Witam serdecznie!
Mam takie pytanie właściwie kilka.
Mieszkam w mieście o liczbie ludności około 130 tyś, moim pomysłem jest otwarcie sklepu górskiego odzież, buty, plecaki, etc. artykuły typu alpinus, campus, milo, salomon etc. głównie odzież i buty. Jest tylko jeden sklep konkurencyjny ale tam jest wszystko i nic tzn. sklep sportowy gdzie jest trochę odzieży, sprzętu do każdego rodzaju sportu ale za to w małym wyborze z tego co się orientuję to duże marże sobie nalicza.
Poszukuję lokalu w centrum miasta lub przy głównych ciągach w centrum, średnio za wynajem to od 3 do 5 tyś maksymalnie, urządzenie sklepu w drewnie jakieś 8 tys., pracownik liczę około 2 tyś miesięcznie (chyba że się mylę to proszę o poprawkę), nie wiem ile przeznaczyć na zatowarowanie i rzeczy typu kasa, terminal płatniczy, jakiś monitoring albo jakiś system ochrony? dodatkowo jakie koszty jeszcze poniosę, nie prowadziłem nigdy tego typu działalności, pracuje w państwowej firmie i mam dużo czasu wolnego którym mogę obsługiwać sklep razem z pracownikiem. W planie mam ruszyć właściwie tylko z kredytu + obowiązkowy wkład własny czyli 20% kredytu.
Czy jest szansa na powodzenie takiego przedsięwzięcia?? Jestem odważny i trochę mogę zaryzykować, ale nie wiem czy nie jest to plan aż za bardzo odważny???
Czy może sa jakieś firmy które dają towar tak jakby w komis na początek?
Czy kto ma jakieś kontakty?
Dzięki za odp. pozdrawiam Michał