Witam serdecznie,
mam pytanie a propos rozliczeń podatku dochodowego oraz oplacania skladek ubezpieczeniowych w przypadku gdy jeden ze wspólników nowozakładanej spółki cywilnej(która będzie prowadziła działalność tylko na terenie Polski) rozlicza się w UK.
Pracuję w Wielkiej Brytani, jestem tam zatrudniona i mój pracodawca odprowadza z mojej pensji podatek oraz składkę ubezpieczeniową do wlaściwych tamtejszych urzędów, nie prowadzę w UK działalności ale chcę przystąpić do spółki, która będzie działać w Polsce.
Moje uczestnictwo w spółce określiłabym jako "cichy partner" /inwestor nie uczestniczący w podziale zysków jeżeli chodzi o zyski z poszczególnych lat obrotowych, a jedynie na wypadek rozwiązania spółki, co za tym idzie nie będę ujawniać przychodu.
Początkowo myślałam, że powinnam rozliczać się z mojej działalności wynikającej z bycia wspólnikiem w Polsce i zarejestrowałam tutaj działalność w UM oraz zglosiłam w US.
Teraz jednak nabrałam wątpliwości...nie mogę przecież rozliczać się częściowo tu i tu...
Jeśli ktoś może coś zasugerować byłabym wdzięczna
pozdrawiam
Olga