|
Skup sprzedaz naprawa sim-lock w telefonach |
Skup sprzedaz naprawa sim-lock w telefonach
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam... Mam pytanie czy opłaca sie jeszcze otwierac taki sklep?? lokal mam wiec odchodzi czynsz... Wkład potrzebny mysle ze nie przekroczy 10-15 tys... chodzi o to, że lokal jest w "niby" biednej dzielnicy..."niby" tzn. mieszka dużo tzw. kombinatorów którzy myślą co tu zrobić żeby sie napić itd... takie pytanie... wiadomo ze przy braniu telefonu spisuje dane itd tylko czy nie bede mial pozniej problemów jesli okaze sie ze telefon był kradziony(co w tej dzielnicy moze sie zdazac dosyc czesto)... znam sie na tym wiec siedzial bym w tym sam...jakby wypalilo wiadomo wykupic miejsce na gieldzie i mysle ze by to poszlo....co Wy o tym sadzicie?
Wg.mnie ten rynek jest już strasznie zapchany w jednym mieście potrafi być czasem z 70 takich punktów jak ty chcesz zrobić,więc jest bardzo duża konkurencja a co z tym idzie musiałbyś naprawde dawać niskie ceny swoim klientom o których jak sam napisaleś bedzie cięzko bo masz punkt taki gdzie są same menele itd..nie wnikam.Jeśli już koniecznie chcesz ten biznes otworzyć to proponuje ci sprowadzanie telefonów z zagranicy tam mają za grosze te telefony co tutaj sprzedają na tym można zarobić ale musisz się znać na wgrywaniu polskiego menu i zdejmowanie sim lock jeśli to potrafisz to jestes do przodu.Teraz nie wystarczy sprzedawać telefony i je naprawiać klienci są bardzo wymagający z dnia na dzień chcą nowości róznego rodzajów gadzetów do swoich komórek.Przede wszystkim musisz też prowadzić skup telefonów i to wcale nie jest takie łatwe dlatego że nie problem skupić byle jaki telefon i potem trzymać pieniadz stojący problemem jest sprzedać go potem z odpowiednią wyższą ceną mówiąc krócej musisz być na bieżąco z telefonami jakie ludziom podobaja sie modele najbardziej i wiedzieć że to sie sprzeda bo czasem jak czlowiek sie przejdzie po takich punktach z telefonami i patrzy po pół roku a tu ten sam model stał tylko że koleś dał nizsza cene bo mu sie potem nie sprzedaje i potem zamiast na tym zarobic to jeszcze traci.Myśle że mogłbyś jeszcze na tym zarobić ale byłby ci bardziej potrzebny lokal gdzie jest bardzo dużo przechodniów dlatego takie punkty z telefonami otwieraja w centrum w hipermarketach itd itd.tylko zapewne wiesz ze wynajęcie takiego czegoś w centrum jest bardzo drogie.I jeszcze jedno żeby taki punkt się utrzymał musisz zainwestować w reklame ulotki,prasa,i przedewszystkim sprzedawać w internecie to podstawa wogole żeby przetrwać na rynku musisz zrobić strone www wypozycjonować ja i zareklamować.Przykładowo w USA takie telefony jak my mamy to dla nich to jest największy shitt bo mamy same starocie dlatego u nich są tanie czy tam Japonia Chiny,nawet w Niemczech mozna kupić telefon za powiedzmy 70euro gdzie u nas kosztuje ponad 600zł tak więc jedyne co to importować zreszta jeszcze nie jedno ci przyjdzie do głowy dodatkowo do tego serwisu czego tu nie napisałem np.akcesoria do komórek pokrowce sprowadzasz z chin czy tam ładowarki i możesz je tu sprzedawać również na allegro czy ebay.Wg mnie sprzedaż przez internet to potega i przyszłość dla polski bo idzie tego najwięcej.USA sprzedaje o 70% więcej przez internet niż polska nam do tego jeszcze daleko także rusz głowa a zrobisz kase.Pozdro[/b]
Dzieki Radekk za opinie... nie przedstawilem do konca swojej wizji tego pomyslu... oczywiscie wiem ze ze sprzedaza w tym miejscu bedzie licho i tu wlasnie mysle o sprzedazy na allegro badz co tydzien na gieldzie... tak jak napisalem jest to "niby" biedna dzielnica dlatego ze wiekszosc po prostu kradnie... dlatego taki koles przyjdzie i nie bedzie wiedzial ile ten telefon jest wart i sprzeda mi go za grosze.. tyle ze to jest zarabianie na cudzym nieszczesciu..i dlatego zadalem pytanie czy bede mial przez to jakies problemy??import owszem ale tu trzeba miec kontakty(np.znajomego ktory tam siedzi i bedzie przesylal)...z simlockami i polskim menu o ile sa dostepne nie ma problemu jak sie ma odpowiedni sprzet(kable i oprogramowanie)...a akurat w tym miejscu naprawde nie ma takiego punktu w promieniu dobrych 5 km..
