Witam!
Od pewnego czasu myślałem, że jest pomysł na e-biznes, który mógłby wypalić. Wiadomo ludzie żyją na kredyt itp etc. Mianowicie chodzi o e-serwis pożyczkowy, dzięki któremu ludzie mogliby uzyskać pieniądze na zakupy w sieci (aukcje, sklepy). Działalność firmy skupiałaby się na udzielaniu pożyczek, ale i też w pośrednictwie przy ich udzielaniu. Kapitał jaki jest potrzebny na start to około 100-250 tyś. złotych (a więc dosyć skromny jak na początek). Sam pieniędzy na takie coś nie mam ponieważ jestem 18-latkiem. Powiem wprost, chodzi tu o zawiązanie spółki z.o.o., w której każdy potencjalny inwestor nabyłby udziały, a co za tym idzie decydował bezpośrednio o jej losach. W zamian za to chcę dostać 20% udziałów ze spółki oraz stanowisko prezesa zarządu (nie chodzi mi tu o pensje, opłacałbym sobie składkę ZUS, a zarobki byłyby prowizją od zarobionych przez spółke pieniędzy tj. jeżeli zarobi 10 000 to ja mam 2 000). Zrobiłem już mniej więcej kosztorys tego przedsięwzięcia. A co do sprawy zebrania kapitału to sprawa jest otwarta - inwestorów może być nawet 1-40 (tak do czterdziestu) po 5000zł. Wiadomo, że samemu się raczej nic nie zdziała, ale współnie możemy coś ciekawego zrobić. Wracając do tych 20% udziałów to nie chce ich mieć za darmo tylko uzyskać w formie pożyczki, którą spłaciłbym po max 5 latach. (oczywiście zabezpieczenie w postaci weksla kaucyjnego). Przewidywana dywidenda wynosiłaby około 45% całego zysku spółki (reszta 55% reinwestowana). A wracając do pośrednictwa przy udziale pożyczek to sprawa jest jeszcze do obgadania. Wszelkie opinie na ten temat są mile widziane oprócz tych w stylu "do pieluch" etc. Ja podchodzę do tej sprawy poważnie. Więc proszę o to samo forumowiczów. (Przepraszam, że się powtarzam, ale poprzednim razem zamieściłem to w mało popularnej kategorii)