|
sklepik na wsi,zmiana przeznaczenia lokalu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam zamiar zaadoptować jedno z pomieszczeń w domu i otworzyć mały sklepik spożywczy na wsi .To co usłyszałem w urzędzie gminy przeraziło mnie jednak,trzeba zrobić podobno zmianę przeznaczenia lokalu,a to podobno procedura mniej więcej taka sama jak przy budowie domu.Jeszcze gorzej sprawę przedstawiono mi w starostwie.Moją nadzieję wzbudziło jednak to ,że w informacji urzędniczek były takie słowa jak"chyba",wydaje mi się" itp.,myślę więc ,że one same nie do końca wiedzą co zrobić ,aby było to zgodne z prawem.Może można te procedury jakoś obejść bo po pierwsze to masa czasu(około pół roku),a po drugie wielkie koszty.A może są one zbędne?Proszę o pomoc.
...zmiana sposobu użytkowania budynku to tragedia. w moim przypadku trwało to 3 miesiące.
Od czego trzeba zacząć?W Starostwie powiedzieli mi ,że najpierw wypis i wyrys z urzędu gminy.
miałem okazję robić to w małym mieście, nie było tak strasznie zleciłem to firmie która na podstawie projektu budynku zrobiła mi projekt miejsca pracy dla kilku osób koszt około 1000 zł i troszeczkę biegania po urzędach czas jakiś tydzień
|
|