|
Sprzątanie i zakupy |
Sprzątanie i zakupy
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
MAm pewien pomysł na własny biznes, ale nie wiem, czy to jest opłacalne. Chcę założyć małą firmę sprzątającą, zatrudniajacą kilku pracowników, zajmijących się sprzątaniem głównie w mieszkaniach prywatnych, opieką nad ogrodem(koszenie, odśnieżanie itp) oraz innymi tego typu usługami np. dodatkowo zakupami na telefon, zawożeniem i odbiorem rzeczy do pralni itp. Czy ktoś może mi doradzić, czy to ma sens? Jak duże środki mogą być na to potrzebne?
Witam,sam o tym myslalem,sens ma oczywiscie pod pewnymi warunkami-sam pomysl to 20 % sukcesu liczy sie jak to zrealizujesz co bedzie taka oferte wyrozniac.Taka dzialalnosc ma wiele zalet,najwieksza jest to ze glownymi kosztami sa koszta zatrudnienia pracownikow,stad koszt ewentualnego upadku takiego przedsiewziecia jest niski w porownaniu do innej dzialalnosci.Z tego wzledu zatrudnianie od razu kilku pracownikow jest nieuzasadnione,najlepiej zaczac od siebie oraz jakichs odwaznych znajomych ktorzy byliby sklonni sie w to zaangazowac.Co do kosztow to juz sprawa indywidualna zalezna od lokalizacji firmy zakresu dzialalnosci itp
Taki pomysł był już kilka razy podawany na tym forum, więc chyba szykuje się w tej branży spora konkurencja. Wg mnie dobrze, że nie myślisz tylko o takich czynnościach jak sprzątanie, ale od razu myślisz o szerszym zakresie usług: pielęgnacja terenów zielonych itd. Radzę ci pooglądać co oferują twoi konkurenci np www.prof-us.com.pl, którzy wykonują sprzątanie, zajmują się ochrona mienia i ochrona terenów zielonych.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|