witam
staram sie o dotacje z pup za ktore chcialbym sprowadzic sprzet z irladnii o wartosci ok 19 000 zł po przeliczeniu z euro. chcialbym wiedziec co musze zrobic zeby wszystko bylo ok.
|
Sprowadzenie sprzetu z irlandii |
Sprowadzenie sprzetu z irlandii
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
witam
staram sie o dotacje z pup za ktore chcialbym sprowadzic sprzet z irladnii o wartosci ok 19 000 zł po przeliczeniu z euro. chcialbym wiedziec co musze zrobic zeby wszystko bylo ok.
Witam
Trzeba mieć fakturę za towar.Następnym krokiem jest rozliczenie intrastat do urzędu skarbowego.To może zrobić agencja celna. Pozdrawiam
a czy cos sie za to placi??
Za rozliczenie intrastatu płaci sie i zwykle jest to kilkadziesiąt złotych od pozycji taryfikacyjnej.
a czy bede musial placic clo?? jezei bede mial euronip to czy bede musial kupic bez vat-u, powiem szczerze ze mi sie nie oplaca bez vat-u poniewaz to sa pieniadze z doplat na rozpoczecie dzialalnosci i nie chce sam placic vatu, chociaz jakos bym temu zaradzil bo moglbym wtedy z tym pieniedzy co poszly by na vat kupic inny sprzet.
Nie ma cła na towary unijne jak też nie dokonuje sie odprawy celnej.Poprzez intrastat rozlicza się tylko vat.
czyli vatu nie bede placil tam w irlandii?? sorry za takie pewnie banalne pytania, ale serio wogole sie w tym nie potrafie rozeznac poprostu nie moja dziedzina
Witam
Po to są firmy takie jak moja,żeby inni mogli zająć się swoją dziedziną.Faktura irlancka wystawiona na polską firm powinna być wystawiona VAT NA czyli vatowi nie podlega.Natomiast vat należy zapłacić w Polsce. Pozdrawiam Joanna
a czy to jest konieczne aby byla bez vatu?? nie moge poprostu kupic z vatem??
Można kupić z Vatem a potem tylko różnicę dopłacić w Polsce.Jednak prawidłowo powinno być bez Vatu.
a ile wynosi ta róznica??
Nie wiem ile wynosi vat w Irlandii ale zapewne jest niższy niż u nas.Jesli będzie to np 16 % to w Polsce trzeba dopłacić 6%.U nas jest 22% i jest to jeden z najwyąszych w UE.
Witam
Jesli chodzi o VAT z irladii nie jestem pewny ale z tego wiem to jest bardzo podobny do Polskiego 21,5% Jesli bedziesz zakupywal towar w irlandii kazdy sprzedawca wystawi ci fakture VAT, odnosnie rozliczen w Polsce nie wiem bo sam prowadze dzialalnosc gospodarcza w Anglii Pozdrawiam
Nowyużytkowniku" jeśli starasz się o dotacje z PUP to pewnikiem nie masz jeszcze założonej działalność a jak nie masz działalności to nie masz NIPu UE. Zasada jest taka -najpierw musisz mieć działalność-być VATowcem,występujesz do swojego US o nadanie VATNumberu(to będzie Twój polski NIP poprzedzony przedrostkiem PL)- nadanie wraz z aktywacją w Brukseli to jest zazwyczaj 3 tygodnie...... wtedy mając aktywny VAT Number ściągaj ten towar z Irlandii na Fakturę (jako Wspołnotowe Nabycie towarów) z zerowym VATem- VAT rozliczysz w PL wg naszych stawek.Nie kombinuj z kupnem na osobę fizyczną bo zapłacisz w Irlandii pełen VAT i nigdy go nie odzyskasz(ani nie płać różnicy VATu)- bo w tym momencie koszt podatku VAT zapłaconego w Irlandii bedzie liczony jako Twój wydatek- czyli kwota 19000 pln będzie kwotą brutto- kupisz mniej towaru niż wcześniej zakładałeś. Deklaracje Intrastat o których pisała "persja" będziesz misiał składać do UC (a nie skarbowego) i to dopiero w następnym miesiący po tym jak zrobisz MILIONKA obrotu( czego chyba wszyscy Ci życzymy) -wtedy uderzaj do "persji" a pewnikiem Ci pomoże w temacie:))))))))))
Jeszcze jedno-miej świadomość że w tej dokumentacji z tych funduszy musisz mieć wszystko na tip top-tak więc zakup na osobę fizyczną raczej odpada..... Powodzenia
milas dzieki za odpowiedz, ale ja juz wniosek zlozylem. i wpisalem w nim kwote 17 tys zl. za ta maszyne, i chcialem kupic z calym vatem tam w irlandii i pozniej zaplacic roznice w polsce tak jak mi to doradzila persja a kwote taka musialem wpisac poniewaz oni mi zwroca tylko tyle ile bedzie na fakturze, czyli ten vat w polsce bym musial zaplacic za wlasne pieniadze A jezeli chodzi o ta deklaracje intrastat to nie musze jej skladac, tak??
Sprawdź również podobne tematy:
- Sprowadzenie małego drobiazgu z USA
- Sprowadzenie słuchawek z USA. Jak to zrobić? - Sprowadzenie zywnosci z zagranicy - Sprowadzenie elektronarzędzi i komputerów z Niemiec? - Sprowadzenie kilku motocykli z Anglii. - Sklep z ubraniami, sprowadzenie z Chin.... - Grupa handlowa, sprowadzenie i handel odzieżą - Sprowadzenie towaru a vat sprzedaz dalej na promy(bez vatu - Sprowadzenie auta "na kołach" z Niemczech. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|