|
Social media i promocja firmy w internecie |
Social media i promocja firmy w internecie
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam. Jak wy promujecie swoją firmę w internecie? Co sądzicie o social media w budownictwie ?, ja jestem pracownikiem firmy GBG, która głownie zajmuje się sprzedażą i wynajmem rusztowań i szalunków i kilka dni temu ruszyliśmy z facebookiem -" GBG- rusztowania,szalunki " zamieszczamy tam nasze promocje, ofertę a także porady, a jak wy działacie ? Znacie inne ciekawe sposoby na promocję w internecie ?
Toż to wszystko jest już w wielu wątkach- wystarczy tylko zadać sobie trochę trudu i poszukać... Zresztą "prochu nikt tu nie wymyśli"- raczej są rzucane hasła bez praktycznej znajomości tematu.
Owszem jest o promocji firmy w internecie, jednakże mnie interesuje promocja firmy z branży budowlanej, social media w budownictwie dopiero wchodzi na rynek i ciągle pojawiają się nowe rozwiązania, dlatego nie chciałbym wrzucać promocji budownictwa do jednego worka z promocją kwiaciarni czy sklepu z bielizną
Np reklama internetowa przez pozycjonowanie, audyty www, marketing szeptany itd. jest chyba najbardziej efektywną i przystępna kasowo formą reklamy w internecie. Ja zlecam to netimage.pl ponieważ samodzielne nieumiejętne pozycjonowanie odbiło się negatywnie na pozycji mojej strony. Niech zajmą się tym profesjonaliści.
Co sądzicie o social media w budownictwie ? - strzał w kolano.
Zastanów się co jest Waszym targetem. Na pewno nie klient indywidualny bo Pani Kasia z warzywniaka nie ustawia rusztowań. Social marketing to kanał B2C a Wy potrzebujecie B2B. Zainwestujcie w dobrą stronę, pozycjonowanie oraz AdWordsy. Jak potrzebujecie więcej informacji to zapraszam do kontaktu.
Całkowicie się zgadzam. W tym konkretnym przypadku o wiele skuteczniejszy będzie SEM czyli wpomniane tu AdWords, oraz SEO strony, czyli pozycjonowanie. Ewentualnie jeszcze dobry mailing skierowany do grupy docelowej.
a ja uważam, że nie koniecznie masz rację z social mediami w budownictwie - znalazłem na facebooku firmę, która zajmuje się dociepleniami budynków a liczba ich fanów rośnie :) i nie chodzi tylko o B2B czy B2C czy innego rodzaju terminologię, ale o wizerunek i kontakt z klientem. sporo można na ten temat przeczytać na blogu w w w . s o c i a l m e d i a p o l s k a . p l (ponieważ jestem nowym userem nie mogę umieszczać linków, więc spróbuję tak )
Klientem firmy budowlanej która głownie zajmuje się sprzedażą, wynajmem rusztowań i szalunków nie są osoby prywatne. Okej ludzie mają lubić Ich za to że postawili przed ich blokiem ładne rusztowanie ? I co pewnie chodzić jeszcze po innych spółdzielniach, firmach i polecać ładne rusztowania ? Z wizerunku muszą płynąć konkretne korzyści. Wizerunek dla wizerunku jest tylko sztuką. Dobrze proponuje swojego rodzaju test. Uznajmy że jestem prezesem tej firmy i Ty Andrzeju chcesz mi sprzedać taką usługę. Zaproponuj mi korzyści związane z tą usługą. Przekonaj mnie. Pozdrawiam Piotr Marszałkowski Zapraszam do dyskusji
jasne - zaproponuję rozwiązanie, ale od razu muszę zwrócić, że wizerunek jest wsparciem dla marketingu a nie rozwiązaniem problemów marketerów. Nie wiem do końca jakie rusztowania / szalunki sprzedaje firma, ale ok - moje rozwiązania "na szybkości:
- social media B2B: a) firmowy blog informacyjny z danymi technicznymi oraz referencjami, przykładami realizacji etc b) film na Youtube pokazujący sposób montażu / demontażu oraz możliwości zastosowań c) profil na Facebooku z profesjonalnym Landing page'em skierowanym do biznesu - także do firm wykorzystujących rusztowania do wieszania reklam!! - social media B2C: - pomijamy blog - robimy profil na Facebooku - promujemy nietypowe rozwiązania wskazujące, że rusztowanie to nie tylko atrybut budowlańców, a więc wszelkiego rodzaju zastosowania cywilne: koncerty, pokazy etc. można na przykład stworzyć grę lub aplikację pt. zbuduj najciekawszą konstrukcję z rusztowań, którą my wykonamy w "realu" - Youtube - film viralowy np. pt. "tancerze" (tańce są modne obecnie) lub "akrobaci" i na końcu 2-3 min prezentacji pojawia się logo lub widnieje ono przez cały czas to tak na szybko - czy sądzi Pan, że zainteresowanie się nie pojawi?
