|
Sprzedaz artykułów w serwisach intenetowych typu allegro... |
Sprzedaz artykułów w serwisach intenetowych typu allegro...
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam chcialbym podjac sie sprzedazy na allegro, ebay-u. Mam kontakty w Dani i moge z tamtad sprowadzac za darmo lub po bardzo okazyjnych cenach telefony komorkowe, wszelkie RTV itd. Chcialbym zajac sie sprzedaza tego na allegro ale z tego co wiem to na jednym koncie mozna do 1000zl bo inaczej czepia sie urzad skarbowy. Moze ktos wie jak sie zajac tego typu biznesem? Zapewne trzeba zalozyc firme i placic wszelkie oplaty od zarobku itd. A co z zakupionym sprzetem w Dani? Czy musze miec na to jakies umowy kupna? Jak dotad sprzedaje na allegro telefony i tym podobne rzeczy ale w malych ilosciach bo boje sie skarbowego. Czy ktos wie jak sie zajac tym na wieksza skale? Pozdrawiam i czekam na pomysły.
Tobie potrzebny NATYCHMIAST dobry doradca podatkowy. Innej mozliwości nie widzę, bowiem jak widać z treści Twojego jakże zlozonego pytania naryszyles już to co zawarte w KKS, a co ma odnisienie do właściwych ustaw. Taki pierwszy z brzegu, art. 15 ust. 2 Ustawy o VAT: "Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych." Znam takich którym US nalozył kary, podliczył VAT i dochodówkę. Więcej parę razy niż na tym zarobili. Pozostaje zyczyć powodzenia.
tak masz racje placisz podatek ale jak Twoj zarobek przekroczy 1000zl,ale nikt nie kaze prowadzic dowodu kupna danego towaru.Jak cos to sprzedajesz po kosztach:P
Błagam, jeżeli masz tak doradzać to wstaw tylko ikonkę i nic więcej. Przez takie "porady" typu "sprzedajesz po kosztach" możesz narazić kogoś kto kiedyś to przeczyta na DUŻE problemy. W działalności gospodarczej owszem występuje pojęcie straty ale to, że ktoś nie uzyskuje nadwyzki przychodów nad kosztami nie oznacza automatycznie, że ma wstawić wszelkie prawne regulacje do piwnicy lub wyrzucić do kosza. Co innego gdybyś zadał pytanie czy mogę sprzedać przedmioty, ktore nabyłem na swoje i potrzeby i teraz chcę się ich pozbyć. Wątek wskazany do "działu podatkowego".
Jak chcesz mieć wszystko legalnie to załóż działalność gospodarcza,ale gdybym ja mial kontakty w dani i moglbym kupowac ile chce i co chce bez działalnosci gosp. to w życiu bym tym darmozjadom z sejmu nie dał ani grosza złamanego,matko tutaj poprzednik napisał odrazu doradce podatkowego jasne odrazu weź zatrudnij caly sztab do tego jak kręcić biznes,jezu ludzie czy myślenie jest aż tak bolesne.Handel na allegro jest prosty jak but, jest kilka inteligentnych ludzi na allegro którzy maja dojścia i kontakty w różnych państwach i o dziw nie daja durnych podatków dla tych darmozjadów,wystarczy troche pomyśleć a wszystko staje się jasne.Skoro nie możesz brać na jedno konto to co za problem założyć 10 następnych.Na allegro siedzi koleś który ma 22 konta na całą swoją rodzine w tym kilka na swój adres i teraz pytanie co mu może zrobić państwo?odpowiedź: może go pocałować w d.... Ludzie zakładają działalność głownie po to w tym interesie by brać z hurtowni bo tylko takich klientów oni oczekują i koniec kropka a nie jakieś tu ludzie artykuły bzdury piszą o prawie.Mam nadzieje że cie to troszke oświeciło
Nasętpny z blyskotliwymi pomyslami na przyszłość... forum stacza się zanim sie rozwinęło. Trafnie jak diabli - czy myślenie jest tak bolesne i trudno przeczytać całość zanim się nakresli potok myśli z którego wynika tyle że - działaj na żywioł, już zreszta handlujesz telefonami, a co tam, handluj dalej, założ sto kont a allegro nie przekaze twoich danych na żądanie US (najwyżej babcia się będzie tłumaczyć), handlujący podobnym towarem z zarejestrowna DG nie napiszą donosiku - odrobinę więcej zorientowania chociazby w priorytetach w zakresie kontorli wyznaczonych przez MF na dany rok. Rozumiem, że cieżko też zajrzeć na fora podatkowe gdzie zrozpaczeni nieświadomi drobni sprzedawcy "kilku telefonów" łzy rozlewają nad tym co wobec nich zastosował US. Jak się nie chce to wolna wola. Polecam lekturę (nadmienię, że jeden z wielu przypadków): http://skocz.pl/bonq i kontynujacja http://skocz.pl/bonr Trudno przeczytać skromny poradnik zamieszczony np na http://www.ehandel.pit.pl Nikt nie przeczy że handel na allegro jest prosty, ot cała filozofia to kliknąć tu i tam i aukcja wystawiona. Filozofia jest aby móc to powiązać z ramami prawnymi jakie w Polsce obowiązują i spac spokojnie, a nie krzyczeć że "darmozjadów karmić nie będę". Czekam na kolejne równie fascynujące podpowiedzi dla autora wątku.
