|
Sp. z o.o. jeden udziałowiec jak z ZUS-em????? |
Sp. z o.o. jeden udziałowiec jak z ZUS-em?????
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Jestem prezesem zarządu i jedynym udziałowcem Sp. z o.o. co miesiąc firma opłaca składki do ZUS-u od mojego wynagrodzenia. Mam pytanie czy z racji tego iż jestem jedynym udziałowcem w firmie muszę dodatkowo oplacać składki do ZUS-u z własnej kieszeni? proszę o informację na ten temat i jeśli to możliwe art. w którym mogę się dowiedzieć czegoś więcej.
Muszę przyznać, że w dziwny sposób jest Pan zatrudniony.
Proponuję rozwiązanie, w którym składka odprowadzana będzie tylko raz i to w wysokości 50% składki podstawowej. Wystawiamy F-VAT bfinance [małpa] onet.eu Pozdrawiam
A co w tym dziwnego? Akurat jest to najpowszechniejsza forma zatrudnienia w przypadku jednoosobowych spółek z o.o.. Co do ZUS, to w przypadku gdy spółka z o.o. posiada tylko jednego udziałowca i nie zatrudnia innych pracowników, to traktuje się tego udziałowca tak jak osobę prowadzącą jednoosobową DG i taki udziałowiec opłaca należne składki ZUS sam za siebie.
Chodzi mi o to, że prawo pozwala sporo zaoszczędzić, a przy spółce z o.o. księgowość powinna być na tyle rozwinięta i pewno rozwiązania nasuwać.
A jak wygląda sytuacja z ZUS w sp. z o.o. gdzie jest dwóch wspólników i oprócz udziałów w sp. z o.o. nie mają zatrudnienia etatowego, nie prowadzą dg, nie osiągają dochodów innych niż z tytułu dywidend z tej spółki??
W/g wykładni uzyskanej w ZUS - tacy wspólnicy nie płacą ZUS w ogóle.... Co na ten temat sądzicie??
Sprawdź również podobne tematy:
- Jak rozlicza się udziałowiec?
- Jakie prawa ma udziałowiec ? - Udziałowiec z miejscem pod gastronomie - Poszukiwany wspólnik - udziałowiec - Poszukiwany pracowity udziałowiec z Warszawy - Udziałowiec-inwestor w sieci restauracji z hotelem - Zainwestuje oszczędności w formie właściciel udziałowiec - 25 tys. zł w jeden dzień! - MILION W JEDEN ROK ! Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|