Witam, No właśnie zastanawiałam się nad profilem na FB u siebie w firmie i w końcu się przekonałam:) Fakt, że nie poświęcamy jeszcze zbyt wiele czasu na uaktualnianie strony firmowej na facebooku, ale chcę nad tym pracować. Ja wyszłam z założenia, że prezesi i właściciele firm również miewają profile na facebooku, generalnie byłam zaskoczona po sprawdzeniu iluś osób, które znam. Oczywiście zależy od firmy itp, ale część osób te profile ma i jest szansa dotarcia do nich w ich czasie wolnym. Na próbę nawet wykupiliśmy jakiś czas temu reklamę na FB, ale to moim zdaniem dość droga forma reklamy (w porównaniu np. z Adwordsami) i dość ciężko jest zawęzić grupę odbiorców. Wydaje mi się, że na stronie firmowe FB można zamieścić o wiele więcej informacji niż na normalnej stronie internetowej. Kontakt z klientem jest luźniejszy, można napisać o tym o czy na zwykłej stronie nie wypada. Więc ja jestem za;) Co do wizerunku, w wielu przypadkach kontakt poprzez social media wpływa na postrzeganie firmy jako przyjaznej klientowi, bez względu na to czy klientem jest firma czy os. prywatna. Inna sprawa, że na to trzeba mieć pomysł, sztuka dla sztuki może faktycznie zaszkodzić.
a) firmowy blog informacyjny z danymi technicznymi oraz referencjami, przykładami realizacji etc - argument blogu OK
b) film na Youtube pokazujący sposób montażu / demontażu oraz możliwości zastosowań - moi klienci to głównie firmy budowlane które wynajmują u mnie rusztowania a na nich mogą pracować tylko pracownicy z uprawnieniami. Więc nie potrzebny im instruktarz. - Mogę się mylić ale rusztowania budowlane i szalunki to trochę co innego niż sceny i banery wieszane na systemach reklamowych. - Jeżeli tych rusztowań i szalunków nie można wykorzystywać do koncertów itp. Viral będzie miał nikłą wartość. Andrzeju masz bardzo ciekawe i kreatywne podejście. Moja sugestia jest taka iż czasem takie firmy mogą przeznaczać dużo energii na innowacje i nowinki wizerunkowe i to fajnie bo podnosi prestiż i rozpoznawalność marki. Jednak uznał bym to jako miły dodatek do standardowych działań sprzedażowych i marketingowych.
Napisałem najszybsze i pierwsze pomysły, które wpadły mi do głowy w ciągu dosłownie 5 minut. Nie wiem czy "przykładowa" firma zajmuje się tylko rusztowaniami budowlanymi czy też innymi konstrukcjami wykonywanymi na bazie "szkieletów", dlatego pozwoliłem sobie na małą nonszalancję. polecam artykuły na blogu w w w . s o c i a l m e d i a p o l s k a . p l , które były dla mnie inspiracją do zainteresowania się social mediami
SM służą ocieplaniu wizerunku i komunikacji poziomej więc mowa o strzale w kolano to trochę mało przemyślany sąd. Walkin, masz tak staroświeckie podejście to tematu, że nie chciałbym Ci nic zlecać w kwestii reklamy.
Do Autora wątku - pisałem już w innym wątku na tym forum: najskuteczniejszą reklamą w sieci jest profesjonalna szeptanka. Reszta to dodatki. Masz pytania?
Szeptanka na forach tematycznych + specjalistyczny blog firmowy, choć nie zaszkodzi i fan page na Facebook w końcu koszty niewielkie a zawsze można coś zyskać. W USA coraz częściej korzysta się z wyszukiwarki wewnętrznej Facebook zamiast Google, ten trend może dotrzeć i do nas.
Tak, to prawda i pewnie FB powoli detronizowałby Google gdyby nie fakt, że wciąż jest wydmuszką i generuje straty a Google lada dzień udostępni torpedę w postaci Google +
To jest wojna :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Social media i promocja firmy w internecie": - social media - firma social media - Promocja FIrmy w Internecie - Firma w internecie - promocja - Kompleksowa promocja biznesu w internecie
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|