Znalazł sie k... doradca podatkowy ty chyba faktycznie za dlugo siedzisz w tej branzy człowieku albo już jesteś przemęczony.Tak się panie mmmmmm składa że handluje już 4 lata na allegro a ty jak sprzedasz chociaż jedną rzecz na allegro to będziesz dla mnie Bogiem bo z tym swoim prawem to co najwyzej to możesz zostać prawnikiem a nie handlowcem bo tyle się znasz na tym biznesie co ja na hodowli jedwabników.Zanim coś napiszesz o tych kontach to pomyśl z 20 razy a potem gadaj takie bzdury.Szkoda gadki bo tylko nie którzy wiedzą jak można obejść pewne luki prawne nie łamiąc przy tym prawa.
Radziu, ochloń nieco ponieważ wkraczasz widzę w przytyki personalne i kropki za literkami zaczynasz stosować, co jest oznaką wyjątkowej słabości charakretu, a mienić się chcesz wszak za obeznanego handlowca którego jedną cech zasadniczych powinien być właściwy stosunek do ludzi - także być może do mnie jako potencjalnego twojego klienta dokonującego zakupu na .... allegro.pl
Poza tym mało mnie interesuje czy handlujesz 4 lata czy więcej, w nieświadomości to możesz być nawet i dożywocie, natomiast twoją wypowiedz trzeba zostawić dla potomnych i co bardziej światłych w tym co zawarte jest ustawach aby mieli nieco ubawu w ten trudny czas. Bowiem te ustawy i in. jak mniemam z twojej wypowiedzi to tylko o nich słyszałeś. O lekturze ani chybi pomysleć juz sie nie chciało. Zadnych merytorycznych argumentów, nic co mogłoby komukolwiek cokolwiek podpowiedzieć co ma uczynić, skierowac na właściwe strony, stek bzdur o sprycie oraz darmozjadach i nic poza - oto wniosek z twojego przekazu. I tylko mam do ciebie jedną prosbę - dopisuj do tych zlotych myśli uwagę że "stosujesz sie do nich na własną odpowiedzialność". Ze tez takie przypadki i tutaj trafiać się muszą...
zgadzam sie z Toba w 100% kto mi udowodni panie prawkniku ze nabylem sprzet rtv na sprzedarz a nie po to zeby obejrzec MS??Allegro nie jest tak kontrolowane jak bys chcial a kolega pyta o rade dot. allegro!
Normalnie rozwalasz mnie do łez swoim opowiadaniem,teraz już wiem skąd u ciebie tyle teori a żadnej praktyki ahhh te książki a co do tych kropek to poprostu nie bede bluzgał na forum bo zaraz mnie moderator usunie ale jak normalnie zobaczylem twoj pierwszy tekst to mi sie noż w kieszeni otworzyl.Najlepiej zatrudnic takich fachowców od prawa podatków jak ty w razie czego adwokatów bo z twojej strony to tylko strach przed sądem.Jak już ta osoba co napisala ten temat bedzie miala wszystkich tych ludzi to trzeba pomyśleć także o ludziach w urzędzie skarbowym by mieć ich w rekawie najlepiej zapłacić pieniązki w kopercie po to by się nie czepiali go za przekrety.Potem jeszcze by trzeba było wynająć człowieka który mu zrobi biznes plan do wielkiego prostego handlu na allegro:))No i zliczając wydatki przez pana mmmmm doszliśmy do tego że za nim człowiek rozkrecił handel na allegro to już spłaca pożyczke na prawników takich jak pan mmmm:)):)):))
Pytał o radę dotycząca handlu, to ją dostał - ustawa o podatku dochodowym, VAT plus działalność gospodarcza, w której też na jednym z czołowych miejsc czytamy: "Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.". Jakkolwiek ten punkt można interpretować na rózne sposoby, tak już w polączeniu z innymi sprawa nie wydaje sie tak prosta jakby chcial niejaki p.Radek (a jego pomysl na zakladanie 20 kont na babcie i dziadków jest kuriozalny). Ale co tam, są przecież tacy którzy zycie traktują lekko i bezstresowo. Niech wam tak zostanie, popierajcie się na 100%.
