|
Slep z artykuami ochrony roslin na wsi |
Slep z artykuami ochrony roslin na wsi
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam chciałbym was się poradzić odnośnie założenia takiego sklepu na wsi woj Lubelskie posiadam oborę oraz stodołę czystą wysprzątaną oczywiście do remontu ala płyty gipsowe i posadzka ale to do zrobienia zajmowałbym się sprzedażą oprysków i nawozów oraz innych środków dla rolnictwa myślę także o artykułach typu gwoździe farby itp. Gminy na razie nie chce zdradzać ale użytki rolne stanowią ok 7000 ha. Najbliższe miasto oddalone jest ok 15 km od gminy tak więc sobie pomyślałem po co jechać za towarem jak by był na miejscu. Co o tym sądzicie ktoś taki sklep lub hurtownię założył. Co do artykułów to jaka hurtownię wybrać dobrym rozwiązaniem by było po prostu pojeździć po hurtowniach i wybrać najlepszą ofertę
Powiem ci tak! Pomysł jest nie zły, wszystko zależy od tego na ile konkurencyjne ceny przynajmniej na początku będziesz miał w porównaniu z innymi sklepami tego typu. Nie wszyscy pomimo że będą mieli towar na miejscu będą chcieli od razu kupować od Ciebie, musisz taką osobę przyciągnąć ceną do siebie dlatego najlepiej będzie jeśli towar zaczniesz sprowadzać prosto od producenta a nie od hurtownika ,,hurtownia zawsze narzuca marże i podatek na 22%'', na każdym z opakowań będziesz miał adres. Drugim szkopułem jest z tego co pamiętam uzyskanie zezwolenia na handel chemią spożywczą bo niektóre z pestycydów są truciznami ,,roztwór nikotyny - do zwalczania szkodników itp.''. Moja rada abyś swój biznes rozszerzył o karmy dla zwierząt i dodatki do pasz, zawsze schodzi :). Mam znajomego który rozpoczynał taki biznes w garażu a teraz ma kilkanaście punktów sprzedaży w Polsce rozszerzonych o sprzęt rolniczy. Z góry polecam i życzę szczęścia.
Dzięki za pozytywna odpowiedz co do interesu :). Też czytałem o tym zezwoleniu ale chyba to nie problem 3 dniowe szkolenie i egz da się zrobić. Też właśnie myślę ze od producenta najlepiej ale od producent nie zamówię sobie 10 szt oprysku chyba tylko 100 nie wiem jak to jest musi to wszystko mieć odpowiednia ilość. Budynki bym odremontował tylko problem z kasa na zatowarowanie z dotacji nie można kasy przeznaczyć na zatowarowanie macie jakiś pomysł.Jeszce by dorzucił sznurki do pras i np oleje do ciągników, filtry toi co potrzebne na każdy sezon ale to juz potem samo by wyszło. Pozdrawiam
W każdej gminie istnieje coś takiego jak bezprocentowa pożyczka (tak naprawdę to 1% od kwoty kredytu na rok) dotyczy to głównie rolnictwa. Ilość pożyczki w znacznym stopniu zależy od dochodów gminy i rodzaju jej wykorzystania. Procedury są takie same jak przy braniu dotacji z UE na otwarcie działalności gospodarczej (biznes plan i takie tam), Ale jak połączysz oba te zagadnienia to wychodzi niezła sumka. Dotacja to jakieś 14 tys zł (jeśli masz ponad 35lat i posiadasz grupę inwalidzką to możesz wyciągnąć nawet 40 tys. zł) do tego dochodzi ci pożyczka gminna, zazwyczaj nie przekracza ona 20 tys zł czyli fundusze na rozpoczęcie takiej działalności oscylują pomiędzy 34 a 60 tys. zł. Gdzie pieniądze z dotacji przeznaczasz na remont, otwarcie działalności (uważaj na to bo w biurach pracy ściemniają że z pieniędzy unijnych niewolno finansować otwarcia działalności - blefują, wpisz to w wydatki), oraz na sprzęt i materiały potrzebne do prowadzenia firmy. Natomiast z pożyczki gminnej (którą musisz spłacić !!!) zakupujesz towar.
Co do producentów to jesteś w błędzie... Każdy z producentów niezależnie od ilości zamawianego towaru postara się go zrealizować tym samym pozyskując na przyszłość nowego klienta, jedyny warunek początkowego dostarczania to taki aby zamówić towar w mniejszej ilości takiej jaka ci potrzebna zaznaczając że to towar ( tzw. próbka ) czy dany produkt będzie schodził w danej miejscowości lub regionie. Istnieją jeszcze inne rozwiązania gdzie producent dostarcza towar a płatności za jego dostarczenie przekazuje się po pewnym czasie może to być nawet 6 miesięcy, wszystko zależy jakie umowy podpiszesz.
Ok a jeśli jestem bezrobotny to może lepiej z urzędu pracy o 18 tyś się starać bo tą kasę można na co chcesz przeznaczyć czyli może być na zatowarownie lecz przez rok musisz się utrzymać z UNI za to można więcej wyciągnąć ale kasa tylko na środki trwale - remont i wyposażenie. Poprostu nie wiem jaki jest koszt zatowarawonia takiego sklepu w sumie na początku można od malego asortymentu zacząć potem coraz więcej
kiedyś były jakieś dotacje unijne że za przekwalifikowanie się z gospodarstwa rolnego na działalność gospodarczą dostawało się większe pieniądze nie wiem nawet czy nie do 300 tys. , ale to natrafiłem na to jakieś dwa lata temu. poszperaj może coś znajdziesz
Było coś takiego ale dla potentatów rolnych których areał przekraczał ponad 10hektarów, byli ubezpieczeni w krusie etc. Zostało to wycofane przez unie ze względu na przekręty jakie robiono w krajach takich jak polska czy słowacja. Zakupywano pole 10hektarów nie ugoru - najniższej klasy ziemię za grosze, Ubezpieczali się w krusie (z tego co słyszałem teraz musisz mieć wykształcenie rolnicze lub mieć pole przynajmniej dwa lata) opłacali tylko jedną składkę po czym występowali o dofinansowanie w sprawie przekwalifikowania się z rolnika na pracownika gospodarczego. Mniej więcej połowa tej kasy zostawała im w kieszeniach + pole jakie zakupili, wielu z nich występowało później o przekwalifikowanie gruntów z rolnych na budowlane które sprzedawali pod budowe osiedli. W Krakowie są dobre przykłady takiej manipulacji gruntami, nie będe wymieniał po nazwisku ale wielu z nas słyszało o tych ludziach z tzw. wysokiej półki.
Tak że to już nieaktualne od pewnego czasu.
Z tego co patrze to jest ten Program rozwoju wsi 2007-2013 działanie 312 Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw.Tylko nie mogę znaleźć jakie musi spełniać wymagania gospodarstwo. Można się starać o 100000 zł dla osób zatrudnionych od 1-2 to by mi wystarczyło. moje gospodarstwo jest małe ale budynki wystarczając na taka działalność.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Slep z artykuami ochrony roslin na wsi": - Środki ochrony roslin - środki ochrony roślin - Sklep ze Środkami Ochrony Roślin - sklep ze środkami ochrony roślin - Dotacje na handel środkami ochrony roślin?
• Strona 1 z 1
|
|