|
Spaghetteria - strona 4 |
Spaghetteria
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Moze w mniejszych miastach jest inaczej, ale wydaje mi sie, ze w wielu miejscach ludziom uprzykrzyly sie kebaby i oczekuja czegos innego. Bo np. jak w nocy wychodzisz z imprezy to zazwyczaj tylko kebaby sa otwarte.
W szczecinie bylo cos takiego . Wiele rodzajów spagetti , miejsce do sporzycia w lokalu , przystepne ceny i upadlo po jakiś 3 miesiacach.
Dlaczego nie wiem dokładnie lokal był na ulicy na której jest jeden z największych fast foodów w mieście . Podejrzewam ze nie wyszło bo kebab jest czymś na wzór potrawy narodowej :/
Witam Mineło kilka lat i pomysł wydaje mi sie genialny ale te ceny coś niskie ! Osobiście uważam ,że dodatkiem do spaghetti winna być picca . Pozdrowienia colibri761
faktycznie minelo pare lat, ale ceny prawie sie nie zmienily :)
Patrz na stronie piccollo z poznania :)
Zrobienie dobrego makaronu sp. bolonese ok 750 zł to koszt 2.50 zł z opakowaniem To wychodzi 5.50 zł zysku to ile ty musisz tego dziennie sprzedać żeby mieć na same koszta liczyłeś to ??
Bo jeżeli masz 200 zł kosztów dziennych to musisz 37 porcji sprzedać
Wiesz, nie ma się co spierać jesli nie zna się dokładnie wszystkiego.
Prawda jest taka, że Picollo w poznaniu działa już ładnych parę lat (chyba dłużej niż 10), ceny ma ciągle atrakcyjne i otwiera kolejne lokalizacje. Obecnie mają chyba 8. Podstawowa porcja u nich to 350 gram, a nie 750 Kiedyś robiłem kalkulację, to rzeczywiście spokojnie można za 2,50 zrobić porcję. Jeżeli chodzi o ilość sprzedaży, to z tego co kiedyś rozmawiałem z pracownikami, to mają średni dziennie 150 porcji na godzinę - policzyć sobie można :)
Problem jest taki że taka spagheteria X nie sprzeda nawet 100 porcji na dzień ! Co dawało by zysk ok. 250 zł. No chyba że przy punkcie takim że jest mega ruch. Ale to za ten zarobek to tylko starczy wtedy na czynsz.
A Picollo to inny świat tak jak Mc Donalds więc porównanie dosyć kiepskie hihi
masz rację, musi byc ruch, żeby się opłacało, ale jest to do zrobienia.
W Poznaniu jest jeszcze kilka punktów typu Picollo i ceny maja praktycznie takei same, więc jednak się da :)
Już raz napisałem nie porównuj Picollo do Sphageterii XXXXX to jest jak niebo i ziemia. I obroty są jak niebo i ziemia
Witam
Chcialem troszke odswiezyc temat i zapytac osoby znajace/prowadzace lokal z spaghetti o kilka spraw technicznych 1 Spaghetti bar dalej jest oplacalne czy lepiej myslec o innym rodzaju FF? 2 Sosy produkujemy sami,kupujemy gotowe jak je przechowujemy? 3 Dania podajemy na naczyniach jednorazowych? 4 Menu to same makarony i napoje? 5 Jakie jest potrzebne wyposazenie kuchni? Prosze o odpowiedzi tylko osoby ,ktore maja wiedze nt. biznesu spaghetti
1. Dalej opłacalne pizza i kebaby juz się troche przejadły
2.Oczywiście ,że robimy sami na bieżąco nie przechowujemy może sos do bolońskiego ale inne np carbonara robi się na bieżąco klient zamawia wykonujemy to jest kilka minut roboty 3. Naczynia jednorazowe? - trochę nie bardzo niezbyt to apetyczne wysokiej jakości spaghetti na jednorazówce osobiście nie poszła bym do takiej knajpki, 4. menu to zależy od ciebie ale można zrobić typowo włoska kuchnie dołożyć desery i nieśmiertelną pizzę i wtedy rodzinka chętnie przyjdzie na obiad bo dzieciom nie zawsze podchodzi makaron wolą pizzę i cole a co do napojów to oczywiście soki itp woda mineralna ale przede wszystkim wino. Oprócz tego dobra kawa do deseru. 5. sprzęt- no cóż to zależy na kuchni na pewno kuchnia gazowa z palnikami im więcej tym lepiej , do tego patelnie bo sosy przygotowujemy na bieżąco makaroniarki, lodówki zamrażarka, jeśli pizza to piec do pizzy stół do pizzy z nadstawką mieszarka do ciasta, łopata do pieca, na pewno okapy itd. trudno wymienić wszystko bo nie wiem dokładnie więcej info na priv -mogę podać nr tel i porozmawiamy
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Spaghetteria - strona 4":
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
|
|