Witam
Mój pomysł polega na otwarciu sklepu z olejami silnikowymi. Sklep ten byl by wyposażony we wszystkie rodzaje olei, a przynajmniej w te które metodą obserwacji stwierdzę za najbardziej wymagane przez rynek. Do tego oczywiście filtry oleju do wszystkich aut no i może filtry powietrza ( jeszcze nie wiem ). Co jeszcze ?
Jeżeli miałbym na tyle funduszu to myślę też aby do tego sklepu dołączyć garaż z kanałem gdzie za drobną opłatą wymieniłbym olej oraz filtr. Wiem, że ten zabieg jest bardzo prosty ale jest bardzo wiele osób, którzy sie na tym nie znają, nie mają czasu, albo nie chcą sie brudzić.
W wyższym etapie rozwoju działalności mógłbym zaopatrzyć sklep w wiele opon samochodowych renomowanych marek. Oczywiście wymiana opon na życzenie na miejscu. Wiąże się to oczywiście z zakupem podnośnika i paru innych sprzętów. Ale tak jak mówię, to jest w wyższym etapie.
Oczywiście mógłbym sprzedawać alufelgi. Można też by otworzyć wulkanizację.
Co prawda garaż posiadam, ale w miejscu odległym o 2 km od miejsca w którym planowałbym dzierżawę pomieszczenia. No i na tym garażu mógłbym tylko dokonywać wymiany oleju samochodowego wraz z filtrem.
Na razie skupiam się na pierwszej części projektu inwestycyjnego.
Jam myślicie ma to przyszłość ( etap pierwszy) ?
Wiem, że wszystko zależy od cen po jakich uda mi się zakupić oleje. Ale patrząc na różnicę między allegro a normalnymi sklepami to na niektórych olejach jest różnica nawet 50 zł. Na chwilę obecną nie orientuję się skąd zaopatrzyłbym się w oleje i po jakiej cenie.
Na reklamę nie przeznaczam zbyt dużo pieniędzy bo nie opłaca się. Myślę, że naklejki na auto wystarczą a co najwyżej wizytówki do skrzynek. Mam bardzo wielu znajomych więc oni by reklamowali moją działalność.
Chcę mieć ceny konkurencyjne.
Jeżeli chodzi o dokonywanie usługi wymiany oleju i filtrów to jaką cenę byś cie proponowali ? wydaje mi się że od 20 do 30 zł jest dobra ceną bo praktycznie żadnych własnych sprzętów nie zużywamy. Można by też przygotować jakieś pakiety promocyjne.
Tak naprawdę na otwarcie takiej działalności dużo kaski nie trzeba. Wystarczy kupić 2 regały jedną ladę, kasę fiskalną. Zaopatrzenie też do drogich nie będzie należeć, myślę, że na początek w granicach 10 tyś na oleje, 2 tys na filtry olejów i 2 tys na filtry powietrza zdecydowanie wystarczą.
Co sądzicie o całym tym pomyśle ?