W gmatwaninie przepisów można znaleźć sporo sposobów na unikanie płacenia podatków. Jedne są lepsze (podejrzewam że kosztowne ze względu na konieczność opłacenia prawnika i doradcy podatkowego) a inne ryzykowne (kupowanie kosztów). Ja natomiast skorzystałem z ustaw, które pozwalają na niepłacenie tych zobowiązań podatkowych wówczas gdy pieniądze lub ich część zamiast na wypłatę wprowadzane są na moje własne ubezpieczenie emerytalne (jeżeli już to zrobię gotówka jest lokowana w różne klasy funduszy inwestycyjnych i pomnażana - dzięki temu mam z głowy myślenie co zrobić z wolną gotówką i gdzie ja ulokować aby zabezpieczyć się na przyszłość)
Istnieje możliwość pomniejszenia podatku dochodowego od wynagrodzenia (ustawowo) przy spełnieniu pewnych warunków... (takie rozwiązanie może być wykorzystywane przez np. właściciele firm, członkowie zarządu, ich członkowie rodzin oraz inni dobrze wynagradzani pracownicy z podpisaną umową o pracę). Zgromadzone i pomnożone środki mogą być dostępne dla mnie od 6 roku lokaty. W ten sposób od każdej zdeklarowanej wstępnie kwoty mojego dodatkowego wynadrodzenia podatki nie są odprowadzane a ustalona kwota jest lokowana-inwestowana na prywatnym rachunku (dodatkowo od tego wynadrodzenia składki ZUS nie są odprowadzane a takie wynagrodzenie można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu – mam na to indywidualne interpretacje Ministerstwa Finansów). Polecam powyższy sposób gdyż jest bezpieczny i sprawdzony.
Jeżeli posiadacie inne ciekawe rozwiązania i propozycje jak dobrze wykorzystać nasze prawo proszę o podzielenie się z forumowiczami. Taka baza wiedzy pomoże nam w sprawniejszym rozwoju naszych małych i średnich firm!!!!!! bez ponoszenia kosztów doradztwa.