|
Sklep z panelami podłogowymi. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Cześć! Nie wiem czy ten temat był już kiedyś poruszany. Od dłuższego czasu myślę nad założeniem działalności. może trochę się boję..przede wszystkim, że zupełnie nie wypali. Jestem "biednym studentem" więc pieniędzy wiele nie mam. Zastanawiam się nad założeniem lokalnego sklepu z panelami podłogowymi z montażem gratis oczywiście. Początkowo byłby to sklep internetowy, gdzie szczegóły uzgadniałbym w domu klienta. Później może jakiś sklep w mieście. Uważacie, że to się może opłacić? Ile trzeba mieć kasy na początek? jak się dogadać z producentami? Dopiero zaczynam się rozglądać więc moja wiedza jeszcze nie jest duża w tej kwestii. Dziękuję za wszelką pomoc i ocenę! Pozdrawiam!
Napisz w jakiej miejscowości chciałbyś to otworzyć ... ile ma mieszkańców .... Na początek na sucho radziłbym "prześledzić rynek" czyli zobaczyć ile hurtowni czy producentów jest w polsce ... jakie są koszta pozyskania paneli ... i zobaczyć jak ceny kształtują się w sklepach ... prześledź też rynek w okolicy .. czy jest duża konkurencja czy też mała ... i pisząc biznes plan czy robiąc sobie "jakąś rozpiske" weź pod uwage czy chciałbyś na bieżąco zaopatrywać się w panele czy je poprostu magazynować ... :) Myślę, że chociaż w jakimś stopniu pomogłem ..
Pozdrawiam Cestro
ja bym proponował od razu sklep w realu nawet jak by miał byc na końcu miasta
u mnie jest jeden dobry i tani a jest na wylocie i klijentów troche mają co róż to kilka samochodów stoi przez cału dzień musisz sie zobligować jakie chcesz te panele ścienne podłogowe czy od razu razem najlepiej od razu to i to żeby klijent miał wszystko na miejscu jak będzie chciał kupić podłogowe i ścienne to wie że u ciebię będzie miał wszytko na miejscunie będzie latał od sklepu do sklepu z tym montażem gratis to bym w to nie wchodził nie wiem czy zakładałeś kiedyś panele ja to ostatnio robiłem u siebie i po pół godzinie hcciałem to jeb**ć ( tu nie pasuje tam odchodzi itp) bierz kase nawet symboliczną albo pół to co konkurencja zawsze możesz zadzwonic do konkurencji jako potencjalny klijent i spytać się co i jak co do cen otwarcia to się nie orientuje ale może ktoś z forum coś wie i jak to wygląda z producentami ale pewnie można się dogadać z opóżnionym terminem zapłaty
Dziękuję za pomoc!!!
Więc w ramach pewnych informacji: Miasto ma około 40000 ludzi. chociaż reklamą chciałbym trafić nieco w pobliskie wioski. więc i rynek potencjalnych klientów wzrasta. mieszkam w odległości 8 km od miasta. mam tu budynki gospodarcze, które mogę wykorzystać do magazynowania i jako miejsce wystawy. U sąsiada spożywczak, ludzie się kręcą.. reklamę mogę umieścić na swojej działce i w miejscowości obok, gdzie też mam działkę.. prasa lokalna, internet i wspomniany spożywczak to miejsca "szukania" klienta. konkurencja niestety jest...a może to i dobrze.. jedna firma bardzo dobrze prosperuje, oferując same panele podł. Wiem bo sam miałem się tam zatrudnić, jednak mało płacili;-). W sprzedaży chciałbym na początku wykorzystać internet i telefon. profesjonalna strona www z całą ofertą. a przebić konkurencję chcę uzgadnianiem całej oferty w domu klienta... dzwonisz... ja w ten sam dzień jestem u Ciebie i przedstawiam Ci swoje produkty. Sklep w mieście może później, jak się to zacznie rozkręcać. Na początku chciałbym delikatnie wejść w rynek.. małym kosztem i z małymi zyskami. Tylko czy da radę? Jakie miałbym koszty prowadzenia takiej działalności? Warto spróbować?
są wakacje zatrudnij się u nich na 1 msc to podpatrzysz co i jak a potem strtuj ze swoim
A wie może ktoś jaka jest przebitka ceny? czy duzo tego trzeba sprzedac zeby wyjsc na swoje? dopiero sie rozgladam w tym temacie. A może mi ktoś napisac czy studenta obowiązują jakieś ulgi w prowadzeniu lub zakładaniu firmy? A jesli nie to jaki jest miesieczny koszt prowadzenia takiej dzialalnosci?
moim zdaniem sklep internetowy z panelami to sredni pomysl
klienci wola osobiscie pojsc po porade i kupic cos w czym sprzedawca im doradzi w sklepach przewaznie jedziesz z takim klientem i mierzysz ile materialu czyli paneli, listew katownikow zlaczek podkladu i folii potrzebuje. dodatkow klient woli na oczy zobaczyc kolor panel bo napisane bedzie ze buk klepka i dane zdjecie ale wcale to moze nieodwzrowywac rzeczywistego desenia. takze z tym sklepem internetowym to bym ja osobiscie bym przemyslal
|
|