Witam.
Zamierzam od czerwca założyć sklep internetowy, więc od dłuższego czasu studiuję w internecie wszelkie informacje i posty na temat rozpoczynania tego typu działalności i ... im dalej w las, tym więcej drzew :( Dlatego prosiłabym o sugestie w w/w kwestiach. Z góry dziękuję.
- co z niezbędnym wyposażeniem dla takiej działalności typu laptop, drukarka, komórka... Chodzi mi o to, że te rzeczy już posiadam teraz jako osoba prywatna, ale jak to umieścić w KPIR? Nie chcę kupować nowych, bo nie mam ani takiej potrzeby ani środków. Czy mogę je teraz wpisać na firmę, np. na podstawie Dowodu Wewnętrznego ( i jak ustalić ich obecną wartość ). Może udałoby mi się odszukać paragony, ale właśnie - są to cokolwiek stare paragony;
- czy żeby móc odliczać koszty rozmów telefonicznych przez komórkę - muszę kupić specjalnie na firmę telefon z osobnym numerem?
-adres firmy będzie w moim mieszkaniu, ale ja nie jestem właścicielem, jest to mieszkanie spółdzielcze lokatorskie. Czy to prawda, że muszę podpisać umowę użyczenia z głównym najemcą? Tak wyczytałam, w UM powiedzieli mi, że tego wymaga US, ale panie z US były z kolei zdziwione... I jak jest z ewentualnymi kosztami czynszu i ogrzewania za użyczoną część mieszkania? Nie będąc właścicielem chyba nie mogę tego ująć w KPIR?
-czy ktoś może wie, czego dotyczą ograniczenia tzw. "kosztów reprezentacji i reklamy prowadzonej w inny sposób niż w środkach masowego przekazu" do 0,25% przychodów? Nic z tego nie rozumiem. Czy internet jest środkiem masowego przekazu w rozumieniu tych przepisów czy nie? W końcu reklama sklepu internetowego odbywa się głównie w internecie i sądzę, że wydam na nią sporo więcej niż 0,25% przychodu...
- i jeszcze kwestia bycia VAtowcem. Czy w moim przypadku (sprzedaż klientom indywidualnym) warto być od początku Vatowcem?
Czytałam na ten temat sprzeczne opinie. Jeśli nie będę Vatowcem, to jaki dokument wystawiać klientom? Przecież nie fakturę, a rachunki uproszczone wyszły już z użycia.