|
Sklep zoologiczny |
Sklep zoologicznyBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chciałabym otworzyc sklep zoologiczny, ale nie wiem od czego zaczać? co bedzie potrzebne? jak zalozyc firme ? jak zrobic biznes plan? tip
Zacząć należy jak zwykle od początku czyli w tym wypadku od podliczenia środków jakimi dysponujesz. Od tego będzie dużo zależało.
Jeżeli nie masz środków na start to istnieje dużo możliwości ich pozyskania. Działalnośc zakłada się bardzo prosto (tylko trochę to trwa). BYło o tym wielokrotnie na forum więc wystarczy po prostu rzejrzeć starsze tematy. Biznesplan to już trochę trudniejsze zadanie bo jeśli nie masz doświadczenia w jego opracowywaniu można się łatwo pogubić i pominąć istotne kwestie. Jeśli będziesz potrzebowała przy nim pomocy to daj znać ;-)
czy prowadzac sklep zoologiczny tzeba miec specjalne zezwolenia ( np na sprzedaz zwierząt?) czy taka działalnośc trzeba zgłaszac do sanepidu?
Nigdy nie prowadziłem sklepu ze zwierzętami ale myślę, że trzeba i jedno i drugie. Zadzwoń do sanepidu i się zapytaj - na pewno Ci powiedzą.
Sklep zoologiczny fajny biznes, o jego powodzeniu decyduje jedna rzecz: " lokalizacja ". U mnie w mieście( ok. 25 tys. mioszkańców ), był sklep dość dobrze zaopatrzony ale w bocznej ulicy i zbankrutował zaraz potem 300m dalej ( przy głownej ulicy i co ciekawe nie było wtedy jeszcze miejsca by przy nim zaparkować ani stanąć ) powstał nowy sklep, też nie najgorzej zaopatrzony i chyba dość nieźle sobie radzi ( do dziś dnia istnieje ). Z tym że ten nowy jest powiązany z jeszcze trzema innymi w okolicznych miastach, a i dodam że w mieście są jeszcze dwa inne sklepy: jeden typowo akwarystyczny, a drugi już ogólny. Więc zastanów się dokładnie nad lokalizacją bo to podstawa.
Witam!
Studiuje biologie i mam zamiar otworzyc sklep zoologiczny (internetowy) ze zwierzetami, sprzetem,karmówka, z nastawieniem głównie na gady płazy i pjęczaki, chcemy sie także zajmować aranżacją i wykończeniem kompleksowym terrariów/akwariów w domach klienta opasowanych pod lokal. Do tego pełna obsługa weterynaryjna oraz serwis tych ze własnie terrariów. Czy miał ktoś do czynienia z czyms takim? Prosze o wypowiedzi jest to dla mnie bardzo wazne. pozdrawiam
Jak ma funkcjonować sprzedaż zwierząt przez internet? Bo nie bardzo rozumiem. Chcę kupić skalara do akwarium. Jak to się odbędzie?
do przesylek rybek akwariowych służą specjalne pojemniki, wysyłka zazwyczaj firmą kurierską. Wysyłka zwierząt to nie problem, wysyłam tak ptaszniki i dochodzą całe i zdrowe.
pozdrawiam
Teraz chyba poczta polska wprowadziła ciekawą usługę nawet coś wspominając o pszczołach :)
Ja polecam zająć się tylko sprzedażą rzeczy martwych do akwariów i terrariów. Ewentualnie rośliny lub pająki, one dochodzą całe i zdrowe... Ale jak mo wyślesz kilka rybek na drugi koniec Polski całe i zdrowe? Ja zamawiałem roślinki do akwarium z Ełka do swojego podwarszawskiego Radzymina i było spoko :)) Rybki nigdy w życiu nie zamówię... A pajączka, czemu nie ;) Tylko dużo jest handlaży w necie...
pozdrawiam:)
Witam, Zwierzętami zajmuję się już długo. Działam w serwisach terrarystycznych (zapraszam na http://www.scorpionidae.pl). Chciałbym zainwestować w sklep zoologiczny. Mieszkam w Tychach, jest to średniej wielkości miasto (134 tys. mieszkańców). Na jego terenie znajduje się już kilka sklepów zoologicznych, jednak żaden z nich nie jest sklepem z prawdziwego zdarzenia. Są w nich rybki i gady. Na pajęczaki lub gady nie można raczej liczyć. Poza tym, kupowanie w sklepie zoologicznym gadów, czy pajęczaków nie opłaca się, ponieważ o wiele taniej można je dostać na giełdach, czy aukcjach. I właśnie to chciałbym zmienić.
