|
Spam czy nie spam? - strona 2 |
Spam czy nie spam?
Biznes Forum
‹ E-Biznes
‹ Reklama w internecie
Autor
Wiadomość
Definicja spamu mówi m.in. że za spam uważa się masowe wysyłanie wiadomości. Więc jak by się uprzeć to nawet zapytanie o wyrażenie zgody na przesłanie oferty będzie spamem jeśli będzie wysłane np. jednocześnie do 30tys osób.
Z przedmówcą się zgodzić niestety nie mogę. W ten sposób wszyscy właściciele stron wysyłający newslettery dawno poszliby siedzieć.
Prawo pozwala na wysłanie zapytania o możliwość przesłania oferty: Zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.) oraz dyrektywą UOKiK: "Dopuszczalne jest przesłanie na adres e-mail pytania czy adresat zgadza się na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej". Dopuki nie będziesz naginał prawa, możesz spać spokojnie. Co do adresów to nie musisz kupować żadnych baz. Możesz sobie ściągnąć/kupić program zbierający adresy z internetu ( po podaniu strony z której ma pobrać lub np. podajesz branżę). W takim wypadku ponieważ maile pochodzą z publicznie dostępnych miejsc (strony internetowe firm), masz całkowite prawo tak robić. Ważne by to było zapytanie o możliwość przesłania oferty a nie reklama. Wystrzegaj się jednak takich zbieraczy maili które ściągają wszystko "na pałę" jak leci. Ja ze swojej strony polecam virtualtrader, bo możesz określić branżę która Cię interesuje i tylko takie maile będzie zbierać. Do tego z tego samego programu możesz wysłać później mailingu. Co prawda program nie jest darmowy, ale nie musisz kupować baz emaili. Program kupujesz raz, a bazy maili tworzysz sobie później nieograniczoną ilość.
Interesuję się zagadnieniem spam-u od jakiegoś czasu.(Mam do rozesłania ofertę handlową). Zanim ją roześlę chce się upewnić, że nie łamię prawa. Przekopałem wiele stron o tematyce prawnej i gospodarczej. Przekopałem również strony UOKiK. Mają tam kilka ciekawych artykułów i prezentacji. Również przykłady. Niestety konkretnej wykładni co autor ustawy miał na myśli, raczej nie należy się spodziewać. Wysłane przeze mnie e-maile z prośbą o ocenę albo są zbywane albo pozostają bez odpowiedzi. (czyli urzędowa klasyka).
Pozostaje opierać się na zainteresowaniu tematem forumowiczów. Zatem spamem nie jest informacja: Proszę o wyrażenie zgody na przesłanie informacji handlowej dotyczącej Systemu Rezerwacji. System przeznaczony jest do wykorzystania w domach wczasowych, pensjonatach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, prywatnych kwaterach. Informacja jest bezpłatna. Imię Nazwisko wwwadresstronypl poczta(malpa)pocztapl tel. 111-11-11-11 Napisałem to "najostrożniej" jak można. Pozostawiłem nawet wolną wolę adresatowi w jaki sposób udzieli zgody. W domyśle będzie to :"Proszę o przesłanie informacji". Co Wy na to ?
Grunt to refleks - szachisty !:) !:) !:)
Grunt to odpowiedź na temat.
czy to spam???
Witam serdecznie Czy są Państwo zainteresowani otrzymaniem informacji o : Możliwośći zarabiania 2000zł bez wkładu własnego po pierwszym miesiącu ok 400 zł Pobieraniu plików muzycznych filmowych itp. bez limitu transferu i załkowicie zadarmo W przypadku chęci jej otrzymania, proszę o odpowiedz mailową Jeśli nie chcesz już więcej otrzymywać odemnie wiadomości zignorój ten email Z wyrazami szacunku ADRIAN uzytkownik andre4 z portalu chomikuj * zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.) oraz dyrektywą UOKiK: 'Dopuszczalne jest przesłanie na adres e-mail pytania czy adresat zgadza się na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej'.W myśl powyższej ustawy niniejszy e-mail nie jest ofertą handlową.
Skoro w mailu już był link do oferty to jest to spam.
Te zapytania to w ogóle jakiś debilizm. Ja ostatnio dostałem coś w tym stylu: *Czy wyrażają Państwo zgodę na przesłanie drogą elektroniczną oferty na temat:* *Usluga xxx *od xxxx/netto *Usluga xxx *od xxxx/netto *Usluga xxx *od xxxx/netto *Usluga xxx *od xxxx/netto *Usluga xxx *od xxxx/netto *Usluga xxx *od xxxx/netto *Usluga xxx *od xxxx/netto *Usluga xxx *od xxxx/netto No i ja się pytam po co ta szopka jak oni już podali mi co i za ile chcą mi sprzedać ?
Dobra... to z innej beczki...
tak by nie zakładać nowego tematu =) czy spam w rozumienia prawa to wysłanie wiadomości masowych jako takich? coś mi się nie wydaje... co zrobić gdy np. mam maile pozyskane z wizytówek, stron internetowych, for dyskusyjnych... miejsc gdzie maile zostały "wrzucone" przez użytkowników z sieci z własnej woli... Jak wpływa to na legalność wysyłania emaili ??
Ja też muszę zapytać się o jedną rzecz, chciałbym wysłać maile o treści np. "chcę zrobić na złość mojej dziewczynie i chciałbym podzielić się z wami jej wstydliwymi zdjęciami, jeśli chcesz je zobaczyć pobierz je <link do pobrania> lub wejdź na mojego bloga <link do bloga>" Oczywiście zdjęcia nie będą istniały, bo to wszystko jedna ściema żeby zarobić kasę, zdjęcia np. nie będą dały się wyświetlić lub jakiś błąd wyskoczy. Czy jeśli roześlę coś takiego jako prywatna osoba do ludzi to jest to traktowane jako spam czy nie?
Pozdrawiam MrN
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|