|
Solarium ile mozna na tym zarobić - strona 6 |
Solarium ile mozna na tym zarobićBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Hmm cały biznes za 15 tys... to chyba jakieś tandetne te łóżka bo teraz jedno łóżko które się prezentuje i daje efekt kosztuje 40-60 tys a co dopiero 4 maszyny za 15. Coś mi tu nie pasuje.
Łóżka są używane, poniewaz te solariu mcały czas funkcjonuje już od ładnych paru lat. na co powinienem zwrócić uwage czy te łóżka są jeszcze coś warte?? bo już je widziałem i na moje oko wszystko wygląda okej, ale ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.
Łóżka jak auto co pare lat trzeba wymieniać. Powiem Ci tak mój staruszek prowadzi solarkę pare dobrych lat i czasem z nim o tym rozmawiam. I z mojej orientacji w tym temacie to komplet 3-4 łóżek za 15 tys jest poprostu niemożliwy. Chyba że to jakieś stare rupiecie które opalają żeby "opalać" sam możesz sie zorientować ile teraz stoją używane łóżka dobrych firm które opalają i prezentują się. Wspólnik starego chciał kiedyś sprzedać swoją część za 150 tys a maja po 2 stojące i leżące więc sam widzisz róznice w temacie. Mi coś tu nie pasuje i gdzieś musi być zonk.
NA co musisz zwrócić uwagę to wygląd łóżek, marka, rodzaj lamp, bajery w środku typu instrukcja głosowa, mgiełki i inne gadzety no i czy faktycznie one opalają bo lampy to kolejne koszta. Idz do jakiejś konkurencji i porównaj ich sprzęt.
Ciekawi mnie jak prosperuje solarium??? Sama myślę o założeniu i tak sie zastanawiam czy to opłacalne.
AGA napisał: nie wiem cy spa będzie miało rację bytu, myślałam o tym żeby oprócz solarium sprzedawac okulary przeciwsłoneczne, stroje kąpielowe (bo tego u nas nie ma :/ a na okularach na 1 szt. można zarobic min. 9 zł) dmuchane zabawki plażowe tupu maretace, koła, rękawki. Ale co zimą, same solarium-tu się zastanawiam. Latem to myślę że zysk będzie spoko, najgorzej zimą. Jeśli chodzi o fryzjerkę i kosmetyczkę to chciałam z nimi podpisac taką umowę że jeśli klient u nich wykona usługę za min. 100 zł to 10 min solarium ma gratis a ja biorę od 100 zł 10% czyli jeśli np. pofarbuje włosy i zapłaci 40 zł i u kosmetyczki zrobi paznokcie i zapłaci 60 zł to w sumie wyda 100 zł i ma 10 min gratis solarium a fryzjerka oddaje mi 10% czyli 4 zł, kosmetyczka 10% czyli 6 zł i mi zwraca się koszt opalania 10 min które otrzymał gratis. Coś w tym rodzaju. Wówczas więcej klientów będzie ich odwiedzało żeby miec gratis solarium. Co o tym myślicie?
To jakaś paranoja. Dlaczego fryzjerka i kosmetyczka miałyby Ci iść na rękę, one na pewno dają sobie rade bez "promocji" i uwierz że w żadnym wypadku to nie będzie dla nich opłacalne, dla ciebie tym bardziej. Prowadziłam solarium przez parę lat i powiem Ci że to nie jest łatwy kawałek chleba, solarium można traktować jako właśnie dodatek do usług kosmetycznych, czy fryzjerskich, a nie jako jedyne zródło dochodu. Dlatego dziwie się tym paniom fryzjerką, o których piszesz, że nie mają chociaż jednego łóżka (nawet w dzierżawie). I tak jak już wcześniej ktoś tutaj wspomniał, że na jednym czy dwóch łóżkach zapomnij o zarobku. Jeszcze zależy jakim kapitałem dysponujesz, w takich łóżkach trzeba wymieniać lampy, które nie należą do najtańszych, opłaty lokalu, PRĄDU!!!, zus, podatki itp. Zastanów się
W solarium znajomego które znajduje się w ciekawym miejscu i zawsze ludzie musieli sie umawiac na godziny spadły obroty o 30%. Czyli sporo. Kryzys i brak pieniędzy robią swoje a dwa ludzie coraz bardziej interesują się swoim zdrowiem. Co chwile są nowe wiadomości o rakach z solarki innych syfach i tego co opalanie robi ze skórą.
Witam
wiem że takie temat już był na forum, ale mam kilka innych pytań, i prosił bym o poradę i pomoc. chcę założyć solarium myślałem tak stojace 1 i 2 leżace, używane kupić boje się konurencji bo w moim miescie już jest dużo solarium, i wiadomo maja stałych klientów wyliczając wyszło mi że udało by mi się zmieścic w kwocie 50-60tys Najwiekszym problemem jest fakt ze swojej gotówki miałbym może hmm 5tys zł a reszte na kredyt, i tu się robia schody ponieważ jak wejde w kredyt 50 tys, a solarium nie wypali mam poważne kłopoty, prosiłbym o poradę dziękuję
a jak wyglada to z oplatami za prad ?? CZy nowsze lozka sa bardzie elektroszczedne?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Solarium ile mozna na tym zarobić - strona 6": - OFE czy można na tym zarobić ? - Ile można zarobić? - Czy na forum można zarobić? - Czy można zarobić na sanepidzie? TAK - Czy na blogu można zarobić?
|
|