Kpisz ze mnie bo to co powiedzial kolega Radek ze isbnieja osoby ktore maja zalozone kilka kont na ten sam adres wydaje mi sie troche dziwne bo gdyby wiadomosc ta rzeczywiscie byla prawdziwa watpie by posiadal jeszcze ktorekolwiek z tych kont.
Bliski przyklad kolega w wieku 16 lat zalozyl konto na siebie,zazdrosny kolega powiadomil zespol allegro ktory usunal mu to konto a gdy drugie juz zalozyl legalnie na mame dostal powiadomienie iz konto zablokowane gdyz pada podobienstwo wykorzystywania go przez inna osobe. [ Dodano: Pon Cze 19, 2006 8:14 pm ] @Radek Nie smiem watpic w twoj staz dzialalnosci na allegro ale z ciekawosci chcem zobaczyc co oferujesz na sprzedarz,podaj nick a moze zyskasz klienta
O widzę ze i Radzio dolączył ze swoimi wciąz bezkonkretami i spostrzezeniami - za chwilę napisze moją biografię, niektórzy ludzie mają wyjątkowy dar wyciągania wniosków na podstawie własnych losów. :smile:
Coż, kolejny potok z którego NIC nie wynika. Czy nie potrafisz przeczytać chociaż raz ze zrozumieniem? Odpowiem za ciebie - NIE. Kto napisal ze handel jest trudny? Ja tego nie zauwazylem w swojej wypowiedzi, zwróciłem uwagę, że w obecnej sytuacji i w świetle postu autora już (być może) załamał zapiski w KKS (odyslam do zamieszczonych LINKÓW) a że jest nieświadomy jak się do tego typu biznesu zabrać na wiekszą skalę to i dostal poradę - moja odp powyżej. Nie kompromituj sie więc Radziu już więcej swoimi puentami, brniesz w to i śmiech wzbudzasz coraz większy.
To byłoby najlepsze wyjście, ocaliłoby wielu przed problemami.
Dla mnie nic nie jest dziwnego bo zgodnie z regulaminem allegro możesz sobie zakładać konta na swój adres ile tylko chcesz jeśli nie robisz tego pod pretekstem przebijania wlasnych ofert czy dla komentarzy itd.jeśli chodzi o rodzine to czy musisz trąbić o tym w tv że zakładasz konta na rodzine?Znam osobiście 7 osób ktorzy handluja już tak ponad 3 lata nie będe ich zupełnie ujawniał ale uważnie przejedzcie sobie po odzieży damskiej porównajcie zdjęcia tej samej dziewczyny koleś ma założonych ponad 10 kont na cała rodzine,nie jest też trudno obliczyć jego miesięczny obrót który wynosi nie w jakichs tam 100 -200zł tylko pare tysięcy miesięcznie na samych ciuszkach.Jeśli się chce to się da bo polak potrafi wszystko nie bede się wam chwalił co ja mam a czego nie mam bo nie tu jest na to miejsce.Ale jak nie siedzicie w tym biznesie to prosze łaskawie was nie mówcie że to a tamto nie jest możliwe.
Radek, wciąz mylisz pojęcia - w moim przekonaniu. ale jako że nie twierdzę że moja racją jest bezdysksyjna można z nią polemizować, byle byłby argumenty a nie osobiste wycieczki. Kont na allegro można mieć oczywiście ilośc dowoloną, chyba że coś zmienili w regulaminie serwisu aukcyjnego, na siebie, na czlonków rodziny, aczkolwiek bywało i tak że nadgorliwi admini blokowali hurtem wedlug jednego IP. Zwróciłem uwagę na to, że to co zamierza czynić autor wątku jest - czy też będzie - działalnością gospodarczą i nie interesuje mnie to jak on to finalnie rozwiąże, czy bedzie "kombinował", czy też będzie funkcjonował zgodnie z literą prawa bez wykorzystwania być może istniejących luk, balansowania na krawędzi. Przytoczyłem swój punkt widzenia z odesłaniem na właściwe strony i do właściwych ustaw, a jeżeli ty masz ochotę, odwagę i pewność swoich racji jak to zrobić inaczej to po prostu napisz że są takie a takie opcje z których może korzystać.
Sprawdź również podobne tematy:
- Sprzedaż artykułów na allegro
- Chcę rozpocząć na allegro sprzedaż artykułów biurowych - Handel na serwisach aukcyjnych (Allegro i inne) - Sprzedaż na serwisach aukcyjnych - Sprzedaż na internetowych serwisach aukcyjnych a podatki - Portal typu allegro - Ogłoszenia typu: praca na allegro - Sprzedaż artykułów agd, kuchennych itp. - Sprzedaż artykułów z grilla Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|