Witam wszystkich (choć wiem, że do tego jest oddzielna część forum;) )
Zamierzam wraz z przyjacielem założyć herbaciarnio-kawiarnię (lokal "na miejscu"+sklep) w Trójmieście. Mamy zarezerwowany lokal, ale właściciel, co jasne, nie będzie długo czekał, więc decyzję musimy podjąć szybko. Zaś decyzja zależy od możliwości uzyskania finansów na nasze przedsięwzięcie.
Jestem studentem studiów dziennych (4ty rok), zaś przyjaciel nie studiuje, ale nie jest jeszcze zarejestrowany jako bezrobotny. Rozumiem, że po zarejestrowaniu mógłby liczyć na 13,5tys. dofinansowania z PUP... (?)
Obecnie mamy 10.000 zł środków własnych, co stanowi 1/6 potrzebnej kwoty.
Czy są w naszych warunkach jeszcze jakieś inne możliwości uzyskania pieniędzy na rozpoczęcie działalności?
pozdrawiam forumowiczów i z góry dziękuję za zainteresowanie moim postem
...
wiem, że to należy do innego wątku (tam również zadam pytanie), ale przy okazji zapytam: czy jest szansa na uzyskanie kredytu - komercyjnego lub z innych instytucji - na start przy braku udokumentowanych zarobków? (obecnie z nieudokumentowanych dochodów, w tym umowy zlecenia, co pewnie, zwłaszcza przy krótkim okresie trwania tej umowy, jest dla banku równoważne z nieudokumentowanymi, mamy 3000 zł/mies)