Zarabianie na czyimś nieszczęsciu jest legalne :) więc w tym okurat nie widze problemu,jeśli przyjdzie do ciebie klient ze skradzionym telefonem to powiem ci tak mam kolege co sam takimi handluje i nikt nie jest tego tak w stanie sprawdzić,poza tym nawet sam ja nie wiem czy nie posiadam kradzionego telefonu bo poprostu mnie to nie interesuje telefon działa ma nowa karte sim wiec kogo to obchodzi czy on jest kradziony czy nie,w tym kraju jest tyle kradzionych komórek że nawet jak komuś ukradna taka komórke to nie chce mu sie iść na policje bo dobrze wie że szkoda czasu bo wiadomo jaka jest nasza kochana policja.Co do tego nieszczescia ludzi od ktorych bedziesz skupowac telefony za grosze to jedyne co moze ci grozic to potem to że jak sie ten koleś dowie ile na takim telefonie stracił to ci moze podpalic ze złosci ten sklep jak masz taka dzielnice;)oczywiście zartuje ale wiesz sam jak to bywa.Jesli chodzi o import telefonów to wcale nie musisz miec znajomego za granica jest mnóstwo hurtowni w internecie gdzie realizuja takie zamówienia tylko że w ilosciach hurtowych tzn ze nie kupisz tam u nich 5 sztuk ale jeśli chcesz sie przejechać do niemiec i tam zakupić to myśle ze warto zakupić tam wiekszą ilość różnych telefonów.Co do chin to nie musisz znac jezyka obrazkowego bo chinczycy i japończycy świetnie w świecie biznesu władaja jezykiem angielskim.Ale ja bym się nie pakował osobiście w imporcie z chin dlatego że towar długo idzie i nawet do pół roku potrafi zalegać w portach bo są ograniczenia celne na ściaganie towaru o ograniczonej ilości.Jest mnóstwo papierkowej zabawy.[/b]
Teraz pytanie. Ile siedzisz w telefon. Czy wiesz co to hot, kiedy robic format user area itd. Jesli nie to i jest nie dla serwisu. A 15 tys to jest jedno razowy zakup podstawowych akcesoriow. I jeszcze da 5 tys na sprzet podstawowy, chodz to malo, bo trzeba z 8.
W telefonach siedze juz dobre 4 lata oczywiscie w miare mozliwosci bo jak sam napisales sprzet kosztuje(kabelki itd)...pamietam jeszcze czasy jak sie zarabialo na CONTACT SERVICE w starych nokiach np.3310...poszles do komisu powiedzieli Ci ze z tym sie nie da nic zrobic i moga ci go wziasc na czesci za 30 zl kiedy jeszcze te fony staly po dobre 250-300 zl... a w 90% przypadków wystarczyło wyczyscic eeprom wgrac swiezy soft sumy kontrolne i telefon chodzil dalej...ja to robilem za 50 zl jako amator..ale ten przyklad obrazuje ile idzie zarobic na tym...ile ludzi nie majacych pojecia o tym(i nie znajacych mnie:)) zostawilo fona w komisie ktory zarobil na tym dobre 250 zl...tylko wlasnie moglbys mi powiedziec co wliczyles w ten sprzet?rozumiem kable laptop...i to jest te 15 tys??oczywiscie pustych pulek nie moge miec to wiem..ale ile mnie wyjda wlasnie kable i gdzie dostane wszystko w rozsadnej cenie jesli sie orientujesz??
Hurtownia z akcesoriami i sprzetem do hw mpa.pl. Co do sprzetu to kiedys liczylem i pamietam mniej wiecej kwote, ale sprzetu calego nie wymienie chyba ;) Ale napisze co pamietam. Tylko na poczatek mala uwaga, w dzisiejszych czasach do kazdej marki musisz miec dwa boxy. Do motek to victor lub taniej smart-clip. Do nokii wszedl niedawno mto-box od gryffin teamu, jest jaf i znane wszytskim tornado. Samsung to chyba ust2, siemens wiadomo, ze martech full, do se cruiser i usb-smart lub mtbox do se, ktory najlepeij robi uwalone siemensy c62, bo to jest se, a nie siemens. Do sagema to jest ciezko cos wybrac. Z boxow to chyba tyle, teraz cos do hw. Dobre wkretaki 50zl, hot 300, kolba 200, wanienka 100-150, zasilacz laboratoryjny 150-200, miernik uniwersalny 50-100zl, chemia 100zl i kilka zlomow na czesci. Jak masz jakies pytanie to pisz. Najlepiej numeruj 1, 2 itd to bede odpowiadal cytujac, bedzie przejrzysciej.
Sprawdź również podobne tematy:
- DG na allegro. Kupno-naprawa-sprzedaż
- Naprawa i sprzedaz sprzetu komputerowego. - Sprzedaż naprawa samochodów powypadkowych - Sprzedaż, naprawa, wymiana szyb samochodowych. - Latawce i paralotnie - sprzedaż, naprawa, reklama - Airbag- naprawa, diagnostyka, sprzedaż poduszek powietrznych - Kupno pobitych częśći karoseri, naprawa i sprzedaż - Forum telefonach komórkowych - GSM - Skup/sprzedaż Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|