Witam!
Poszukuje człowieka, który mieszka poza polską(Niemcy, UK, Francja, Włochy) i mógłby załatwiać części na szrotach, oraz samochody.
|
Sprowadzanie części i samochodów. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam!
Poszukuje człowieka, który mieszka poza polską(Niemcy, UK, Francja, Włochy) i mógłby załatwiać części na szrotach, oraz samochody.
Witam.
ja co prawda prowadzę już taki biznes. ale pamiętaj o obowiązkach importera: Obowiązki wprowadzających pojazd na rynek określa Ustawa z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji: Art.11 1. Wprowadzający pojazd jest obowiązany zapewnić sieć zbierania pojazdów, (.) obejmującą terytorium kraju w taki sposób, aby zapewnić właścicielowi możliwość oddania pojazdu wycofanego z eksploatacji do punktu zbierania pojazdów lub stacji demontażu położonych w odległości nie większej niż 50 km w linii prostej od miejsca zamieszkania albo siedziby właściciela pojazdu. 2. Wprowadzający pojazd może zapewnić sieć na podstawie umów z przedsiębiorcami prowadzącymi stacje demontażu. Art.12 1. Wprowadzający pojazd, który wprowadza na terytorium kraju nie więcej niż 1000 pojazdów w roku kalendarzowym może nie zapewniać sieci. 2. Wprowadzający pojazd, o którym mowa w ust.1, który nie zapewnia sieci (...) są zobowiązani do wniesienia na odrębny rachunek Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, opłaty w wysokości 500 zł od każdego pojazdu wprowadzonego na terytorium kraju. więcej info na stronie psrp.org
Dzięki za informacje, ale przy sprowadzaniu samych części terz mnie to dotyczy? Czy tylko kiedy sprowadzam samochód i nie muszę chyba płacić tych 5-ciu set zł. jeżeli przywoże samochód który rozbiorę na części. Pisałeś że zajmujesz się tym biznesem to może mógłbyś zdradzić gdzie się zaopartujesz? Pisz na PW. Dzięki.
Przy sprowadzaniu części nie. Tylko wtedy kiedy sprowadzasz samochody z przeznaczeniem na części lub dalszą sprzedaż/dystrybucję. Źródła nie mogę Ci niestety podać w obawie przed tym aby mi nie wyschło ;) pozdrawiam i powodzenia, a jakbyś chciał technicznej pomocy to tak jak polecałem --> http://www.psrp.org
Ok, dzięki za informacje.
Służę uprzejmie.
w razie czego się odzywaj. jeśli chodzi o recykling, sieci zbierania pojazdów itd. to trochę wiem. import to też moja działka...
Ciekawy artykuł pojawił się na temat recykling w Auto-Świecie.
Czytał ktoś może?
Prosze o informację, sprowadzilam auto z Włoch i chce je sprzedac bez rejestracji. Czy da sie to zrobic i w jaki sposob? Czy mozna sporzadzic nowa umowe z poprzednim wlascicielem auta? Jak to wyglada od strony prawnej.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Od strony prawnej to nie wyglada, ale jak myslisz jak sa sciagane i sprzedawane samochody z Nimec, Usa?
Witam!
Jestem zainteresowany wspolpraca. Mieszkam ok 600km od Zgorzelca. Dobrze znam rynek motoryzacyjny na tym terenie. Kontakt bmundautohandel@hotmail.de lub 00491717588596 (Marcin)
|
|