US. Co wybrać???
Oto główne pytania na które chcialbym poznać odpowiedź:
1. jaka forma opodatkowania jest najlepsza w moim przypadku,
2. jesli jestem vatowcem to wydaje faktury i rachunki z kasy fiskalnej, a co jesli jestem na ryczalcie (a jesli tak to jakim) i jak wtedy dokumentuje klientowi dokonanie tranzkacji (czy nadal wymagana jest kasa fiskalna),
3. jesli zdecyduje sie na kase fiskalna to wiem ze musze ja zainstalowac po przekroczeniu dochodzu 20tys/rok (10tys/pol roku), jak mam wczesniej dokumentowac utarg, w jakis sposob jest on sprawdzany pod wzgl poprawnosci i przez kogo,
4. czy ow kase fiskalna moge nabyc za pieniadze zdobyte z UP.
Tyle na sam początek. Z góry dziękuje za poświęcony mi czas i ewnentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam.