Witam.
Chciałem się dowiedzieć czegoś więcej na temat zakładania spółki cywilnej. Szperałem sporo w tym kodeksie ale mam kilka pytań. Tylko poprosił bym o wyjaśnienie tak własnymi słowami nie cytując kodeksu ponieważ kodeks akurat znam :). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, chcemy utworzyć spółkę cywilną, jest nas dwóch, czy teraz każdy z nas musi pójść, zarejestrować działalność gospodarczą i wówczas te dwie działalności zawiązują spółkę? To jak później jest z nazwą firmy? Bo przecież jeśli każdy z nas rejestruje sie z osobną to działa tak jakby na własną rekę pod własna nazwą handlową i nie rozumiem jak później można z tego zrobić spółkę cywilną pod jedna nazwą i jak jest z księgowością takiej spółki. Bo przecież zawiązując spółkę musimy prowadzić księgowośc takiej spółki ale nie można zapominać że każdy z nas ma również zarejestrowaną działalność gospodarcza której księgowość chyba również musi prowadzić. Dobrze to rozumiem? Trochę ta spółka pogmatwana. Bardzo proszę o jakieś proste i logiczne wyjaśnienie mechanizmu zawiązania tej spółki. Niestety wizyta w urzedzie kończy sie na cytowaniu kodeksu spółek handlowych która ja juz nam.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.