|
Sporo odwiedzin na stronie - mało zapytań |
Sporo odwiedzin na stronie - mało zapytań
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Reklama w internecie
Autor
Wiadomość
Od jakiegoś czasu pozycjonuję stronę mojej firmy . Zwiększyła się liczba odwiedzin z google na pozycjonowane hasła, jednak zapytań jest mało. Zastanawia mnie dlaczego tak jest, może coś nie tak ze stroną? Proszę o jakieś opinie. Z góry dziękuję!
hmm, ranking alexa sugeruje że ma kilkanaście odwiedzin dziennie(możne 30??)
jeżeli ustalić hipotetycznie, że Twoja strona jest ma skuteczność sprzedaży 0,5% (co było by tragiczne, sklepy średnio mają 2-3%) to na 200 unikalnych odwiedzin powinieneś mieć 1 zamówienie. wiec albo - 1. masz mało odwiedzin i kilka zamówień w miesiącu to normalna rzecz(nawet przy konwersji rzędu 2-3%) 2. źle dobrałeś frazy do pozycjonowania(stąd niska procentowo skuteczność) 3. strona czymś zniechęca - mnie na przykład brakiem cen np. http://www.jarograf.pl/szczegoly,176.html pozdrawiam i powodzenia, Wojciech Skarbek www.seolider.pl
Odwiedzin jest kilkadziesiąt. W statystykach widzę, że wchodzą ludzie na konkretne hasła, na którą pozycjonuję stronę, ale nic się nie dzieje. Jeśli chodzi o ceny nie jest to takie proste, gdyż każde zamówienie wyceniane jest indywidualnie. Muszę pomyśleć nad jakiś kalkulatorem, który podawałby zbliżoną wartość. Dzięki za pomoc!
a mogę zapytać jakie to frazy?? Frazy ogólne np. "długopis" będą miały niższy %% współczynnik sprzedaży niż "długopis reklamowy". widzę, że masz zainstalowany Googole Analytics, zainteresuj się liczeniem konwersji, ewentualnie modułem E-Commerce - bardzo przydatne.
Frazy to:
- gadżety reklamowe poznań (2 strona) - upominki reklamowe poznań (2 strona)
to jest fakt, brak cen strasznie zniechęca. sam w przyszłości będę pewnie chciał skorzystać z podobnej usługi, jednak Ty byłbyś skreślony już na starcie z uwagi na brak cen właśnie.
dorzuć chociaż orientacyjne ceny przy zamówieniu 50 lub 100 sztuk danego produktu, zaznaczając, że zamówienia są negocjowane indywidualnie.
Dziękuję za pomoc! Muszę to zrobić jak najszybciej.
A co sądzicie o opisach produktów? Są krótkie i zwięzłe, myślałem o stworzeniu bardziej "kwiecistego" opisu. Co o tym myślicie?
dobry pomysł, i dla ludzi i dla googli. Google zawsze bardzo dobrze reaguje na większą ilość treści.
Nie jestem pewna czy dla ludzi to dobry pomysł ... w opisach produktów ludzie "skanują" tekst, żeby wyłowić z niego to co ich interesuje - wygodniej pewnie byłoby przeskanować im krótki i konkretny tekst, niż kwieciste opisy. Co do googli - nie zaprzeczę.
Jedno z drugim się nie wyklucza.
Niektóre strony mają ciekawie rozwiązaną kwestię opisów. Moim faworytem jest strona ze śmiesznymi prezentami, która na stronie z przeglądem produktów ma krótkie - jednozdaniowe opisy, zaś po wybraniu czegoś konkretnego, przechodzimy do strony z długim, konkretnym opisem. W dodatku wszystko podane z poczuciem humoru, które mi osobiście bardzo odpowiada (oczywiście do profilu Twojego sklepu niekoniecznie będzie to pasować ;) ). Jak to wygląda w praktyce, możecie zobaczyć tu (link wklejam oczywiście wyłącznie w celach poglądowych, nie mam z tą firmą nic wspólnego): Link. Myślałeś nad takim rozwiązaniem?
A mailingu do określonej grupy docelowej mniejszych/większych przedsiębiorstw próbowałeś?
mailingi to doskonały pomysł. Co prawda łatwo o zarzut spamowania, ale nie da się ukryć, że skuteczność z tego jest.
Tutaj przeanalizować czy słowa kluczowe przez które wchodzą odwiedzający są właściwe. Czy są ściśle powiązane z tematem. Czy nawigacja na stronie jest dobra, łatwo znaleźć przycisk oferta, kontakt, onas itp. Być może strona nie sprawia wrażenia profesjonalnej? Popytaj osoby nie związane z branżą co im się na stronie podoba a co nie. Zobacz też w statystykach jaki masz współczynnik odrzuceń.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sporo odwiedzin na stronie - mało zapytań": - Mało odwiedzin na stronie - System rozsyłań zapytań ofertowych - Kilka zapytań dotyczacych lokaty bakowej. - 500 000 odwiedzin dziennie. - Serwis na sprzedaż 38 MLN odwiedzin 15 000 zł miesięcznie
• Strona 1 z 1
|
|