|
Sprzedam dobry pomysł lub dwa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam. w sumie tak z ciekawoscie chcialbym zapytac co do Twojej propozycji czy bedzie wielkim zlamaniem tajemnicy z twej strony jezeli napisalbys o jakiej kwocie mniej wiecej mowa jest na zalozenie tegoz biznes i jakie warunki musza byc spelnone np wilkosc miasta itp. Jak cos to moj numer gg 4503852
Witam
Na początku zaznaczę, że jestem zupełnym laikiem - nie mam zielonego pojęcia o prowadzeniu biznesu. Mam jednak pomysł, który wydaje mi się, że będzie wielkim sukcesem - jest to coś nowego, czego jeszcze nie ma. Już mi to chodzi po głowie od ponad roku. Zyski z tego interesu będą bardzo duże (możliwe że nawet w milionach) ale trzeba będzie zainwestować spooooooro - nie jestem w stanie podać konkretnych wartości bo niestety się nie znam na tym, ale w grę wchodzą m. in. reklamy w radiu i billboardy (teren całego kraju) - żeby dobrze wypromować, zwłaszcza na początku, bo to jest od razu biznes na dużą skalę. Czytam tutaj o formie sprzedaży takich pomysłów - że właściwie nie ma gwarancji, że ktoś go nie ukradnie posługując się znajomym, jak również że właściciel pomysłu nie zwinie się z pieniędzmi nie mając tak naprawdę nic na sprzedaż - ja proponuję następujące rozwiązanie (ale oczywiście jestem otwarta na inne propozycje, bo to Wy znacie się na takich interesach, nie ja) abym dostała jakąś zaliczkę na początku, następnie przekazuję pomysł i potem dostaję resztę wg tego jak się umówimy. Myślę, że w przypadku ewentualnego oszustwa z którejkolwiek strony takie rozwiązanie będzie najmniej krzywdzące, bo jak ktoś mi pomysł ukradnie to przynajmniej coś dostanę, a jeśli ja bym kogoś oszukała to będąc w stanie zainwestować takie duże pieniądze to będzie to niewielka strata. Oczywiście mam nadzieję, że tak się nie stanie. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam
Sprzedawanie pomysłów polega trochę innym zasadom :)
Sam pomysł, idea to za mało aby żądać za niego określone kwoty. Jeżeli chcesz coś na tym zarobić to przygotuj: opis pomysłu w formie skróconej, bez szczegółów - tzw zarys idei z podstawowymi informacjami: ilość potrzebnego kapitału, branża ( ogólnie: HANDEL, USŁUGI, PRODUKCJA, itp), wymagana wkłady własne inne: (budynek, lokal, działka, samochód- ewentualnie kwota potrzebna na zakup maszyn i urządzeń), wymagane uprawnienia i wykształcenie ( nie we wszystkich branżach może każdy działać ) i to zamieść na takim jak to forum. Prócz pomysłu w ofercie kupcowi zaoferuj biznesplan oraz Studium Wykonywalności ( takie dokładne zestawienie danych na czym będzie on zarabiał, jaki jest popyt na dany produkt/usługę, harmonogram budowy/inwestycji/rozwoju interesu itp szczegóły. Tak opracowany projekt możesz z powodzeniem sprzedawać gdyż gość kupujący ma już pewną orientacje czy stać go nie tylko na zapłacenie Tobie za pomysł, ale że może ten pomysł uruchomić bo ma niezbędne środki i uprawnienia. Cóż, pomysły i idee są piękne, i według każdego pomysłodawcy wszystkie można zrealizować, ale rzeczywistość jest bardziej brutalna. W każdym pomyśle trzeba brać pod uwagę uwarunkowania prawne obowiązujące w naszym kraju, a przy niektórych pomysłach też i w innych. Trzeba brać pod uwagę też uwarunkowania terenowe i regionalne - nie wszystkie pomysły dobre w dużym mieście można adoptować do małego miasteczka, czy też wioski. Nie wszystko co może przynosić dochód nad morzem sprawdzi się w górach. Dlatego też w trakcie tworzenia własnej oferty pamiętać należy też o takich szczegółach.
|
|