|
Sprowadzanie telefonów z UK |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, jestem jeszcze dość młody, uczę się więc nie myślę nawet o zakładaniu działalności gospodarczej :). Wpadłem na pomysł aby sprowadzać telefony z uk i irlandii. Idąc najprostszą drogą porównałem ceny kilku przykładowych modeli na ebayu i allegro i były róznice około 200zł na modelu. Na początek chciałbym zamówić na ebayu 2 sztuki jakiegoś modelu na próbe i sprzedać je na allegro (oczywiście nówki). Jesli sprzedam z jakims zyskiem to zamówie nastepne, być moze inne modele i bedzie się to kręcić. Chodzi o to żeby sobie dorobić, mam znajomych którzy mają dobrze prosperujący sklep gsm więc z simlockiem polskim menu itp nie będzie problemu. Jesli sa jakieś przeszkody o których ja nie wiem, albo można zdobyć jakoś tanie j telefony to proszę o info :). Piszę tutaj o kilku sztukach na miesiąc nie jakiejś masowej sprzedaży :)
Nie wiem ile kosztuje przesyłka z UK do PL, ale to też powinieneś uwzględnić. Kolejna bariera to czas oczekiwania, bo najpierw ktoś zamawia u Ciebie, dopiero potem Ty w UK. A ile można czekać na zamówiony telefon? NAjwyżej tydzień. Następna sprawa to co z gwarancją? I czy ktoś z UK wyraża zgodę na wysyłkę za granicę. A tak poza tym skoro to tak genialnie proste to dlaczego ktoś kto chce kupić telefon, sam nie zamówi w UK? Jakbyś znalazł jakieś hurtownie to inna sprawa.
Ja miałem na myśli to, że najpierw ja sprowadzam sobie telefony a potem je wystawiam/sprzedaje. Gdy nie zdążę ich sprzedać albo ich nikt nie kupi to zawsze można zrobić prezent rodzinie albo poszukać innego kanału sprzedaży, jeśli chodzi o wysyłke to pytałem się sprzedawców i nie było problemu jeśli chodziło o Polskę. Mam również rodzinę w Irlandii więc gdyby były jakieś problemy można robić to za jej pośrednictwem. Cena przesyłki - przy paru sztukach nie jest wygórowana kiedyś już kupowałem raz telefon na ebayu i paczka z Londynu szła tydzień, płaciłem 50zł :). Jeśli chodzi o gwarancje to nie wiem czy nie można się serwisować u polskiego przedstawiciela marki telefonu, a jak nie to wspominalem mam rodzine w irlandii a znajomych w uk więc mogą co nieco pomóc załatwić :)
Skoro jest tak jak mówisz i całe "upolskowienie" telefonu (wgranie PL menu) będziesz miał za darmo to myślę, że może warto spróbować. Tylko najpierw popatrz na Allegro jakie telefony dobrze schodzą. Nie wiem w jakim masz stanie konto na Allegro (gwiazdki), ale takie rzeczy jak telefony ludzie chętniej kupują u SS i osób z dużą liczbą pozytywów.
Vem.Group, Pamiętaj że takie telefony są tańsze niż te "Polskie" nawet jeśli wgrasz sam Polskie menu. Chodzi o to że nie ma na nie polskiej gwarancji, a do irkucka nikt nie pojedzie by zareklamować telefon.
Czy ta różnica już wynika pomiędzy takimi telefonami? Czy pomiędzy telefonami polskimi ?
Musisz się również liczyć z tym, że paczki z UK do PL często 'giną po drodze'. Naprawdę wiele jest nieuczciwych osób pracujących na poczcie więc może być tak, że zamiast telefonu za 1 tys PLN otrzymasz szczątki 'Wyborczej' (jak mój znajomy).
