Stworzyłem więc aplikację internetową, która mi w tym pomogła. Moja praca przerosła wszelkie oczekiwania, gdy zainteresowanie moim programem rosło w środowisku biznesu internetowego.
Zająłem się dystrybucją mojego autorskiego oprogramowania, które z dnia na dzień przynosiło coraz to większy dochód. W końcu byłem zmuszony założyć firmę. Moja praca opierała się jedynie na pozyskanych w przeszłości umiejętnościach programowania oraz wiedzy wynikającej z zapotrzebowania rynku.
Jak się okazało, mój produkt był strzałem w dziesiątkę. Kategoria, w której zacząłem działalność rozwijała się i rozwija nadal bardzo prężnie. Program, którego jestem autorem okazał się brakującym elementem w środowisku marketingu internetowego.
Popyt stale rósł, dlatego wiedziałem że muszę rozwijać stale swój projekt. Pojawiały się kolejne wersje a klientów przybywało, mimo iż cena jednej licencji była wysoka. Długo by jeszcze opisywać jak kolorowo kształtowała się przeszłość mojej działalności, dlatego chciałbym teraz przejść do faktów i konkretów.
1. Historia
- Projekt powstał w lutym 2006r
- Sprzedaż komercyjnej wersji rozpocząłem z początkiem czerwca 2006r
- W czerwcu 2006r. pojawiła się nowa, druga wersja oprogramowania
- Sierpień 2006r. to wydanie kolejnej ulepszonej edycji programu, która pobijała wszelkie rekordy sprzedawalności
- Następna wersja aplikacji ukazała się w kwietniu br. i obecnie dominuje rynek
2. Statystyka
- W okresie dystrybucji oprogramowania w całej Polsce sprzedałem ok. 500 sztuk
- Średnio w miesiącu program przynosił mi 11,000 zł netto (początkowo ilość miesięcznych sprzedaży była mała, a jak wiadomo średnia obejmuje wszystkie miesiące)
- Sprzedaż początkowa aplikacji była stosunkowo mała do obecnych – przykładowo w poszczególnych miesiącach zarobiłem:
- Listopad 2006: ~ 13,260zł netto
Luty 2007: ~ 18,570zł netto
Kwiecień 2007: ~ 20,100zł netto
1 – 25 Maj 2007: ~12,720zł netto (jako że zbliża się sesja więcej czasu poświęcam nauce aniżeli projektowi) - W całym okresie sprzedaży programu zarobiłem ok. 143,800 zł netto.
3. Koszty
- Podstawowym wydatkiem jest reklama produktu w Polsce (głównie internet) ~1000zł netto miesięcznie
- Prowadzenie księgowości przez biuro rachunkowe – 160zł netto / mc
- Dostęp do internetu – 70zł netto / mc
- Mieszkam z rodziną, dlatego nie ponoszę żadnych kosztów za prowadzenie biura
- Pozostałe opłaty (wydruki faktur dla BR, telefon firmowy, etc.) - 200zł netto / mc
- Nie ponoszę żadnych kosztów za wyprodukowanie pojedynczej sztuki oprogramowania (opakowanie, CD, dokumentacja), gdyż cała sprzedaż jest realizowana drogą elektroniczną
4. Praca
- Wystawienie co tydzień faktur VAT klientom. Opracowałem autorski system do automatycznego wysyłania gotowych faktur VAT via email. Uzupełnienie danych do systemu FV zajmuje ok. 40 minut / mc
- Kontakt z klientami, tzw. support techniczny i przedstawianie oferty zainteresowanym to czas ok. 13 godz. / mc (12h e-mail + 1h rozmowy telefoniczne)
- Prowadzenie forum dyskusyjnego o projekcie – ok. 8 godz. /mc
- Aktualizacja bazy klientów i wysyłka oprogramowania – ok. 2,5 godz. / mc
system do wysyłki - Marketing (reklama, promocja) – ok. 2,5 godz / mc.
5. Podsumowanie
Poświęcając miesięcznie około 27 godz. pracy (to tylko 1,5h pracy dziennie, przy zupełnie wolnych weekendach) oraz wydając przy tym 1500zł zarabiam średnio obecnie około 15,500zł netto (licząc średnią z 3 ostatnich miesięcy).
Dla kogo skierowana jest ta oferta?
Większość z Państwa może uważać, iż nie posiada odpowiednich umiejętności do dalszego prowadzenia wyżej opisanej działalności. W rzeczywistości prócz wymienionych tu przeze mnie wymagań, wystarczy podstawowa znajomość komputera i umiejętność zarządzania małą firmą. Proponowałbym zatrudnienie informatyka-programisty, który zajmie się dalszym rozwojem projektu. Obecne realne stawki w branży informatycznej to ok. 2500 – 3000zł (pensja stała).
Chciałbym podkreślić, że jako student politechniki z małą ilością czasu wolnego (nauka, kolokwia, egzaminy, projekty) można podsumować moją pracę w tym przypadku jako mało efektywną, a projekt posiada olbrzymi potencjał.
Zastanawiają się Państwo dlaczego sprzedaję tak dochodowy interes?
Powód sprzedaży to realizacja nowego projektu, który uważam za równie dochodowy.
Potrzebuję czasu i spokoju na jego wykonanie. Niestety kontakt z klientami, studia i wszystkie inne sprawy związane z prowadzeniem firmy, tej swobody mi nie dają.
Wystawiam Fakturę VAT na cały zakup, czyli istnieje możliwość wrzucenia sobie tego w koszty i odpisanie podatku VAT 22%, ponadto kupujący rozlicza się z kosztów - 19%.
Moja propozycja cenowa to 100,000zł (z VAT) - do negocjacji.
Dla przypomnienia, mój obecny średni dochód z trzech ostatnich miesięcy to 15,500zł, co po pół roku daje ok. 93,000zł.
Nowemu właścicielowi gwarantuję przekazanie całej swojej wiedzy na temat skutecznego prowadzenia wyżej opisanej działalności, wraz ze wszystkimi posiadanymi przeze mnie planami na dalsze aktualizacje i rozwój programu.
Oferuję miesięczną pomoc w zaznajomieniu się z całą strukturą i działaniami firmy.
Wszystkich poważnych zainteresowanych zapraszam do kontaktu PW.