|
Skup zwierząt |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co sądzicie o tym pomyśle: Skupuje zwierzęta- dostarczam do ubojni. Z tego co wiem to jeżeli jakiś skup dostarcza duże ilości żywca to ubojnia płaci mu 20-30 gr. więcej niz ceny na rynku. Przy założeniu że w miesiąc skupie 200 sztuk świnek średnio po 100 kg to jest to 20000 kg mięsa. np. rolnikowi zapłace po 3,20 za kg a od ubojni dostane po 3,40 zł. czyli 20000 razy 20 gr (3,40 - 3,20)= 4000 zł. Myśle, że przy większym obrocie np. 500 sztuk miałbym dobre pieniądze. Z czasem może jakiś dobry kontrakt....Dodam że mam obore na ok. 250 sztuk + duża stodoła która tez można wykorzystać. Czekam na Wasze opinie, może ktoś co wie na ten temat. Pozdrawiam !!!
ja nic nie wiem na ten temat, ale koszty są pewnie spore...zobacz jak to wygląda u konkurencji,
no, na pierwszy rzut oka wydaje sie spoko ale przemysl to jeszcze bo ja tu widze takie niewiadome jak:
1) musisz miec transport - i to najlepiej 2 rodzaje, mniejszy do skupowania pojedynczych sztuk od rolnika i wiekszy do transportu hurtowego do ubojni...a to sa jakies tam koszta 2) musisz miec kontakty na rolnikow, ktorzy nie tylko beda mieli swinie ale beda chcieli je Tobie sprzedac (jesli bedziesz dawal tyle co ubojnia to odpadnie im transport wiec moze nie bedzie problemu) 3) musisz miec kontakty w ubojni (umowa?) ale wtedy musisz zagwarantowav konkretna ilosc w konkretnym czasie... co jesli nie bedzie podazy? Przykladowo rolnicy nie beda chcieli sprzedawac bo beda czekali na lepsze ceny? Czy wtedy umowa nie obciazy Cie jakimis karami czy poprostu wygasnie? 4) musisz zatrudnic kogos do pomocy, raz do tego wiekszego transportu napewno sie ktos przyda, dwa ktos musi opiekowac sie swiniami jak Ty bedziesz jezdzil i skupowal nastepne (i tu jesli swinek bedzie wiecej jedna osoba to bedzie za malo) 5) mowisz, ze masz obore na 250szt, ale jak bedziesz chcial na wiecej to ta stodole tez musisz odpowiednio wyposazyc (nie trzeba teraz czasem klasc glazury czy czegos tam? Nie wspominajac o pojeniu, karmieniu, zagospodarowaniu gnojowicy, spelnieniu do tego norm w okresie kiedy skupisz za malo zeby zawiezc do ubojni a juz wystarczajaco duzo aby byl z tym klopot) Przemysl to dokladnie i policz...nie zniechecam bo jak w kazdy biznes na poczatku trzeba zainwestowac... pozdr
NIe jest to glupi pomysl .. ale musisz jeszcze skupowac te swinki od rolnikow takich drobnych co maja ich np 5 szt i nie oplaca im sie jechac do ubojni polozonej 50 km dalej ..... po drugie zeby uzbieraz 200 swinek ty musisz posiadac tez swoj transport i musisz duzo sie najezdzic zeby tyle uzbierac .. poniewaz duzy rolnik co posiada 200 swinek czy nawet troche mniej sam trafi do ubojni :)) .. jesli dobrze sie jeszcze nad tym zastanowisz to moze cos z tego bedzie .... pozdrawiam
- zakup pojazdu do przewozu swiń w niemczech to 12-15 tys.
- żywienie pojenie to nie problem bo mam duże ilości zbóż, a także posiadam w każdym kojcu pojnik do wody i karmik, ktory jak nasypie do pełna starczy na 5-7 dni.(12 dużych sztuk) - w wsi jest sporo młodych bezrobotnych, którzy chetnie przyjdą do pracy. - w promieniu 30 km mam 3 duże ubojnie. Jednak one zajmują się głównie skupem zwierząt w innych terenach, gdzie są duże farmy i za jednym razem biorą nawet 3 transporty. - Po jakimś czasie mógłbym rozbierać mięso u siebie, tylko że musiałbym dostosować jakieś duże pomieszczenie.
Tego nie byłbym już taki pewien. Wolą siedzieć i nic nie robić niż pójść do pracy za 800 zł. Znam przypadki z autopsji.. w sumie ciężko mi znaleźć takich bezrobotnych, którzy chętnie by poszli do jakiejkolwiek pracy. Życzę sukcesów. Powodzenia.
Widzę, że prawie wszyscy wypowiadający się na ten temat nie znają pojęcia skup. W mojej miejscowości jest taki i jakoś właściciel nie szuka świń tylko np. wywiesza kartke na bramie skup żywca 15 maj godz. 4.30-8.00 i wszyscy o tym wiedzą. W ten dzień przyjeżdżają do niego rolnicy nawet z odległości 7km bo nie opłaca się rolniką jechać do ubojni która jest w odległości 35km, a gdy auto jest pełne ciężarówka z przyczepą on rusza do ubojni. Czyli nawet do skupu nie jest nam potrzebna obora tylko przystosowany samochód, a biznes ten zajmie nam kilka dni w miesiącu. Więc potrzeba ci dobrych kontaktów z ubojnią. A gdy będziesz podpisywał kontrakt, uważaj bo może tam być podkreślone, że zawsze będziesz dostarczał świnie po 3.40. Ale cena przecież się wacha i gdy na rynku cena świń wzrośnie do 3.50, a w umowie masz określone 3.40 to jedziesz po kosztach. Myśle, że ci się to przyda.
|
|