Weź również pod uwagę fakt, że nie każdy na ebay.uk chce wysyłać przesyłki za granicę, a jeśli nawet to musisz mieć konto walutowe, z którego możesz płacić funtami. Imho, jeśli nie masz znajomości w UK lub kontaktów biznesowych to raczej na tym interesie nie zarobisz. Przecież każdy mógłby zamówić sobie koma na angielskim e-bay'u; do tego nie potrzeba wielkiej znajomości angielskiego. Moim zdaniem pomysł nietrafiony. Pozdrawiam i udanego 2007 życzę;]
nie pomysl nie jest zly tylko nie w takim wykonaniu!!
Zapomnieliscie jeszcze o tym ze tak jak w polsce tak i za granica tez sa przekreci i mozna umoczyc kase na jakims felernym telefonie. po wgraniu polaka i zdjeciu sima tracisz gwarancje. jesli telefon jest nowy to powinienes dac wlasna gwarancje lub napisac ze nie ma awtedy nie dostaniesz tyle co za nowy kupiony w kraju. Z cenami tez jest roznie. Jak ja bym to widzial? Sam musial bys sie spakowac io wyjechac najlepiej do angli bo tam sa telefony tansze wiecej mozna tego kupic... I samemu z angli bezposrednio wysylac do polski. Z tego co wiem pare osob na allegro juz tak sie trudnilo. Kokosow nie zrobisz ale srednia krajowa bez problemu zarobisz...
Albo najlepiej niech ta twoja rodzina w irlandi kupuje telefony w jakiejs hurtowni i wysyla do ciebie telefony.Nie bedziesz musial kupowal na ebayu ale oni za darmo tez nie beda robic
fakt telefony w Uk są dużo tańsze sam teraz jestem w Anglii od ponad 7 miesięcy i jeszcze nastepne 6 tu zostane.
Jesli chodzi o telefony. Piszesz ze masz znajomych mająchyh komisy i serwisy GSM. Zapytaj sie ich jak wygląda zdejmowanie sim locka z nowych telefonów? Są one często na systemach symbian i mają nowa generacje simlock. Nokia N0seria czyli N70 N80 N90 N91 itpitp Na tych modelach mozna zarobić jednak zdjęcie simlocka uzależnione jest od sieci. Przykłąd ja kupiłem Nokie N90 i ma simlocka Vodafone i aby go zdjąć musiałem sie udac do sklepu Vodafone oni zabrali telefon i odblokowali go koszt 20funtó. tak jest gdyż teraz sieci blokują telefony nie da sie zdjąc kody jak w starszych modelach kodem. W Polsce z tego co wiem jest to juz możliwe jednak koszt takiej zabawy jest w granicy 200-300zł od sztuki. Niechce cie straszyć ale jeśli chodzi o simlock i polskie menu w nowszej generacji telefonów (bo raczej na tańszych to niewiele zarobisz) to można sprowadzać ale musi być to telefon odblokowany i o polskim menu zapomnij. Zobacz na Allegro jak stoją telefony odblokowane i te z simlockiem na angielską sieć co nib ymożna je tanio spokojnie odblokować. Pozdrawiam i życze udanych biznesów
z tymi simlokami nie jest tak tragocznie kwestia dobrego sprzetu i dojsc. jesli ktos siedzi w tym temacie od dluzszego czasu to sobie poradzi bez problemu ale jesli juz ma dojscia to w polsce na tyle dobrze zarabia ze mu sie nie oplaca wyprowadzac z polski
ewentualnie mozna tez sie dogadac z takim komisiem na zasadzie tylko samego importu i kasa sie jakos podzielic zeby to jakos rozgrysc jest sporo pomyslow mi sie wydaje ze kasa do wyjecia ale moze dla tego ze sam spedzilem troche czasu w GSSM amatorsko i raczej hobbystycznie ale swoje umiem i dojscia tez sa wiec ja bym sie pakowal gdyby nie to ze najpierw chce z czyms innym wystartowac pozdrawiam
|
|