Witam !
Pewnie nie jest to pierwszy temat tego typu, tym niemniej w żadnym ze znalezionych nie widziałem odpowiedzi na moje pytania. Liczę na to że znajdzie się ktoś kto siedzi w tym temacie.
Prowadzę od niedawna własną firmę produkującą odzież, w bardzo małych ilościach. Już niedługo uruchomię sklep internetowy oferujący produkty, ale chciałbym również rozprowadzać towar po sklepach sprzedających podobne produkty. Stąd też chciałbym dowiedzieć się co nieco o sprzedaży komisowej. A mianowicie:
1. Na jakiej zasadzie przekazuje się towar w komis, czy jest to tylko umowa komisowa, faktura Vat, Wz-ka czy jeszcze inny nieznany mi sposób ?
2. Na jakiej zasadzie powinno to być księgowane ? Wystawiając fakturę w momencie podpisania umowy jestem zobowiązany to rozliczać, następnie chcąc odebrać towar który się nie sprzedał muszę wystawić korektę do faktury itp, co skutkuje całkiem sporą zabawą z papierkami. Fajnie byłoby ominąć całą tę fakturową babraninę. Wolałbym podpisać umowę komisową i na koniec określonego terminu wystawiam fakturę a niesprzedany towar zabieram spowrotem, łatwe, proste i wygodne. Pytanie - Czy tak można ?
3. O ile ktokolwiek z szanownych forumowiczów porusza się w branży odzieżowej może będziecie mi w stanie powiedzieć jakie prowizje spotyka się w tego typu działalności ? Czy - powiedzmy za sprzedanie kurtki za którą chciałbym otrzymać 200 zł prowizja powinna wynieść 5%, 10% a może 20% ?
Będę bardzo wdzięczny za rozwianie moich wątpliwośći - a zapewne ukaże się kilka dodatkowych kwestii których w ogóle nie brałem pod uwagę....
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Tomek