Witam wszystkich,
Chciałbym otworzyć firmę świadczącą usługi pośrednictwa w spedycji lotniczej.
Wiem,że pośrednictwo - SPEDYCJI brzmi dziwnie, jednak faktycznie z czymś takim mielibyśmy do czynienia, ponieważ.....
Osobiście nie organizowałbym transportu towarów np: z Australii do Polski, ponieważ robiłaby to już tamtejsza agencja spedycyjna na moje zlecenie, przy współpracy z największymi przewoźnikami np: DHL, UPS, TNT.
A wyglądałoby to następująco:
Ja znajduje w Polsce klienta chcącego sprowadzić jakiś towar z Australli, następnie kontaktuje się z tamtejszą agencją spedycyjną, zlecając im przewiezienie paczki 30 kg ubrań do Polski.
Oni wyznaczają mi daną cenę. Ja godzę się na cenę, następnie przedstawiam ją klientowi z Polski , oczywiście powiększoną o moją prowizję.
Klient podaje mi adres fabryki czy sklepu skąd ma być odebrany towar. Adres przesyłam do agencji , która już wszytskim się zajmuję, a mianowcie odbiera towar ze sklepu, dostarcza na lotnisko do przewoźnika. Ten kolejno odprawia towar i przewozi do Polski samolotem i następnie odprawia też towar w Polsce. Usługa jest usługą "door to door", więc klient dostaje towar pod drzwi i na tym koniec......
...... jak widzicie moja rola w tym wszystkim jest niewielka, dlatego czy chcąc założyć tego rodzaju działalność potrzebuje jakieś specjalne zezwolenia lub zabezpieczenia jak to ma miejsce w przypadku firm spedycyjnych ??
Myślałem o rejestracji w PKD jako : Działalność pozostałych agencji transportowych. ??
dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam !