|
Sprzątanie |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy ktoś może orientuje sie czy ma sens zorganizowanie serwisu sprzątajacego w mieście 40 tysięcznym.Mam na myśli mycie okien,sprzątanie w domach , koszenie trawy, opiekę nad dziećmi..Na telefon.Tak jak to hula na zachodzie.
Zależy od zamozności miasta, im dalej na zachód tym łatwiej z tego typu usługami trafić do klienta.
Niestety lubelskie,ale przecież dużo ludzi ma kasę i nie wszyscy mają gosposie na stałe,a dużo ludzi nawet nie wie kogo poprosić o taką przysługę.
Dzięki za odpwiedź na moje pytanie-sklep z odzieżą używaną.
Też myślałam o czyś takim jak firma sprzątająca i może to wypalic pod warunkiem, że ekipa sprzątająca będzie uczciwa. Pozatym trzeba mieć też dobry sprzęt jak chce się sprzątać w biurach. Najlepiej zacząć interes w okresach przedświatecznych, no i reklama to podstawa. W małej miejscowości to nie wypali, wszyscy sie znają, jeden drugiego się wstydzi no i kasy brak na takie luksusy. Powodzenia. :wink:
To ja już mam dość.Ręce mi opadają.Jakiego tematu nie rusze , gleba.Niedługo zostanę specjalistą we wszystkich biznesach.Szmaty zamknełam rok temu i mam bol do głowy , parę groszy na start i zero pomysłów.
Co prawda nie mój, ale przy odpowiednim zaangażowaniu i chęci do nauki oraz ODPOWIEDNICH nauczycielach może się z tego pojawić szybki dochód. Najlepiej napisz do mnie - gg 2136075.
A moim zdaniem taki serwis sprzatający może wypalić, jeśli np. masz samochód którym możesz przetransportować trochę gratów i zainwestować w jakieś odkurzacze itp...W końcu taki spręt nie kosztuje teraz zbyt wiele...
Powiem szczerze, że ja też noszę się z zamiarem czegoś podobnego otworzyć, ale jak będzie? To jeszcze nie wiem.. Pozdrawiam:)
Mam samochód,jeżdżę,nie boję się wyzwań.Myślałam o sprzątaniu , myciu okien, zamówienia na telefon.Można przecież sprzątać po remontach , kosić trawę, zatrudniac nauczycielki do odrabiania lekcji z dziećmi,zostawać z dzieciakami na godziny.Sama nie wiem , na pewno przy otwrtym, bogatszym środowisku można taki temat rozwinąć.Tylko nie wiem jak zatrudniać wtedy ludzi.Przecież na stałe etaty to bez sensu, a nie wiem jak z umową zleceniem czy coś takiego.
Cześć.
Do takiej pracy zatrudnia się pracownika na umowę o dzieło tzn. zlecasz mu wykonanie konkretnej pracy np. umycie okna i umawiasz się, że za to otrzyma 2,00 zł. za 1 okno. No i ZUS mniejszy.
Dzięki Gosia, szkoda, że nie mieszkasz bliżej , może razem coś byśmy stworzyły..Umowę o dzieło za każdym razem kiedy dzwonię do niej ,że jest potrzebna?I Jeśli przed świętami bym potrzebowała kilku dziewczyn to od każdej płacę ZUS? Czy może po prostu od zlecenia płaci się taką składkę. Prawdę powiedziawszy to jestem w tym zielona.W sklepie zatrudniałam na normalną umowę o pracę dwie stałe pracownice i płaciłam za nie ZUS.
Hallo!
Tak, dla każdej osoby musi być osobna umowa odzieło. Więc jeśli zlecasz pracę 3 osobą to muszą być trzy umowy ale przecież nie musisz wszystkiego pokazywać to jest taka praca, że jeśli sprzątasz u sąsiadki w domu to nikt o tym nie musi wiedzieć więc nie robisz umowy. To tak jak z opiekunkami do dzieci, nikt nie odprowadza za nich składek ani nie sporządza umowy. Zresztą na zgłoszenie osoby do ZUS masz 7 dni więc jeśli sprząta dziewczyna przez tydzień w domach i nic się nie wydarzyło tzn żadnego wypadku, żadnej kontroli to jej płacisz za pracę i nie zgłaszasz (oczywiście musicie się wcześniej umówić na takie warunki bo inaczej ona sama cię zmelduje). Sprzątanie w firmach wygląda inaczej tam wszyscy patrzą na ręce więc lepiej nie ryzykować z pracownikiem "na czarno:.
Zwykle zleca się sprzątnięcie (umowa o dzieło) bądż sprzątanie(umowa zlecenia). Czy jest 5 osób czy 15, czy mają miotły czy odkurzacze to już sprawa przyjmującego zlecenie przedsiębiorcy.
Sugeruję więc symboliczne zlecenia dla 3 osób reszta na podstawi ustnej umowy a potem ewentualne papierowe potwierdzenie :wink: Do sporządzenia umów o dzieło czy też zlecenia radziłbym zatrudnić jakiegoś prawnika. Przestrzegam przed tym bo jeżeli kogoś zwolnisz a ten złoży pozew do sądu pracy o przywrócenie na stanowisko pracy możliwe jest, że pomimo nazwy "umowa o dzieło" czy "umowa zlecenie" zostanie to potraktowane jako umowa o pracę. I będziesz musiała przywrócić taką osobę do pracy i wypłacić kwotę pieniężną za czas pozostawania bez pracy.
Kolego Thor.
Coś Naszym Dziewczynom na forum Liowej i Gosi mącisz w głowie, a rzekomo jesteś prawnikiem. Przypomnę Ci więc, że umowa zlecenia i umowa o dzieło są umowami cywilnoprawnymi sporządzanymi na czas wykonania określonej usługi/dzieła. Usługa wykonana, koniec umowy i nie ma to nic wspólnego z Kodeksem pracy. Co do wzoru umowy, to nie jest potrzebny prawnik, ale mądry Gość, który zna się na rzeczy. Ponadto Gosia i Liowa. Opracowując taką umowę możesz zamieścić klauzulę o np. takiej treści: podatek od czynności cywilnoprawnych opłaci biorący zlecenie. Koniec. Kropka. Żadnych zusów, srusów. Oni niech okradają innych zgodnie z Ustawą... Tylko podatek od czynności cywilnoprawnych (tutaj chyba zmienił się procentowo – bynajmniej chciano tak zrobić, ale nie jestem pewien). Pozdrawiam. Mirosław
Witam wszystkich serdecznie!
Mieszkam w 20 tys miasteczku w woj. Śląskim. Chodz jest to male miasteczko ale leży w obrębie dużych aglomeracji.Podobnie jak dziewczyny chcia łbym od przyszlego roku stworzyc firmę zajmującą się sprzątaniem miekszań,biur, sklepów, myciem okien, koszeniem trawników, odsieżaniem, praniem dywanów i itd. Interesuję mnie natomiast jedna rzecz, w jakis sposób powinno zatrudniać się pracowników do takiej firmy? czy przykładowo, sprzątaczke pracującą w szkole mogę po godzinach zatrudnić w mojej firmie? jeśli tak to na umowę-zlecenie? oraz czy zakładając taką firmę można starać sie o jakies dofinansowania lub inne środki z UE lub urzędu pracy? prosiłbym bardzo o pomc w tej sprawie. Z gory serdecznie dziękuję.
|
|