|
Sklep zoologiczny |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chciałabym otworzyc sklep zoologiczny, ale nie wiem od czego zaczać? co bedzie potrzebne? jak zalozyc firme ? jak zrobic biznes plan? tip
Zacząć należy jak zwykle od początku czyli w tym wypadku od podliczenia środków jakimi dysponujesz. Od tego będzie dużo zależało.
Jeżeli nie masz środków na start to istnieje dużo możliwości ich pozyskania. Działalnośc zakłada się bardzo prosto (tylko trochę to trwa). BYło o tym wielokrotnie na forum więc wystarczy po prostu rzejrzeć starsze tematy. Biznesplan to już trochę trudniejsze zadanie bo jeśli nie masz doświadczenia w jego opracowywaniu można się łatwo pogubić i pominąć istotne kwestie. Jeśli będziesz potrzebowała przy nim pomocy to daj znać ;-)
czy prowadzac sklep zoologiczny tzeba miec specjalne zezwolenia ( np na sprzedaz zwierząt?) czy taka działalnośc trzeba zgłaszac do sanepidu?
Nigdy nie prowadziłem sklepu ze zwierzętami ale myślę, że trzeba i jedno i drugie. Zadzwoń do sanepidu i się zapytaj - na pewno Ci powiedzą.
Sklep zoologiczny fajny biznes, o jego powodzeniu decyduje jedna rzecz: " lokalizacja ". U mnie w mieście( ok. 25 tys. mioszkańców ), był sklep dość dobrze zaopatrzony ale w bocznej ulicy i zbankrutował zaraz potem 300m dalej ( przy głownej ulicy i co ciekawe nie było wtedy jeszcze miejsca by przy nim zaparkować ani stanąć ) powstał nowy sklep, też nie najgorzej zaopatrzony i chyba dość nieźle sobie radzi ( do dziś dnia istnieje ). Z tym że ten nowy jest powiązany z jeszcze trzema innymi w okolicznych miastach, a i dodam że w mieście są jeszcze dwa inne sklepy: jeden typowo akwarystyczny, a drugi już ogólny. Więc zastanów się dokładnie nad lokalizacją bo to podstawa.
|
|