|
Sprzedaz aukcyjna w internecie |
Sprzedaz aukcyjna w internecie
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy sprzedaż aukcyjna w internecie jest legalna? Znaczy kupuję w hurowni sprzęt elektroniczny i użykownicy licytują (nie chciałbym zdradzać w jaki sposób, bo ktoś może to ukraść). Ale czy forma aukcji za punkty może być nielegalna? Ewentualnie czy pozostaje mi tylko porada prawna czy co żeby spradzić czy to legalne.
to zależy
od?
OK zapytałem znajomego prawnika i uzyskałem korzystną odpowiedź. Mam natomiast pytanie, z tego co wiem, aby prowadzić legalnie sklep internetowy (czyli portal aukcyjny też?) trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą. Tylko, że o ile mógłbym troszeczkę przy rejestracji przyciąć koszty (mój pracodawca opłaca cały ZUS, czyli musiałbym zdrowotne tylko zapłacić) to potem jest klapa. Bowiem muszę płacić 700zł co miesiąc. To jest chore. Bo na początku na pewno nie wyjdę ponad 700zł na miesiąc czyli musiałbym ładować kase bez sensu. Czyli straty, straty i jeszcze raz straty.
I moje pytanie. Czy portal aukcyjny trzeba rejestrować tak abym musiał płacić ten chory VAT? Czytałem dużo i na innym forum specjaliści (przynajmniej za takich się uważali) mówili, że jeżeli rzeczy nie mam w magazynie, a tylko kupuję od kogoś by potem je sprzedać, mogę to robić jako umowa o dzieło/zlecenie. Czy to prawda? Co wtedy mam założyć? Jak będą wyglądały koszty? Czy mogę tak zrobić w przypadku portalu aukcyjnego? Na poczatku przynajmniej na pewno nie będę miał rzeczy w magazynach, ale po prostu będę kupował i zaraz psrzedawał, jeżeli się rozrośnie serwis i będzie to opłacalne to wtedy mogę przekwalifikować się i płacić te 700zł VATu. Jak wyżej jaki widzicie sposób na ominięcie tej sytuacji. Czy może istnieje jakiś kruczek prawny bądź luka dot. systemów aukcyjnych. Jak to prawnie wygląda. Jeżeli skorzystam z drugiej opcji (jak już wcześniej pisałem) co mam zrobić? Zakładam działalność gospodarczą i co dalej, konkretne odpowiedzi chciałbym plus ile to kosztuje. Nie chciałbym ładować kupy kasy na to, ponieważ jak biznes nie wypali to po prostu stracę pieniądze. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Nie zakładałem nowego tematu ponieważ nie chciałem śmiecić a wg mnei wiąże się z pomysłem na biznes. Pozdrawiam
Zabije Twoje marzenia na starcie zapewne ale chyba chodzi Ci o licytacje za wykupione punkty przez platnosci elektroniczne...podbijajac czas licytacji :>,takich serwisow juz jest kilka no i wez pod uwage ze musialbys troche kasy wpompowac z reklame tego :-)
Nie masz racji. Bardzo proszę o odpowiedzi i rady.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sprzedaz aukcyjna w internecie": - Sprzedaż wysyłkowa w internecie - sprzedaż alkoholu w Internecie - Sprzedaż w internecie - jak to wygląda ? - Sprzedaż butów w internecie - Dotacja na sprzedaż w internecie
• Strona 1 z 1
|
|