Witam. Jestem studentem i wraz z moim bratem zamierzamy załozy firmę komputerową - sprzedaz akcesoriów w sklepie internetowym oraz w serwisie allegro.pl .
Moje pytania i wątpliwości:
1.Czy z tytułu ze jestem studentem istnieje mozliwość odprowadzania nizsej składki zus?
2.Jeśli nie to firma zostania załozona przez mojego ojca który ma stałą pracę na pełnym etacie i odprowadza składkę zus. Czy w takim przypadku wystąpi konieczność odprowadzania drugiej składki jeśli mój ojciec będzie jedynym pracownikiem tej firmy?
3. Jaka jest najwygodniejsza forma odprowadzania podatku dla małej firmy o obrocie miesięcznym około 5 tys. zł?
4. Jako student nie mam zbyt wiele czasu na formalności związane z księgowościa dlatego co tak naprawde wchodzi w te formalności?
5. Jeśli od poniedziałku zacząłbym "załatwiać" wszystkie formalności to ile czasu zajełoby uzyskanie wszelkich wpisów i numerów.
6. Firma komputerowa z która chciałbym nawiązać współpracę postawiła 4 warunki aby otrzymać dostęp do cen hurtowych:
-prowadzenie działalności gospodarczej
-zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej
-REGONu
-kopii nadania numeru NIP
Teraz czy jest mozliwość wcześniejszego korzystania z ich usług przed kompletnym załozenie firmy?? Bo przeciez wpis do ewidencji, REGON oraz NIP wymaga czekania około 1 miesięca i 1 tygodnia. I jaki dokument świadczy o tym iz prowadzę działalność gospodarczą??
7.I najwazniejsze pytanie: ukryte koszty które będę zmuszony ponieść (oprócz podatku od sprzedazy)
Dziękuję....[/list]