Ceny zwierząt nie byłyby tak niebotyczne. Dla przykładu - skorpion z gatunku Pandinus imperator, czyli najpopularniejszy skorpion cesarski, w sklepie zoologicznym kosztuje ok. 100-150 zł. Na aukcji lub giełdzie, takiego skorpiona można nabyć już za 60zł. U mnie w sklepie ceny byłyby bardziej zbliżone do tych "aukcyjnych", czy giełdowych. Rzecz kolejna - dostępność gatunków. Na polskim rynku dostępnych jest ok. 8-10 różnych gatunków skorpionów (w sklepach zoologicznych, jeżeli wogóle są skorpiony, jest to 1 lub dwa gatunki). Za granicą jest ich o wiele, wiele więcej. (Piszę o skorpionach akurat, bo to mój największy konik). Rozwiązałbym ten problem sprowadzając skorpiony zza granicy (sam tak kupuję niedostępne u nas okazy). Zainteresowanie terrarystyką jest duże, a jeszcze większe jest niezadowolenie terrarystów związane z niedosytem gatunków. Usługi - prócz sprzedaży, wprowadziłbym w sklepie usługę aranżacji terrariów i akwariów. Dekorowałbym jedne i drugie zgodnie ze wskazówkami klienta. Nowością natomiast byłaby internetowa opieka nad zwierzętami zakupionymi w moim sklepie. Polegałoby to na tym, że klient kupując podawałby (oczywiście nie musiałby) swojego maila lub numer komunikatora. W dniach wolnych od pracy lub po pracy, odbierałbym maile z zapytaniem dot. hodowli i ewentualnych problemów, sprawdzał, czy pochodzą od klientów i odpowiadał udzielając pomocy. Mając takie atuty jak cena, dostępność i usługi - dodatkowo wynajdując dobrą lokalizację - mógłby mi się taki interes opłacić? Dodatkowo zrobiłbym ulotki reklamowe, które byłyby rozniesione po całym mieście. Opisałbym w nich wszystkie te cechy, które wyróżniają mój sklep na tle innych, żeby było wiadomo, że nie jest to chałtura, tylko poważny zoologiczny sklep dla amatorów, początkujących, jak i zaawansowanych hodowców. Jeżeli to ma szansę wypalić - co muszę zrobić, by ubiegać się o dotację i skąd najlepiej ją przyjąć? Ile też mogę dostać? Czy mogę ją wykorzystać nie tylko w celu zagospodarowania lokalu, lecz także w celu zakupienia zwierząt i sprzętu? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Hmm... no pomysł myśle ciekawy.
Nie wiem tylko ile ludzi faktycznie kupiłoby takiego skorpiona czy coś innego. Jeśli się tym interesujesz i uważasz że to ma faktycznie wzięcie i będzie miał dobre przebicie to powinno Ci to wypalić. Zapał z tego co piszesz widze masz więc już cos jest:-)
134 tys miasto, sporo, ale jakie będzie zainteresowanie kupnem Skorpiona (sam jestem bardzo, ale nie mam pojęciua o chdowli i nie chce zamęczyć zwierzaka, prosiłbym Cie o polecenie jakiejśc ksiazki czy serwisów netowych z tym związanych)
Ale może NA SKALĘ OGÓLNOPOLSKĄ ? Zwierzaki na allegro? Sklep internetowy, to napewno by wypaliło. Jesli chodzi o ulotki i projekty graficzne, to polecam tą firmę: http://allegro.pl/item157011729_ulotki_ ... akosc.html (to zadna moja reklama) P.S. bardzo prosze o lekturkę. Pozdrawiam i zyczę powodzenia :)
SKlepy zoologiczne zazwyczaj mają od 40% marży w górę. Między innymi dlatego, że klienteli wielkiej to nie ma, po drugie koszty utrzymania stacjonarnego sklepu są duże, a towar nie najtańszy, no i klientela jest zwykle zasobniejsza. Sprzedawcy w internecie czy Allegro z racji wypadnięcia kosztów utrzymania sklepu i ciągłego pilnowania zatowarowania mogą zaproponować znacznie niższe ceny.
Wirtualna opieka to fajny pomysł, ale pamiętaj biznes pochłania baaardzo dużo czasu i obawiam się, że braknie ci go na to.
Do Student87 - oczywiście, serwis http://www.scorpionidae.pl, w którego zespole jestem to najlepszy serwis o skorpionach w polskiej sieci. Zapraszam. Jestem tam pod nickiem Leszczynek, możesz napisać na PW swój nr GG to porozmawiamy o skorpach. Hodowla wcale nie jest taka trudna jak to się może wydawać :-) Z literatury - jest tylko jedna książka na polskim rynku (niemniej bardzo dobra dla początkujących) Ryszarda-Wiejskiego Wolschendorfa traktująca o hodowli skorpionów. Autor także udziela się w naszym serwisie.
Do Taziu - moja kobieta również jest zapaloną terrarystką, będziemy pracować razem. Tak samo będziemy wspólnie prowadzić opiekę mailową. Dziękuję za wszystkie posty i komentarze :-)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sklep zoologiczny": - Sklep Zoologiczny na wsi - jak zalozyc sklep zoologiczny? - Sklep zoologiczny w MAKRO - internetowy sklep zoologiczny - Sklep zoologiczny i wędkarski
|
|